Titlurile zilei

Fundația Ecologică Green, controlată de afaceristul ieșean Cristian Stanciu, a fost amendată după ce a modificat o clădire din București fără a avea autorizație. S-a lăsat cu un proces după tot scandalul (Exclusiv)

Publicat: 05 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Fundația Ecologică Green controlată de afaceristul ieșean Cristian Stanciu a fost amendată după ce a modificat o clădire din București fără a avea autorizație. S-a lăsat cu un proces după tot scandalul Exclusiv
Fundația Ecologică Green a fost dată în judecată de Poliția Locală, la București. Agenții au cerut ca instituția controlată de ieșeanul Cristian Stanciu să intre în legalitate

Fundația Ecologică Green (FEG) a fost dată în judecată de Poliția Locală, la București. Agenții au cerut ca instituția controlată de ieșeanul Cristian Stanciu, consilier județean PSD, să intre în legalitate. În timpul procesului, FEG a obținut documentul de care avea nevoie pentru a modifica un imobil achiziționat în Capitală

Fundația Ecologică Green (FEG) a fost dată în judecată după ce a modificat o clădire. Poliția Locală din Sectorul 1 București a cerut ca fundația controlată de afaceristul ieșean Cristian Stanciu, consilier județean PSD, să intre în legalitate. În timpul procesului, FEG a obținut documentul de care avea nevoie pentru a modifica un imobil achiziționat în Capitală.
Astfel, într-un final, magistrații din cadrul Judecătoriei Sectorului 1 București au respins cererea ca fiind rămasă fără obiect. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un litigiu în care a fost implicată FEG.

FEG, sancționată de Poliția Locală și obligată să intre în legalitate

Procesul dintre Poliția Locală a Sectorului 1 și FEG – filiala București – Sectorul 5 a început pe data de 18 septembrie 2019. Prin cererea de chemare în judecată, agenții au cerut ca FEG să fie obligată la intrarea în legalitate, prin desființarea lucrărilor executate nelegal, astfel cum au fost constatate prin procesul-verbal de contravenție din 18 octombrie 2018, emis de Poliția Locală Sector 1 București, într-un termen de 6 luni de la data rămânerii definitive a hotărârii. În subsidiar, Poliția Locală a solicitat ca, în cazul nerespectării obligației stabilite, să se dispună autorizarea FEG la demolarea construcției edificate fără autorizație de construire la adresa de pe strada Vespasian, nr. 58, Sectorul 1, București.

„În urma deplasării la fața locului, a fost încheiat procesul-verbal de control prin intermediul căruia s-a reținut faptul că, la imobilul respectiv, se execută lucrări de construire constând în modificarea fațadei prin mărirea golurilor de ferestre, la montarea în golurile nou-formate a unor uși. În momentul efectuării controlului nu au fost prezentate documente din care să reiasă faptul că modificările au fost executate în baza unei autorizații de construire.

Ulterior, pe 18 octombrie 2018, ca urmare a celor constatate la fața locului, reclamanta a procedat la întocmirea procesului-verbal de constatare și sancționare contravențională, prin intermediul căruia a aplicat sancțiunea contravențională a amenzii în cuantum de 1.000 de lei și a dispus, ca măsură complementară, oprirea lucrărilor și intrarea în legalitate, prin obținerea autorizației de construire, în caz contrar urmând a se proceda la aducerea imobilului la stadiul inițial, termenul acordat pentru intrare în legalitate fiind stabilit până la data de 18 mai 2019”, au afirmat în instanță reprezentanții Poliției Locale.

Fundația controlată de Cristian Stanciu a obținut autorizația ulterior

Poliția Locală a adăugat că, pe 20 iunie 2019, a formulat o adresă la Primăria Sectorului 1 al Municipiului București, prin care a solicitat să se comunice dacă pentru lucrările de construire executate fără autorizație la imobilul respectiv a fost eliberată o autorizație de construire în perioada 2018-2019, iar, în caz afirmativ, să pună la dispoziție o copie a documentului și a planurilor vizate.

„Pe 8 iulie 2019, am primit răspuns din partea Primăriei Sectorului 1, prin care ni s-a adus la cunoștință că, pentru imobilul respectiv, au fost emise certificatele de urbanism (CU) nr. 15 din 8 ianuarie 2019, eliberat în scopul de a monta o scară metalică exterioară pentru evacuare în caz de incendiu și practicare goluri de acces și CU nr. 539 din 8 aprilie 2019, eliberat în scopul modificării interioare și exterioare și montare scară metalică pentru evacuare în caz de incendiu. În schimb, până la prezenta, nu a fost emisă autorizație de construire”, au afirmat polițiștii locali.

În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un alt proces în care a fost implicată școala postliceală FEG.

Ce au spus cei de la școala postliceală FEG în fața judecătorilor

De cealaltă parte, reprezentanții FEG, fundație controlată de afaceristul ieșean Cristian Stanciu, consilier județean PSD, au depus o întâmpinare la dosar, prin care au arătat că, pe 11 mai 2017, au achiziționat imobilul situat în București.

„La momentul achiziționării imobilului, în procedura executării silite, nu avea aviz sau autorizație de securitate la incendiu, aspect despre care am aflat ulterior, astfel că am fost nevoiți să efectuăm toate demersurile în vederea obținerii avizului de securitate la incendiu. Soluția tehnică optimală a fost aceea de construire a unei scări de incendiu exterioare și de efectuare a unor goluri în zid (uși) prin care să se asigure evacuarea bunurilor/persoanelor, precum și accesul cadrelor ISU în caz de intervenție. Acest aspect rezultă și din avizul de securitate la incendiu nr. 94/19-SU-BIF-A din data de 6 martie 2019, prin care se avizează din punct de vedere al securității la incendiu, imobilul având destinația de învățământ, școală postliceală, iar deținătorul avizului are obligația de a solicita autorizația de securitate la incendiu după efectuarea recepției la terminarea lucrărilor sau înainte de punerea în funcțiune a construcțiilor ori amenajărilor pentru care s-a obținut avizul”, au spus cei de la FEG în instanță.

Aceștia au adăugat că, în momentul demarării și efectuării lucrărilor, primordială ar fi fost asigurarea condițiilor de evacuare a persoanelor în caz de incendiu.

„De aceea am achitat amenda și nu am atacat procesul-verbal. Cu toate acestea, am demarat procedura de intrare în legalitate”, au încheiat cei de la FEG.

Judecătorii au constatat că, la termenul din 30 iulie 2020, FEG a depus la dosar Autorizația de Construire nr. 255 din data de 23 iunie 2020, prin care a fost autorizată executarea lucrărilor de construire pentru „montare scară metalică exterioară pentru evacuare în caz de incendiu și practicare goluri de acces, conform Aviz de securitate la incendiu nr. 94/19-SU-BIF-A din 6 martie 2019 emis de ISU Dealu Spirii București – I”.

Adauga un comentariu