Local

Furati cu acte in regula: Iata de ce platesc iesenii facturi atat de mari – FOTO

Publicat: 03 sept. 2015

@ Listele de plata pentru intretinere ascund de multe ori in spate manevrele unor persoane interesate de castiguri personale @ Lipsa de interes a locatarilor face ca astfel de situatii sa fie practicate la scara larga si cu aportul autoritatilor @ Sesizarile si reclamatiile facute atunci cand se descopera un abuz nu primesc mereu raspunsul asteptat

Ajutoarele pentru incalzire oferite de autoritati familiilor nevoiase pentru a acoperi costurile ridicate, sunt pierdute printr-o serie de manevre ce aduc prejudicii iesenilor care locuiesc la bloc. In mod normal, familiile cu venituri mici primesc prin intermediul Directiei de Asistenta Comunitara o subventie pentru incalzirea locuintei. Acesti bani nu sunt primiti in mana de cetateni, ci sunt taiati direct din listele de plata afisate pe casa scarii.

Valoarea subventiei acordate de stat este in functie de venitul familiei respective. Problema este ca aceste sume de bani, platite de stat, sunt micsorate mai tot timpul pe listele de plata. Situatia uneia dintre cele mai mari asociatii de proprietari din Iasi este concreta. La Asociatia Neptun, de la 5 familii au fost sustrasi aproape 3.000 de lei prin aceste manevre facute in doar opt luni de zile. Practic, daca o familie primea prin DAC o suma de 300 lei, pe lista de plata aceasta figura cu o subventie de doar 150 lei.

„Am trimis dovezi (vezi facsimil – n.r.) cum la Asociatia Neptun s-au furat banii din subventiile la caldura a locatarilor, bani platiti de Guvern catre Dalkia-Veolia. Cei de la Primaria Iasi au specificat intr-o adresa ca dupa o verificare mai extinsa se vor lua masurile necesare, dar pana acum nu s-a intamplat nimic. Au trecut aproape trei luni de atunci. Nu a indraznit nimeni sa se atinga de administrator pentru ca a impartit banii cu altii? Doamna Filimon este la asociatie din anul 2000, are numeroase asociatii in Iasi si ganditi-va ca se intampla de multi ani si la mai multe scari, nu doar aici. Numai la scara mea, pe perioada 2012-2013 si 2013-2014 a furat 2.800 lei din banii de subventii pentru 5 familii. Daca aduni la sute, mii de apartamente, aceste sume devin enorme”, spune Elena Iepure, ieseanca ce locuieste in Alexandru cel Bun.

Cum functioneaza schema subventiilor

Practic, iesenilor care li se iau banii din subventii sunt pagubiti deoarece trebuie sa acopere factura la termoficare in proportie mai mare decat in mod normal. Marea nemultumire a iesencei este ca, desi i-a prins furand cu acte in regula, iar autoritatile in drept au fost informate, nimeni nu a luat nicio masura la aproape 3 luni distanta, motiv pentru care face o reclamatie la Parchet. „Controale ar trebui sa se faca la toate asociatiile pentru ca multe se fac cu ajutorul celor responsabili din Primarie. Daca acest administrator impreuna cu tot personalul de la asociatie nu este tras la raspundere, noi, locatarii pagubiti ne vom adresa organelor de cercetare si acuzam Primaria de tainuire si favorizare a celor care au primit banii statului in folosul personal”, mai spune aceasta. Concret, in cazul celor 5 familii din Alexandru cel Bun, pentru luna decembrie 2012, Dalkia elibereaza o factura de 3.013 lei, cu un ajutor pentru incalzire de 1.230 lei, insa pe lista de plata a asociatiei ajutorul respectiv este de doar 756 de lei, adica o diferenta de 574 lei. Pentru luna urmatoare, din ajutorul de 1.285 lei a fost afisat doar 834, adica o diferenta de 352 lei.

Ce spun reprezentantii municipalitatii

Reprezentantii Serviciului Asociatii Proprietari din cadrul Primariei Iasi sustin ca s-a facut un control in cazul asociatiei respective, iar in urma acestuia s-a descoperit si prejudiciul creat, care a ajuns inapoi in bugetul local. Mai departe, acestia asteapta ca asociatia sa traseze si ea masurile de restituire a banilor celor pagubiti. „Problema este rezolvata inca din data de 16 iunie. Dumneaei a facut o sesizare referitor la situatia subventiilor pentru caldura. S-a facut un control financiar-contabil si s-au constatat mai multe neconcordante la blocul N14. Raportul financiar-contabil a fost trimis catre comitetul executiv si s-a dispus recalcularea sumelor din cupoanele pentru caldura. In urma calculelor conform legii, sumele regularizate au fost restituite catre Directia Finantelor Publice Locale. Pana acum, asociatia nu a facut regularizarea pe lista de plata si in cazul proprietarilor afectati, iar noi am dispus ca acest lucru sa se faca pentru urmatoarea lista de plata, adica cea pentru luna august”, a declarat Ionica Ciobanu, sef Birou Asociatii Proprietari din cadrul Primariei Iasi.

Comentarii
  • La SC INAAP pe cand un control? Afiseaza pe listele de plata penalitati de acum 5 ani!!! DUPA 3 ANI AU FOST PRESCRISE, conform legii 230/2007. DACA NU AU FACUT NIMIC PT A LE RECUPERA ESTE PROBLEMA LOR!!! DE CE NU-I CONTROLEAZA NIMENI????

Adauga un comentariu