News Flash:

Functionari care reduc numarul dosarelor de renta viagera

28 August 2008
2396 Vizualizari | 0 Comentarii
Functionari care reduc numarul dosarelor de renta viagera
• Unii functionari ai primariilor din judetul Iasi au gasit o modalitate prin care evita sa le intocmeasca batranilor dosarele pentru ca acestia sa primeasca renta viagera pe pamant • Functionarii care ar trebui sa se ocupe cu intocmirea dosarelor le spun taranilor ca dupa moartea lor pamantul va merge la stat si nu la mostenitori • In aceste conditii, batranii, ingroziti de vorbele functionarilor, renunta la dosarele pentru renta viagera • Arendarea terenurilor agricole este mult mai convenabila pentru un batran decat sa lucreze singur pamantul • Pensionarii care isi arendeaza pamanturile primesc, pe langa plata arendei, o suma de bani de la stat


Unii functionari ai primariilor din judetul Iasi au gasit o modalitate prin care evita sa le intocmeasca batranilor dosarele pentru ca acestia sa primeasca renta viagera pe pamant. Batranii care si-au arendat terenurile si au dreptul sa primeasca renta viagera de la stat au incetat in ultimul timp sa-si depuna dosarele din cauza faptului ca unii angajati din primarii le dau informatii aberante. Astfel, functionarii care ar trebui sa se ocupe cu intocmirea dosarelor le spun taranilor ca dupa moartea acestora pamantul va merge la stat si nu la mostenitori. In aceste conditii, batranii, ingroziti de vorbele functionarilor, renunta la dosarele pentru renta viagera. In cazul in care proprietarii vin cu dosare pentru obtinerea rentei viagere, reprezentantii Agentiei Domeniilor Statului (ADS) Iasi constata ca dosarele sunt incomplete. Din acest motiv, reprezentantii ADS si-au propus sa mearga pe teren si sa faca instruiri la fiecare primarie in parte. In cazul in care comunele vor avea un numar de rentieri de cel putin 14, dosarele vor fi aduse la Iasi de catre reprezentantii ADS pentru ca batranii sa fie scutiti de un drum. Cu toate ca pana acum angajatii ADS nu au primit astfel de solicitari, au mers pe teren si au avut surpriza de a gasi primaria Probota inchisa, insa au fost primiti la primariile din Andrieseni, Bivolari si Vladeni. Pe viitor, angajatii ADS vor merge la primariile din Halaucesti si Victoria. Din anul 2005, de cand a intrat in vigoare legea arendei, doar 1320 de dosare au fost depuse de catre pensionarii din judet. Specialistii sustin ca multi ieseni ar indeplini conditiile pentru renta viagera daca ar avea actele de proprietate in regula.

Beneficiile arendarii

Arendarea terenurilor agricole este mult mai convenabila pentru un batran decat sa lucreze singur pamantul. Pensionarii care isi arendeaza pamanturile primesc, pe langa plata arendei, o suma de bani de la stat. "Batranii care dau in arenda terenurile primesc circa 600 kilograme de grau la hectar si, in afara de aceasta plata a arendei, mai primesc 50 Euro pe an la hectar, renta viagera. Aceasta lege, care functioneaza din anul 2005, incearca sa comaseze terenurile agricole prin masuri stimulente", a declarat Constantin Arustei, directorul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi. In cazul in care un pensionar vinde terenul, acesta primeste, pe langa pretul suprafetei agricole, si cate 100 Euro la hectar pe an, cat timp traieste. Arendarea terenurilor reprezinta un avantaj pentru judet. Cei care au terenuri in arenda pot accesa fonduri europene prin care au posibilitatea de a achizitiona utilaje moderne si seminte de calitate in vederea obtinerii unei productii cat mai calitative. Reprezentantii DADR ii sfatuiesc pe iesenii care vor sa dea terenurile agricole in arenda sa semneze un contract de arenda. "Daca sunt cetateni care vor sa dea in arenda pamantul, sa-l dea prin contract de arenda si sa negocieze minim 600 kilograme de grau la hectar. Contractul de arenda se incheie la primarie si se semneaza de primar. Daca nu este incheiat un astfel de contract, proprietarul terenului nu primeste renta viagera", a precizat ieri directorul Arustei.


Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

beneficiile arendarii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2842 (s) | 22 queries | Mysql time :0.156355 (s)