Stiri medicale

Fumatorii pierd in medie 21 de ani din viata

Publicat: 10 dec. 2010

Fumatul este astazi peste tot in lume principala cauza de moarte prematura. Estimarile la nivel global arata ca peste 5 milioane de persoane dintre cei care traiesc acum vor muri din cauza bolilor asociate fumatului.

Peste 60% dintre fumatori doresc sa se lase de fumat, insa numai 3% dintre acestia reusesc sa renunte la fumat fara nici un ajutor. Fumatul este o conditie medicala predispusa la recaderi din cauza dependentei, atat fizice cat si psihice la nicotina. Cercetarile demonstreaza ca fara un suport adecvat in ceea ce priveste tratamentul, comportamentul si mediul, cei mai multi fumatori nu reusesc sa renunte la fumat. Vareniclina (Champix) este un tratament nou si unic, conceput special pentru cei care au decis sa renunte la fumat.

Champix este primul medicament dintr-o clasa noua de produse. Noul produs dezvoltat de Pfizer, actioneaza asupra unui receptor din creier (receptorul nicotinic), blocand actiunea nicotinei asupra acestuia. Tratamentul are ca rezultat diminuarea dorintei de a fuma si ameliorarea simptomelor date de lipsa nicotinei din organism. Conform celor mai recente statistici, in Romania fumatul omoara 33.000 de persoane pe an.

Peste 70% dintre acestia mor intre 35 si 69 de ani. 1din 4 decese suferite de persoanele din Romania in perioada activa a vietii se datoreaza bolilor asociate fumatului. Conform acelorasi statistici fumatorii care mor prematur ar mai fi putut trai in medie 21 de ani. Cele mai frecvente cauze de mortalitate la fumatorii din Romania sunt bolile cardiovasculare (50%), cancerul (40%) si afectiuni ale aparatului respirator. In fiecare an apar peste 8.500 de cazuri noi de cancer pulmonar, aproximativ 85% dintre acestea avand drept cauza fumatul. Fumatorii din Romania reprezinta peste 30% din populatia activa, 44% dintre barbati si 17,5% din femei, lucru care ne situeaza in primele 10 tari din Europa, dupa numarul de fumatori.

Jumatate dintre romani au inceput sa fumeze inainte de 20 de ani si alti 33% au inceput sa fumeze intre 20-25 de ani. In ultimii 15 ani prevalenta fumatului la barbati a ramas constanta, in timp ce la femei s-a dublat, crescand alarmant in randul adolescentelor si al femeilor tinere. La nivel mondial numarul fumatorilor este in crestere, estimandu-se un numar pe 1,7 milioane pana in 2025. Peste 80% dintre fumatori traiesc in tarile mai putin dezvoltate. In Europa, aproximativ 1.2 milioane de oameni mor in fiecare an, datorita bolilor cauzate de fumat.

Conform acelorasi estimari numarul de decese asociate cu boli datorate fumatului va fi in 2030, de peste 10 milioane de persoane. 1 din 2 fumatori ar purea muri din cauza acestor boli, jumatate dintre acestia murind in perioada activa a vietii. Principalele riscuri asociate fumatului sunt accidentele cardiovasculare, cauza majora de mortalitate la nivel mondial, dar poate duce si la accidente cerebrovasculare, a II-a cauza de mortalitate in lume. Fumatul este de asemenea asociat cu cancerul de plamani sau cancerul de stomac, insa poate afecta aproape orice organ al corpului. In afara impactului epidemiologic, costurile sociale si economice produse de fumat nu sunt de neglijat. Pana in 2010, OMS estimeaza ca incarcatura economica datorata bolilor corelate cu fumatul va fi de aproximatix 500 miliarde dolari pe an la nivel mondial si de 165 miliarde in Europa.

Fumatorii lipsesc de la serviciu cu aproximativ 6.5 zile pe an mai mult decat nefumatorii, rezultand un cost semnificativ pentru economia globala. Nefumatorii expusi unui mediu in care se fumeaza (fumatorii pasivi) au de asemenea un risc ridicat de a dezvolta boli asociate fumatului. Aproximativ 33.000 de fumatori pasivi din SUA si 20.000 din UE mor in fiecare an din acesta cauza. La fumatorii pasivi creste cu 60% riscul de boli cardiovasculare, cat si diferite modificari la nivelul sistemului circulator. Parintii care fumeaza isi expun copiii la numeroase riscuri. Peste 700 de milioane de copii din intreaga lume, adica aproximativ jumatate din numarul total al copiilor sunt fumatori pasivi. Acest fapt duce la cresterea riscului de astm sau alte afectiuni. Mamele care fumeaza in timpul sarcinii cresc riscul de aparitie a problemelor dupa nastere – probleme respiratorii, sindromul mortii infantile, dezvoltarea mai lenta a copilului.loading...

Adauga un comentariu