News Flash:

Furati cu repartitoare

13 Februarie 2008
6389 Vizualizari | 10 Comentarii
• O echipa de la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC) va verifica firmele de repartitoare din Iasi • Anuntul a fost facut ieri de reprezentantul ANRSC, Constantin Stanciu, in cadrul unei dezbateri organizate de primarul Gheorghe Nichita pe problema facturilor uriase pentru caldura intocmite de firmele de repartitoare • La intalnire au participat reprezentantii firmelor de repartitoare, administratori ai asociatiilor de proprietari, inspectori ANRSC etc • O comisie care va functiona pe langa municipalitatea ieseana va supraveghea pe viitor activitatea acestor firme • Administratorii prezenti au sesizat zeci de nereguli in legatura cu facturile de caldura intocmite de aceste firme • Directorii firmelor incriminate nu au reusit sa dea raspunsuri coerente cu privire la problemele semnalate

Incepe sa se sparga buboiul in scandalul repartitoarelor din municipiul Iasi. In urma sutelor de sesizari primite de la cetateni cu privire la valoarea mare a facturilor de caldura in urma calculelor facute de firmele de repartitoare, Primaria municipiului Iasi a organizat in Sala Mare a Palatului Roznovanu o intalnire pentru a identifica solutii la aceasta mare problema. Au fost invitati de catre Serviciul Asociatii de Proprietari, condus de Petrica Focsa, administratorii si presedintii celor mai mari asociatii de proprietari, inspectori de la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), reprezentantii firmelor de profil care opereaza in municipiul Iasi, respectiv SC Elsaco Electronic SRL, SC Ista Romania SRL si SC Techem Services Energy SRL, precum si conducerea SC CET Iasi SA - principalul furnizor de agent termic din municipiu. "Nu vreau sa cream fenomene sociale in municipiul Iasi. In cadrul sedintelor de audiente pe care le-am avut, foarte multi oameni au ridicat problema repartizarii costurilor de agent termic de catre firmele de repartitoare. Sunt diferente mari intre facturi, sunt dezechilibre mari in cadrul aceleiasi scari de bloc. Am gasit apartamente care au de platit 200 mii lei, iar altele cu o factura de 10 milioane lei. Am gasit si un apartament care a furnizat caldura in sistem, adica avea trecute minus 2 gigacalorii. E aberant", a spus, la inceputul intalnirii, primarul Gheorghe Nichita.
Apoi, directorul SC CET Iasi SA, Didi Melinte, si seful Uzinei de Furnizare a Energiei Termice, Constantin Ciofu, au explicat ca aceste firme de repartitoare nu respecta contractele incheiate cu clientii, nu-si fac treaba cum trebuie si incarca abuziv facturile locatarilor. Astfel, unul din motivele pentru care facturile sunt incarcate aberant se refera la faptul ca CET citeste gigacalorimetrele de la subsolul blocurilor in ziua de 22 a fiecarei luni, iar firmele de repartitoare citesc aparatele cateva zile mai tarziu. Din start este o diferenta mare intre cantitatea de agent termic inregistrata de aparatele celor doua societati comerciale, iar factura trimisa cetatenilor este incorecta. "Noi am anuntat ca facem citirile pe data de 22, iar firma Techem citeste pe 4 ale lunii. Unde se duce diferenta de consum? Si tot in legatura cu firma Techem am avut si alte probleme. Am gasit apartamente unde in mod regulat trebuie sa se consume maxim 2 gigacalorii, iar firma de repartitoare a trecut un consum de 5 sau 6 gigacalorii. Am gasit si apartamente trecute cu 8 gigacalorii, de parca ar fi stat cu geamurile deschise locatarii. Altele sunt trecute cu minus la caldura. Adica nu au consumat nimic? Nu se poate", a explicat Melinte.

Dupa aceea, exemplele de calcule aberante facute de firmele de repartitoare la facturile pentru caldura au curs lant, pentru ca au inceput sa ia cuvantul administratorii asociatiilor de proprietari. "O femeie, pensionara la o garsoniera, a avut de plata 8 milioane lei caldura pentru o luna. Asa ceva nu am putut accepta. S-a recalculat si firma de repartitoare a ajuns la concluzia ca femeia trebuia sa plateasca numai 1,1 milioane lei. Apoi, sistemul acesta de autocitire pe care-l practica unele firme de repartitoare este anormal. Poate sa-mi spuna mie cineva ca o baba de 90 de ani citeste corect aceste repartitoare?", a spus Aristotel Andries, administratorul Asociatiei D1 Oancea. De asemenea, Dumitru Zalaru, administratorul Asociatiei K1 de pe strada Pictorului, a declarat ca firma Techem nu a citit niciodata repartitoarele de la blocurile pe care le administreaza. Asta in conditiile in care la blocurile respective acestea au fost montate de trei ani. "Eu aceste repartitoare le consider inutile. Ne furam unii pe altii. La mine in asociatie am avut la un apartament un consum de 1,1 milioane lei pe o luna de iarna, iar la un alt apartament cu aceeasi suprafata s-a pus un consum de 10 milioane lei. Unul de doua camere avea o factura de 3 milioane, iar altul avea 5 sau 6 milioane", a spus Dumitru Zalaru. Au fost zeci de astfel de exemple oferite de administratori. Si in sfarsit au luat cuvantul si reprezentantii firmelor de repartitoare.

