National

Functionar APIA si un primar judecati de DNA pentru inselaciune si fals

Publicat: 04 sept. 2015
1
Un functionar din cadrul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Mehedinti si primarul comunei Godeanu au fost trimisi in judecata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), cei doi fiind acuzati de inselaciune, complicitate la inselaciune, fals material si intelectual si uz de fals. Iata, mai jos, comunicatul DNA.
„Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Serviciul Teritorial Craiova, au dispus trimiterea in judecata, sub control judiciar, a inculpatilor Ion Gheorghieci, primar al comunei Godeanu, Mehedinti, in sarcina caruia s-a retinut savarsirea in forma continuata a infractiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de europene (5 acte materiale), inselaciune (5 acte materiale), fals intelectual (11 acte materiale), fals material in inscrisuri oficiale (21 acte materiale) si uz de fals (3 acte materiale) si Nutica Gidea, consilier principal in cadrul APIA – CJ Mehedinti, la data faptelor, in sarcina careia s-a retinut savarsirea in forma continuata a infractiunilor de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene (5 acte materiale), complicitate la inselaciune (5 acte materiale), instigare la infractiunea de fals intelectual (6 acte materiale), fals material in inscrisuri oficiale (3 acte materiale) si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata (21 acte materiale). 
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in perioada 2009 – 2013, inculpatul Gheorgheci Ion, primar al comunei Godeanu, judetul Mehedinti, prin folosirea de documente false, a solicitat si obtinut de la APIA – Centrul Judetean Mehedinti, in numele tatalui sau, fonduri nerambursabile din bugetul national si bugetul Uniunii Europene, in valoare totala de 1.426.983,89 lei, pentru o suprafata de 198 de hectare. In activitatea sa infractionala inculpatul a beneficiat de ajutorul inculpatei Gidea Nutica, cea care a intocmit diverse documente si i-a furnizat informatii, „servicii” pentru care a primit aproximativ 35% din totalul sumelor acordate, respectiv circa 500.000 lei. In acelasi context, inculpata l-a determinat pe primarul comunei Godeanu sa intocmeasca in fals o serie de inscrisuri. Astfel, pe adeverintele ce poarta stampila Primariei comunei Godeanu si depuse de Gheorgheci Ion in vederea obtinerii de fonduri nerambursabile, inculpata a facut mentiuni nereale si l-a determinat pe acesta din urma sa intocmeasca registrul agricol pentru perioada 2010-2014, document tinut in paralel si care contine mentiuni necorespunzatoare adevarului, in vederea justificarii suprafetelor de teren pentru care au fost solicitate fonduri nerambursabile pe nedrept.
In anul 2014, cu ocazia efectuarii unor verificari de catre APIA – Directia antifrauda control intern si supracontrol, inculpata l-a determinat si ajutat pe Gheorgheci Ion sa intocmeasca 16 inscrisuri intitulate „Declaratie” si 5 inscrisuri intitulate „Chitanta”, acte depuse ulterior la APIA. Documentele respective erau scrise de mana, din acestea reiesind ca un numar de 5, respectiv 16 persoane i-ar fi vandut ori incredintat utilizarea unor suprafete de teren, pe o perioada nedeterminata. In cauza, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, prin intermediul Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura, s-a constituit parte civila cu suma de 1.426.983,89 lei. In cauza, a fost instituita masura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatilor Gheorgheci Ion si Gidea Nutica. In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Roman de Informatii.
Adauga un comentariu