News Flash:

Fusta scurta pentru nota zece

7 Iulie 2005
1310 Vizualizari | 0 Comentarii
•Un studiu sociologic arata ca favoritismul, hartuirea sexuala pe linie ierarhica si relatiile de tip clica sunt cele mai grave probleme de etica din universitati •Fiecare al saptelea student si 15 la suta dintre cadrele de conducere chestionate considera ca hartuirea sexuala este o mare problema a sistemului universitar

Favoritismul, relatiile intime intre profesori si studenti si mita pentru promovarea examenelor sunt cele mai grave probleme etice din universitatile romanesti. Cel putin asa arata concluziile unui studiu sociologic realizat la comanda Ministerului Educatiei si Cercetarii. Mai mult, fiecare al saptelea student si 15 la suta dintre cadrele de conducere considera ca si hartuirea sexuala este o mare problema a sistemului universitar. Cadrele didactice nu recunosc existenta acestui fenomen, insa admit ca intre acestia si studenti exista uneori relatii de acest tip. Tot studiul arata ca pentru fiecare al treilea doctorand, favoritismul este cea mai grava problema etica din universitati, urmat de hartuirea sexuala, care are un procent de 17 la suta. Aceste date sunt trecute intr-un studiu realizat de Facultatea de Stiinte Politice din cadrul Scolii Nationale de Stiinte Politice si Administrative Bucuresti (SNSPA) si vor sta la baza Codului etic al universitatilor, cod ce va trebui sa fie gata in toate universitatile pana in luna decembrie.

Sex pentru o nota mare

Cercetarea sociologica a fost realizata in luna iunie 2005 pe un esantion de 2.500 profesori universitari, doctoranzi, studenti, cadre de conducere si administrative. Ministrul Educatiei, Mircea Miclea, a anuntat ca primul pas spre introducerea unui set de norme etice in universitatile romanesti a fost facut, adica studiul sociologic intocmit cu scopul de a fi identificate problemele de etica. Studiul a fost coordonat de Mihaela Miroiu, profesor la SNSPA. "Daca noi faceam un transfer de know-how occidental pe un climat care nu are nimic de-a face cu Occidentul, cred ca faceam o greseala radicala. Faceam doar un copy-paste", explica Mihaela Miroiu in studiul postat pe site-ul www.edu.ro. Cu alte cuvinte, studiul in cauza a fost adaptat situatilor concrete din sistemul educational romanesc. Ponderea raspunsurilor a generat contraste banuite de multi pana acum. Mai precis, in timp ce conducerea si secretariatul se declara foarte multumite de moralitatea universitatilor unde activeaza, studentii, beneficiarii sistemului, sunt foarte critici. Aceasta in timp ce profesorii sunt majoritatea pasivi in astfel de probleme, raspunsurile lor fiind din categoria "nu stiu, nu cunosc". Conform studiului, erotica universitara este perceputa de 15 la suta dintre profesori, de 11 la suta dintre studenti si in procente egale de cadrele de conducere ale facultatilor si de personalul administrativ. Hartuirea sexuala este o problema confirmata. Profesorii recunosc relatiile erotice cu studentii, dar pentru acestia hartuirea sexuala nu exista. Insa, pentru studenti, aceasta problema ocupa locul al doilea in clasamentul problemelor etice universitare. Pe langa hartuirea si relatiile sexuale, in varful clasamentului sta favoritismul, indiferent de motivele care stau la baza acestei practici.

Rectorii ieseni

La Iasi, rectorii universitatilor saluta initiativa ministrului de a introduce codul etic, insa acestia sustin ca problemele etice relevate de studiu nu ajung la urechile acestora. "De cand sunt rector nu am auzit de nici o reclamatie a vreunei studente care sa fi avut probleme din cauza vreunui profesor crai. Problemele de etica sunt o realitate, iar un mediu sanatos are nevoie de modele de urmat, modele care sa aduca beneficii societatii, nu sa o distruga. La Universitatea Al. I. Cuza, exista un cod etic din 1998, cu o revizuire in 2003 si nu spun ca este prima institutie cu un astfel de regulament, insa ma bucur ca de acum inainte nu vom mai fi aratati cu degetul de altii. Ideea de baza exista, legile de asemenea reglementeaza anumite aspecte, insa nu este nevoie decat de aplicarea corecta acestora ", a spus Dumitru Oprea, rectorul Universitatii Al. I. Cuza. De asemenea, favoritismul este vazut ca o piedica in realizarea reformelor academice. "Prin ceea ce spune ministrul Miclea imi face impresia ca are si dreptate. Uneori, viata academica este marcata de interese de grup care impiedica performanta si reforma universitara. Aceste grupuri au interesul sa mentina lucrurile asa cum sunt. In ceea ce priveste relatia studenti - cadre didactice mai este mult de facut, din cauza ca sunt multe lipsuri. Referitor la relatiile imorale dintre studenti si cadre didactice, cred ca mai sunt si exagerari, este un pic de folclor", a declarat Vasile Burlui, rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie. Ramane de vazut, la modul concret, cum favoritismelor li se va pune punct. "Nu am auzit inca de studiul comandat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, dar favoritismele sunt realitati in universitati, iar aceste trebuie stopate intr-un fel", a precizat Nicolae Badea, rectorul Universitatii Tehnice Gh. Asachi. Solutia pentru stoparea fenomenelor este un cod etic unic, pe care fiecare universitate il va adapta dupa specificul propriu. Codul va fi elaborat pana la data de 20 decembrie de catre comisii de etica, care vor fi formate in luna octombrie. Codul va fi aplicat in fiecare universitate de o comisie de etica din care nu vor putea face parte profesori sau cadre de conducere. ZIUA de Iasi va demara o investigatie jurnalistica pentru a prezenta opiniei publice situatiile clare de favoritisme din cadrul universitatilor iesene si cazuri concrete ale unor clici de cadre didactice care au ajuns sa controleze institutiile de invatamant superior. Exista si cazuri sesizate de opinia publica in care avansarile profesionale sunt urmarea unor adevarate caracatite de interese formate din persoane cocotate in functii de raspundere, care sustin avansarea didactica numai a fiilor sau fiicelor unor vechi prieteni sau parteneri de afaceri. Vom reveni.
Marilena ROJNITA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1321 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013448 (s)