Ce spun operatorii


Din partea firmelor de repartitoare a luat cuvantul chiar presedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Calcule, organizatia patronala din care fac parte aceste societati comerciale de profil. In general, reprezentantii acestor firme s-au aparat, sustinand ca repartitoarele reprezinta inca un pas in progresul tehnic in domeniul energetic si ca neregulile semnalate sunt intr-un numar nesemnificativ in comparatie cu numarul de clienti care sunt nemultumiti. "Firmele care presteaza se supun unor legi clare. E adevarat nu se poate vorbi de 5 gigacalorii pe luna consum la un apartament. S-au facut insa niste cercetari, peste 90 la suta dintre ieseni platesc pe luna sub 350 RON la factura lunara de caldura. Am citit in presa ca impotriva firmelor de repartitoare s-au depus 1.000 de plangeri la Oficiul pentru Protectia Consumatorilor. Procentul nu este dominant", a declarat Antoneta Macovei, presedintele Asociatiei Nationale a Prestatorilor de Calcule. Afirmatiile facute de Antoneta Macovei l-au iritat pe primar. "M-as fi mirat, doamna, sa fi avut alta pozitie. Eu totusi nu pot sa cred ca oamenii au stat in pielea goala in case si au transpirat de caldura si acum au de platit milioane de lei", a adaugat primarul.

Firmele vor fi verificate


Constantin Stanciu, inspectorul de la Autoritatea Nationala pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare de Utilitati Publice (ANRSC), a declarat ca in perioada urmatoare institutia pe care o reprezinta va verifica firmele de repartitoare din municipiul Iasi si sesizarile venite de la cetateni. In plus, acesta a spus ca diferentele mari de facturare apar din cauza modului defectuos de calcul folosit de firmele de profil. "Aceste aparate se monteaza din anul 2000. ANRSC a elaborat un regulament de functionare abia in anul 2004. Se pune foarte mult accent pe latura comerciala. La calculul facturilor nu se tine cont de factorii de amplasament, un apartament este la parter, un altul este cu peretii la nord, se cedeaza caldura de la un apartament la altul. Apoi, mai este si problema condominiului (domeniul comun din bloc). Citirile nu se fac cum ar trebui. Se fac debransari de la retea care aduc dezechilibre", a spus Constantin Stanciu. S-au tras in final si ultimele concluzii. O comisie care va functiona pe langa municipalitatea ieseana va supraveghea pe viitor activitatea acestor firme. Din aceasta comisie vor face parte reprezentantii firmelor de repartitoare, ai municipalitatii si ai asociatiilor de proprietari. Vom reveni.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (10)

