National

Gabriel Resources a dat Romania in judecata pentru proiectul Rosia Montana

Publicat: 22 iul. 2015
1

Compania Gabriel Resources, actionarul majoritar de la Rosia Montana Gold Corporation, a anuntat ca a depus impotriva Romaniei o cerere de arbitraj la Centrul International al Bancii Mondiale pentru Rezolvarea Disputelor legate de Investitii (ICSID).

”Prin actiunile si inactiunile ei, Romania a blocat si a impiedicat implementarea proiectului, fara procedurile necesare si fara compensatii, privand efectiv Gabriel de intreaga valoare a investitiilor. Romania a supus astfel Gabriel si investitiile sale unui tratament care incalca obligatiile prevazute in tratatele bilaterale pentru investitii, provocand pierderi semnificative companiei”, se arata in comunicatul companiei Gabriel Resources in care se anunta deschiderea procedurii de arbitraj international.

„Compania crede in continuare ca este in interesul tuturor actionarilor in acest proiect, in special al statului roman, daca s-ar autoriza si dezvolta acest proiect, iar Gabriel este in continuare dispus sa discute cu Presedintele Romaniei si Guvernul pentru a atinge acest obiectiv”, se arata in comunicatul companiei, care il citeaza pe Jonathan Henry, directorul general al Gabriel Resources.

Actiunea vine dupa ce compania a trimis, in 20 iulie, o notificare oficiala presedintelui si premierului in care le cere sa intre in proces de consultare pentru demararea proiectului aurifer. Proiectul minier de la Rosia Montana a fost amanat in urma protestelor masive care au avut loc in 2014 in toata tara.
Adauga un comentariu