National

Fumatul imediat dupa trezire este devastator pentru sanatate

Publicat: 11 sept. 2011
1

Un studiu realizat de cercetatorii Colegiului de Medicina Penn State din Marea Britanie arata ca pacientii care fumeaza in primele 30 de minute de dupa trezire sunt cu 79% mai predispusi sa dezvolte cancer pulmonar decât cei care amâna fumarea primei tigari cel putin cu o ora. Conform specialistilor, explicatia ar fi aceea ca persoanele nerabdatoare sa fumeze prima tigara in prima jumatate de ora de la trezire inhaleaza o cantitate mare de nicotina pentru a-si satisface nevoia de drog si, o data cu aceasta, inhaleaza si mai mult gudron, responsabil de efectele toxice ale fumului de tutun.

Totodata, studiul arata ca prima tigara fumata in primele 30 de minute de dupa trezire influenteaza modul in care persoana va fuma si restul tigarilor in acea zi, astfel ca persoana va fuma in acea zi cu aceeasi intensitate pentru a inhala o cantitate mare de nicotina de care are nevoie si, indirect, substantele toxice, cancerigene.

Un alt studiu publicat in revista „Cancer”, realizat de aceasta data pe un esantion de 1.850 de fumatori sanatosi si pe 1.055 de fumatori bolnavi de cancer la cap si la gât, a demonstrat ca prima tigara fumata in primele 30 de minute de la trezire creste riscul de imbolnavire de cancer la nivelul capului si al gâtului cu 59%. „Nevoia imperioasa de a aprinde o tigara este manifestarea unei boli: dependenta de nicotina. Iar când aceasta nevoie este mai acuta, inca de la primele ore ale diminetii, este un semn clar al intensitatii dependentei. Clasificarea internationala a bolilor realizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) plaseaza nicotina in rândul substantelor care creeaza dependenta, adica este un drog. Prin urmare, dependenta de nicotina care apare ca urmare a consumului de tutun este o tulburare mentala si comportamentala”, a declarat dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Programului National Stop Fumat.

Adauga un comentariu