ieseanul  | #29749
Felcitari domnule Primar. Tot de la dumneavoastra trebuia sa vina initiativa, ca domnii de la CET dorm in papuci...in frunte cu directorii.
FRIGUROSU  | #29750
CREDETI CA VOR FI ALTE CALCULE ??? MA RACESC LA ACEST GAND!!!!!
nenea  | #29751
foarte bine ca se fac controale la firmele de repartitoare pentru ca sunt cazuri cand se fac aproximari de consum pentru locatari care nu sunt acasa sau se stabileste o zi de citire si o ora cin oamenii nu pot fi acasa(unii locatari insa profita de aceasta situatie si pleaca intentionat de acasa),dar sa faci o afirmatie ca e anormal ca un apartament cu aceeasi SUPRAFATA sa aiba de platit sume diferite e de prost gust.acesta este rolul repartitoarelor ca unii sa-si gestioneze singuri cata caldura sa fie in casa nu ca inainte cand CET-ul dadea caldura si atunci cind era temperatura ridicata afara si te sufocai in apartament.si apropo am vazut cazuri cand un locatar avea repartitoarele la 5 si avea geamul deschis ca sa se aeriseasca.de-aceea trebuie verificat fiecare caz in parte pentru a vedea cauza reala (calcul ,ziua de citire,daca s-a citit la toti locatarii)dar vedeti si cantitatea de energie termica contorizata de CET prin gigacalorimetre si calculata de reprezentatii acestei regii pe care primaria se fereste sa o traga de urechi(a se vedea algoritmul de calcul a carui termeni-coeficienti de corectie,diferenta de temperatura-nu DORESTE nimeni sa-i conteste pentru a nu deranja MONSTRUL care trebuie sa aduca bani la buget.acum se vede doar varful aisbergului fara a se cauta radacina de unde vine tot raul PIERDERILE MASIVE ALE CET-LUI DE CARE NIMENI NU VREA SA AUDA SI SA FIE IN CONTINUARE LA FEL DE MARI DAR SA ADUCA PROFIT IN UNELE BUZUNARE
Petru  | #29752
Daca voi credeti ca infiintind o comisie de supraveghere ati rezolvat problema, nu pot decit sa va spun: sictiri incompetentilor!!!!!
fara importanta  | #29753
PUTORILE DE ADMINISTRATORI NU ISI FAC DATORIA.
DACA II PUI CEVA IN BUZUNAR CITITORULUI DE REPARTITOARE, POTI AVEA FACTURA CU MINUS.
AS VREA SA VAD UN APARTAMENT NEINCALZIT DUPA CUM ARATA FACTURA.............AR TREBUI SA FIE PLIN DE MUCEGAI SI CU PROPRIETARI TEBECISTI.
NU NE PLANGEAM IN VREMEA COMUNISTILOR DE LIPSA CALDURII? ACUM PUTEM TRAI FARA EA SI CU MASINI LUXOASE LA SCARA BLOCULUI?
ARATATI-MI DIN CEI CU CENTRALE TERMICE CU FACTURI DE 10 LEI SAU 20 LEI ,SAU CHIAR CU MINUS.LA APARTAMENTE DE 60-80 MP.
N U S E P O A T E. S E F U R A.
VECINUL MAI ISTET , CU AJUTORUL ADMINISTRATORULUI, ISI INTOARCE APOMETRELE, NU-SI CITESTE CORECT REPARTITOARELE.
ASTA PENTRU CA NICI UN SERVICIU DIN TARA ASTA NU VERIFICA: PROTECTIA CONSUMATORULUI SPUNE CA NU E TREABA EI, SERVICIILE SE UTILITATI SPUN CA AU CONTRACTE CU ASOCIATIILE......IAR ASOCIATIILE NU SUNT VERIFICATE DE NIMENI.
oare  | #29754
Oare nu ar fi normal ca firmele cu care s-a facut contractul sa prezinte beneficiarului si modul in care se face calculul?
ieseanul  | #29755
CET Iasi este o gaura neagra...
un locatar  | #29756
Rog verificati asociatia Diamantul din Independentei 34 unde in 2007 s-au strins bani ptr expertiza seismica si energetica 8200 ron exact cind era un program de gratuitate cu aceeasi tema. Acesti bani nu se mai gasesc ca i-a virat catre utilitati in contul unei restante de 40000 ron. a indepartat firma de repartitoare de 2 ani si citirea o face in decembrie si cica face o regularizare in decembrie. In apr- sept-oct-nov toata lumea cu centrala, repartitoare sau debransati. Nu exista circumstante atenuante ptr d-na adm care este expert contabil cu firma de AUDIT si conventie pe linga JUDECATORIA IASI. DE toate aste stie si d-l Focsa, si firma INAAP care ne-a preluat.Sper sa auda cine trbuie. Multumesc !
Gica legumica  | #29757
Bai si cand au iesi la iveala si belelele facute de CET :)) Debransati-va tata ca centralele s-au ieftinit.
Se zice: "ce platesti la CET dai la fel sau mai mult la gaze" - da, dar stiu precis cat consum si pot sa fac economie daca vreau.
Hai pa ca sunteti nostimi :)
arnautu carmen  | #29758
d-lor,in luna dec 2007 a venit factura la caldura 5290000lei (529),in luna ian 2008 a venit factura pt caldura 5200000(520)lei,la un apartament cu 2 camere avand repartitoare,iar la un apartament cu 2 camere fara repartitoare a venit o factura de 2500000,aici fiind un consum fara restrictii zi si noapte,este normal?Este o mare rusine si e cea mai mare greseala a vietii mele ca am pus repartitoare ,am sa-i invat pe toti oamenii sa nu faca greseala asta si cum se iesim din iarna renunt la serviciile lor.D-lor va rog macar de aici incolo cautati sa verificati si sa luati masurile necesare.Va multumesc!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1347 (s) | 24 queries | Mysql time :0.023072 (s)