Actualitate

Furnizarea caldurii reintra in normal

Publicat: 20 feb. 1999
1

•Ieri s-a reluat aprovizionarea cu pacura a orasului
•CET urmeaza sa creasca temperatura agentului termic distribuit in oras

Dupa ce intreaga iarna municipiul Iasi a stat sub semnul amenintarii lipsei de caldura, in aceste zile se pare ca problema este aproape de rezolvare. Pericolul a fost cit se poate de real, intrucit de la inceputul lunii ianuarie, orice aprovizionare cu combustibil a fost sistata ca urmare a lipsei banilor necesari achizitionarii pacurei si a carbunelui. In tot acest timp, incalzirea orasului a fost asigurata pe baza stocurilor.

Mai mult, Filiala Electrocentrale a fost nevoita sa intre ilegal in Rezervele Nationale de pacura si de carbune destinate intrebuintarii numai in perioade de catastrofe naturale sau de conflict armat. Nici chiar aceasta solutie nu a folosit prea mult, reprezentantii CET furnizind agent termic la nivelul cotei de avarie, pentru a economisi cit mai mult din combustibilul avut la dispozitie. In consecinta, in ultimele zile, temperaturile din apartamente au scazut simtitor, trezind nemultumirea si protestele locatarilor. Situatia a devenit alarmanta, mai ales in cartierele periferice ale orasului unde temperatura agentului termic este oricum mai scazuta decit in zonele orasului care sint mai apropiate de CET.

„Am fost anuntati ca trebuie sa primim mai multe garnituri de pacura. In total, ne asteptam sa intre circa 3-4.000 tone. Noi mai avem la dispozitie in stoc alte 13.000 tone”, a mentionat Radu Luca, purtator de cuvint in cadrul Filialei Electrocentrale Iasi. El s-a aratat retinut in privinta sanselor orasului de a iesi din iarna, insa, a adaugat ca daca temperaturile exterioare nu vor cobori cu mult, stocurile vor fi suficiente pentru asigurarea caldurii. Totodata, purtatorul de cuvint a mai declarat ca, de ieri, s-au luat masuri pentru cresterea temperaturii energiei termice distribuite pentru incalzire.

Pe de alta parte si inginerul sef al RA Termoficare, Romeo Mistreanu, a precizat ca relatia cu asociatiile debitoare s-a imbunatatit simtitor. „Reprezentantii asociatiilor de locatari s-au prezentat la regie si am incheiat cu ei grafice stricte de esalonare a debitelor. In aceste conditii, am dispus reluarea furnizarii agentului termic”, a declarat Mistreanu. Totodata, el s-a aratat optimist in privinta primirii unui credit, fara dobinda, de 60 miliarde lei de la Ministerul Industriilor pentru achitarea datoriei la CET. Un raspuns ferm in aceasta problema ar urma sa fie primit in cursul saptaminii viitoare.

Adauga un comentariu