Magazin

Fumatul prelungeste cu sase saptamani perioada de vindecare a fracturilor

Publicat: 14 apr. 2013
1

Fumatul, ale carui consecinte negative asupra inimii si plamanilor sunt cunoscute de multa vreme, prezinta si dezavantajul de a intarzia reconstructia tesuturilor osoase si de a creste riscul de aparitie a complicatiilor.
Studiul a fost realizat de cercetatorii americani de la Universitatea Pennsylvania, informeaza lefigaro.fr.
Astfel, procesul de vindecare a unei tibii fracturate dureaza in medie cu sase saptamani mai mult la persoanele fumatoare decat la persoanele nefumatoare, au dezvaluit medicii americani, la congresul anual organizat de Academia americana de chirurgie ortopedica, la sfarsitul lunii martie.
Oamenii de stiinta au analizat 20 de studii realizate pe 6.480 de pacienti, dintre care 1.457 erau fumatori. Cu totii au fost tratati de diverse fracturi (tibie, femur, sold, glezna, humerus), cu ajutorul unor tehnici diferite (fixator extern, fixator intern de tip surub, placa sau cui) care puteau fi combinate.
Vindecarea totala a unei fracturi la un nefumator dureaza in medie 24,1 saptamani, iar la fumatori dureaza cu sase saptamani mai mult. In cazurile speciale de fractura de tibie, diferenta este si mai mare: 25,1 saptamani la nefumatori si cu sapte saptamani mai mult la fumatori.
Fumatul este insotit intotodata de un numar crescut de complicatii medicale. Frecventa intarzierilor in ceea ce priveste consolidarea fracturilor osoase, etapa indispensabila in tratarea acestui traumatism, creste cu 15% la fumatorii cu fracturi la unul dintre membre. Totodata, riscul de infectii superficiale sau profunde la fumatori (7%) este mai mare decat acelasi risc la nefumatori (2%-4%).

Adauga un comentariu