Fusta scurta a batut istoria

Publicat: 17 apr. 2010

Anul 1960 va fi tinut minte cu siguranta in istoria modei pentru ca, mai mult decat in orice epoca a modei, tinerii au devenit lideri in moda. Ei au condus cu stiluri noi si radicale si au creat aspectul fetitei androgin care a maturat stilul femeii sofisticate imbracate in pulover de la inceputul anilor 60’. Astfel a aparut imaginea simbol de baby doll a femeilor.
In secolul 21 este foarte usor sa se asocieze toate tendintele anului 1960 cu fusta scurta, insa aceasta nu a fost purtata de multe femei pana in anul 1966 si nu la nivel national pana in 1967. Anii ‘60 au adus mai mult decat o revolutie sexuala. Si moda a trecut printr-o revolutie. Deodata orice haina ‘mergea’. De la fuste mini la cravate cu buline.
La inceputul anilor 60 fustele plisate faceau furori si erau ideale mai ales pentru dans deoarece permiteau picioarelor sa se miste in voie. Pulovere stramte si lungi se purtau drept rochii asortate cu o curea stransa in talie.
Prin 1966 Mary Quant introduce in moda rochiile si fustele scurte cu 6-7 centimetri deasupra genunchiului. Aceasta detinea un magazin in centrul Londrei. A inceput sa experimenteze lungimi din ce in ce mai reduse ale fustelor, in 1965 fusta mini facand primii pasi spre statutul de trend global. Si nu a fost singurul designer revolutionar, in acelasi trend lucrand si altii.
Cea mai celebra purtatoare de miniskirt a fost Jean Shrimpton un fashion icon al perioadei. Aceasta a starnit senzatie si o adevarata frenezie mondiala la un celebru eveniment monden (Melbourne Cup Carnival) cand s-a afisat cu o fusta deasupra genunchiului. Era prima aparitie publica oficiala a fustei mini.
De atunci si pana in prezent, fusta mini si-a parcurs nestingherita drumul in istorie, ca simbol al feminitatii si sexualitatii. Fusta mini a fost manifestul feministelor si al girl power. Pentru prima data in istorie femeile au avurt curajul sa isi expuna o parte „sexuala” a trupului lor, fara a fi ostracizate de societate. Cumparatoarele, exclusiv din randul tinerelor, nu aveau liniste pana nu puneau mana pe un exemplar precum cel din vitrina, oricat ar fi costat. Pentru ca ele vedeau dincolo de forma, dincolo de tesatura sau culoare, o viata noua, o epoca noua, o stare noua. In anii ’70, genunchii sunt acoperiti, pentru scurta vreme, fiindca frivolului ii ia locul naturalul. Anii ’80 celebreaza o noua varianta: fusta scurta si mulata!
In zilele noastre, putem spune insa cu mana pe inima ca nu exista nici o femeie care sa nu aiba in garderoba sa macar o fusta scurta. Si pe buna dreptate, ea merge aproape oriunde: la serate, in oras, la plaja, la plimbare, etc.loading...

Adauga un comentariu