Actualitate

Functionar executat dupa ce a fost prins la furat. Ceilalti complici isi asteapta randul – FOTO

Publicat: 26 mart. 2015

@ Este platit sa pazeasca averea statului si cu toate acestea s-a constatat ca functionarul era tocmai cel care patrona jaful din domeniul public @ Pentru acesta sanctiunile sunt dure

Este prima masura dura care s-ar putea lua dupa un lung sir de furturi din averea statului. Unul dintre angajatii Directiei Silvice despre care si cotidianul BUNA ZIUA IASI a scris in repetate randuri ca este responsabil de taierile ilegale care se produc in zona Bucium-Schitu Duca ar putea zbura pur si simplu din functie. Un nou control efectuat recent in padurile din zona Bucium-Poieni a scos la iveala ca s-a furat pur si simplu ca in codru chiar de sub nasul padurarului platit din bani publici sa pazeasca fondul forestier. Zeci de copaci au fost retezati sau pur si simplu smulsi din radacini, iar materialul lemnos a fost vandut pe bani grei. Padurea respectiva este pazita de ani de zile de Petrica Sandu. „Avand in vedere gravitatea abaterii, s-a propus desfacerea contractului de munca. Decizia va fi luata in perioada urmatoare”, a declarat Corneliu Parascan, directorul Directiei Silvice Iasi.

Valoarea arborilor taiati ilegal in cantonul silvic care ar fi trebuit sa fie pazit de acest Petrica Sandu este de 17.000 lei, suma care i-a fost deja imputata. Conducerea Directiei Silvice banuieste ca furturile s-au produs cu complicitatea acestuia mai ales ca la sfarsitul anului trecut acesta a fost prins in „flagrant„. Reamintim ca spre sfarsitul anului trecut o echipa de control din cadrul Directiei Silvice Iasi l-a surprins pe Petrica Sandu in timp ce impreuna cu cativa sateni din Schitu Duca taia ilegal un stejar gros. A doua zi serviciul de control al Directiei Silvice a demarat verificarile si cu aceasta ocazie s-a constatat ca in aproape toate ocoalele silvice din localitatea Poieni, comuna Schitu Duca, „s-a furat ca in codru”. Cum era si de asteptat, imediat dupa aceea au fost declansate verificari amanuntite la cantonul lui Petrica Sandu.

Citeste si: Functionari cu averi uriase patroneaza acest jaf. Un control recent a demonstrat ca hotiile continua – FOTO

La acea vreme s-au descoperit circa 24 metri cubi de lemn de esenta buna taiati ilegal. La vremea respectiva padurarul a scapat doar cu o mustrare si imputarea valorii masei lemnoase taiate fraudulos. Controlul care poate sa-i aduca statutul de somer, cel in care s-a constatat un prejudiciu de 17.000 lei, a fost finalizat la inceputul anului acesta. De altfel, cotidianul BUNA ZIUA IASI a relatat in mai multe randuri si marturiile taranilor din zona care au vazut cum ies din padurile statului camioanele incarcate cu lemne. „Zilnic ies din padurea aceasta camioane de lemne. Padurarii stiu tot, nu se face nimic fara ei. Sa veniti sa mai filmati o data cum se fura padurea. In cativa ani nu mai ramane nimic”, ne spunea atunci Alexandru Chirila un cetatean care locuieste in comuna Schitu Duca chiar la marginea padurii.

Un caz mai recent

S-ar parea ca spre deosebire de anii anteriori conducerea Directiei Silvice este decisa sa faca ordine in sistem si sa elimine padurarii corupti care sunt pusi numai pe capatuire. Daca DNA se chinuie sa instaureze statul de drept la nivel national, de ce nu s-ar face ordine si-n domeniul silvic? Tot recent, Directia Silvica Iasi a finalizat un control la un alt padurar si pe care l-am putea numi ca si pe Petrica Sandu „recidivist”, in sensul ca nu se afla la prima abatere. Este vorba despre Ioan Maftei care pazeste cantonul Nastea din zona Dobrovat. Numai in 2 zile de control, adica pe 16 si 17 martie, inspectorii Directiei Silvice au constatat ca la cantonul Nastea in ultima perioada s-au taiat ilegal un numar de 16 arbori. S-a estimat ca volumul arborilor taiati ilegal ar fi de circa 5 metri cubi estimati la o valoare de circa 1.000 lei. Paguba a fost imputata padurarului Ioan Maftei. I s-a cerut padurarului sa prezinta justificari pentru cele constatate, iar acesta nu a putut prezenta nicio explicatie credibila. Contactat de jurnalistii cotidianului BUNA ZIUA IASI, padurarul Ioan Maftei s-a aratat foarte iritat de intrebarile care i-au fost puse.

„A fost un control, s-a terminat, au fost identificati niste arbori taiati si care-i problema? Mai sunt si uscaturi. Ce se baga presa in treaba asta? Vedeti-va de treaba voastra”, a spus nervos Ioan Maftei, dupa care a inchis telefonul. Dupa cum s-a mai precizat, nu este prima data cand Maftei este prins in „ofsaid”. In urma cu doi ani, Maftei a fost controlat de ITRSV care a gasit, de asemenea, circa 6 metri cubi de arbori taiati ilegal in cantonul Nastea.

Comentarii
  • In padurea dinspre Dobrovat se taie in continuu lemn! E dezastru ce se intampla acolo!!!! Cand vedeti masini cu lemne sunati la 112 sa le verifice daca au acte pe transport sau nu, procedura e simpla si sunt obligati daca sunati sa verifice!

  • Parascane dar hotilor de ingineri de la Directia silvica,ocoalele silvice si districte cand le faci control?Pe ei nu-i vezi?De fapt ei ii trimit la produs pe padurari si situatia cand se scapa de sub control apar bombe din acestea.Dar cu cele care sunt la limita cum ramane?Hotilor ,betivilor,curvarilor -natii foarte spurcate de la mare la mic.

Adauga un comentariu