News Flash:

Furtul primei atestari a Iasilor

20 August 2008
859 Vizualizari | 0 Comentarii
• Daca s-ar oferi fonduri, probabil, documentul de la 6 octombrie 1408, prin care este mentionat Iasul, ar putea fi dovedit ca nu este prima atestare documentara a orasului • Prin urmare, sarbatoarea Iasi 600, din acest an 2008, n-ar fi decat o fanfaronada • In anul 1686, in jur de 400 de documente au fost duse la Zolkiew in Polonia, astazi Ucraina, fara a se mai sti nimic de urma lor • Studiul lor ar putea releva alte acte, mai vechi decat privilegiul acordat de Alexandru cel Bun negustorilor lioveni
Peste 400 de documente ce apartineau Mitropoliei Moldovei si Sucevei (Bucovinei in prezent) au disparut fara urma in anul 1686. La retragerea regelui Poloniei, Ioan Sobieski, a fost luat si mitropolitul Dosoftei care, pana la sfarsitul vietii, in 1693, a ramas la Zolkiew, Polonia. Odata cu Mitropolitul Dosoftei au fost luate si mai multe documente ce apartineau Mitropoliei Moldovei si Sucevei din acele vremuri. Din acel an 1686, nu se mai stie nimic de acest fond de documente foarte pretios. Nici pana astazi nu se mai stie nimic de vechile acte, desi au fost cautate, in trecut, chiar si de Mihail Kogalniceanu. Daca s-ar oferi un sprijin material consistent cercetatorilor istorici ieseni pentru a putea sa studieze o perioada mai lunga in Ucraina arhivele de la Zolkiew sau sa caute pe urmele lasate de mitropolitul Dosoftei acolo, atunci s-ar putea pune capat definitiv sperantei ca mai poate exista un document mai vechi de anul 1408 care sa ateste Iasii ori s-ar dovedi clar aceasta. Mitropolitul Dosoftei Pe numele sau de mirean Dumitru Barila, s-a nascut la 26 octombrie 1624, la Suceava. Moartea sa a survenit la 13 decembrie 1693, la Zolkiew, in Polonia, azi Nesterov, Ucraina. In localitatea Zolkiew, mitropolitul Dosoftei a trait ultima parte a vietii, din anul retragerii ostilor lui Sobieski, in 1686 cand a fost luat si acel tezaur de acte vechi moldovenesti. Dosoftei, Mitropolitul Moldovei si Sucevei, un mare carturar, cunostea nu doar greaca si latina, ci si polona si slavona. In urma cu trei ani, in 2005, BOR l-a proclamat Sfant pe mitropolitul Dosoftei. Ioan Sobieski nu era un simplu conducator de osti, ales la 1674 rege al Poloniei. Sobieski cunostea mai multe limbi, iubea arta si s-a distins printr-un comportament apusean, foarte bine cizelat. A murit dupa trei ani de la trecerea la cele vesnice a fostului mitropolit al Moldovei si Bucovinei, Dosoftei.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mitropolitul dosoftei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3419 (s) | 24 queries | Mysql time :0.221524 (s)