Local

Frustrare printre pensionari

Publicat: 02 apr. 2001

Iesenii care indeplineau conditiile de pensionare si nu si-au depus dosarele de pensii la Oficiul Judetean de Pensii pana pe data de 29 martie 2001, vor beneficia acum de noile modalitati de calcul al pensiilor prevazute in Legea pensiilor 19/2000, precum si de modificarile aduse acesteia (Ordonanta de Urgenta 41/2000 si Hotararea Guvernamentala 332). Noua lege a pensiilor, care prevede micsorarea cuantumului acestora, dar si marirea varstei de pensionare, a starnit frustrare in mijlocul pensionarilor din Iasi. Subiectii sondajului considera aceasta lege ca fiind dezavantajoasa. Intrebarile adresate iesenilor au fost:
1. Ce parere aveti despre aceasta noua lege a pensiilor?
2. In ce masura credeti ca pensionarii sunt dezavantajati?

1. Nicolae Smocot, viitor pensionar
Aceasta lege este buna, dar trebuie corectata perioada de pensionare a celor care beneficiaza de aceasta forma de venit din 1996 pana in 2000. Trebuie stabilit acelasi cuantum pentru toata lumea, indiferent de perioada pensionarii, luand in calcul contributia adusa de-a lungul intregii perioade active. Este valabil pentru toti, inclusiv pentru cei deja pensionati.
2. Bejan Nicolina, profesor pensionar
Eu cred ca prea mult avantaj pentru popor tot nu este. Asta consider eu. Altfel spus, nu favorizeaza in raport cu cresterea preturilor la alimente si scaderea considerabila a nivelului de trai.
3. Durac Gheorghe, pensionar
Aceasta lege este o mare prostie, deoarece omul munceste din greu in contextul unei acute lipse de locuri de munca. Deci, fiecare presteaza servicii pe unde apuca, si pe deasupra nici nu mai poate rezista pana la 65 de ani. Totul nu este decat o gaselnita a celor din fosta guvernare. Acestia au avut rude care urmau sa iasa la pensie si, evident, cu o pensie mare.
Pelioara, pensionar
4. Este dezavantajoasa aceasta lege. Ca sa muncesti 32 de ani si sa ai asa o pensie, nu se poate face fata luand in considerare inflatia care este la ora actuala. Este foarte greu.
5. Pascaru Adrian, pensionar
Pentru cei ce au iesit in anii anteriori la pensie este un avantaj. Oricum, pensiile sunt foarte mici. In calitate de militar in rezerva, in 1999-2000 nu am primit nici un ban. In schimb, cei din Guvern lovesc in noi prin majorarile care s-au facut si se vor mai face la alimente, medicamente, energie electrica.
6. Popovici Mihai, rectificator
Este dezavantajos. Dar avand in vedere ca numarul muncitorilor, deci implicit al contribuabililor scade, este normal sa fie o scadere a bugetului, a fondului pentru pensii. Si, sincer, nu cred ca statul are de unde sa aloce acesti bani.loading...

Adauga un comentariu