Boli si tratamente

Fumătorii sunt mai expuși riscului de a dezvolta forme grave de Covid-19

Publicat: 14 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fumătorii sunt mai expuși riscului de a dezvolta forme grave de Covid-19
Fumătorii dezvolta forme grave de Covid-19

Fumătorii dezvolta forme grave de Covid-19. Organizația Mondială a Sănătății revizuiește în mod regulat studii, inclusiv cele privind legătura dintre fumat, consumul de nicotină și coronavirus. Ultimele lucrări sugerează că riscul unei forme severe de Covid-19 este mai mare în rândul fumătorilor.

Pandemia de coronavirus, prezenta în 187 de țări, a afectat aproape 4,2 milioane de oameni în doar câteva luni, dintre care aproximativ 300.000 au murit. Fumatul ucide mai mult de 8 milioane de oameni în fiecare an în întreaga lume. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 7 milioane din aceste decese sunt cauzate de consumul direct de tutun și 1,2 milioane de fumători pasivi.

Mulți oameni de știință au încercat să înțeleagă legătura dintre fumat și infecția cu virusul Covid-19. Pentru a rezolva problema, experții în sănătate s-au întâlnit pe 29 aprilie 2020, la cererea OMS.

Fumătorii dezvolta forme grave de Covid-19

După analizarea diferitelor studii, au ajuns la concluzia că fumătorii riscă mai mult să contracteze o formă severă a coronavirusului decât nefumătorii. De fapt, fumatul este un factor de risc cunoscut pentru agravarea bolilor respiratorii. Și Covid-19 este o boală care afectează în principal plămânii. „Fumatul slăbește funcția pulmonară, făcând organismul mai puțin rezistent la coronavirusuri și alți agenți patogeni”, a spus OMS.

Fumatul este legat și de alte boli, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerul, afecțiunile respiratorii și diabetul. Când o persoană suferă deja de o patologie cronică, riscă să dezvolte o formă severă a coronavirusului.

Instituția solicită, de asemenea, prudență cu privire la „pretențiile nefondate că tutunul sau nicotina poate reduce riscul de Covid-19”. Informațiile disponibile în acest moment sunt insuficiente pentru a sugera orice formă de prevenire sau tratament.

După două până la douăsprezece săptămâni de oprire a fumatului, funcția pulmonară crește, iar după una până la nouă luni de oprire, tusea și lipsa respirației scad in intensitate.

Adauga un comentariu