Actualitate

Gafa de proportii a sefilor din administratie! Iata ce s-a intamplat intr-un proiect de interes major pentru Iasi – FOTO

Publicat: 26 nov. 2015

@ Situatie cu adevarat ingrijoratoare in implementarea unuia dintre cele mai importante proiecte derulate in Iasi @ Sefii din administratie s-au dovedit neputinciosi sa aduca Iasul la nivelul standardelor impuse de Uniunea Europeana @ Cu zeci de milioane de euro cheltuite, modernizarile au fost facute doar in acte, insa procedeele care acum ar trebui sa fie automatizare se fac ca in urma cu multi ani, cele mai multe facandu-se inca manual

Esec total in implementarea unoi proiect in valoare de 85 milioane de euro, care ar fi trebuit sa aduca judetul Iasi la standardele impuse de Uniunea Europeana in ceea ce priveste gestionarea deseurilor. Termenul impus de U.E. in acest proiect de importanta majora este 31 decembrie 2015, acesta fiind si termenul limita de eligibilitate a cheltuielilor POS Mediu, iar lucrarile la cel mai mare depozit de gunoi al judetului Iasi sunt departe de a fi finalizate.

Citeste si: Inainte de a pleca de la CJ, Adomnitei a facut ceva absolut scandalos! DNA i-a luat urma – FOTO

La Depozitul Ecologic Tutora, angajatii Salubris lucreaza ca si la vechea groapa de gunoi de la Tomesti, sortand manual deseurile recuperabile de cele menajere, mergand la pas printre muntii de gunoaie. Asta se intampla in conditiile in care, conform proiectului, la ora actuala, trebuia sa functioneze in mod automat statia de sortare dotata cu banda transportoare ce alimenteaza ciurul rotativ, separatorul de metale, sortarea deseurilor reciclabile cu spatii de depozitare temporare, banda transportoare ce alimenteaza utilajul de balotare, linia de sortare a materialului organic, linia de sortare a deseului din ambalaje si alte echipamente aditionale.

„Tot procesul se face gresit inca de la colectarea de la punctele din cartiere, pentru ca in masini nu se incarca separat deseurile recuperabile. Degeaba au fost puse containere separate, pentru ca ele se incarca amestecat, apoi se transporta la Tutora si se descarca la gramada. Normal, ele trebuie adunate separat, transportate separat si puse fiecare pe categoriile lor”, au explicat angajati ai Salubris SA care au dorit sa ramana sub protectia anonimatului.

Zeci de milioane de euro cheltuite pentru schimbari minime

Aceasta banda automata de selectare a deseurilor a functionat in momentul in care reprezentantii Guvernului si cei ai Ministerului Mediului au vizitat Depozitul Ecologic Tutora, insa doar atat. Acum, colectarea selectiva a deseurilor se face manual in marea ei majoritate. Angajatii Salubris sunt trimisi in mijlocul gropii de gunoi sa caute PET-uri, sticle si materiale feroase, pe care le aduna in saci mari, si le transporta mai apoi in hala cu banda de selectare.

Citeste si: O firma care a lasat prapad si jale in toata tara a ajuns la Iasi! Are procese peste tot!
 
„A fost o perioada in care a functionat banda automata, dar o perioada scurta. Din ce stim, lucrarile s-au intarziat mult din cauza managementului defectuos si a firmelor. S-au contestat licitatiile, s-au prelungit termenele, s-au cumparat utilaje care nu sunt folosite si asa mai departe”, au mai explicat angajatii Salubris. Reamintim aici si cazul celor doi angajati ai Salubris care au murit striviti de excavatoare in timpul programului de munca, cand adunau PET-uri de prin gunoaie la Tutora.

Dotarile pentru colectarea selectiva se afla intr-o hala nou construita, iar capacitatea, conform proiectului, este de 29.000 t/an. „Sistemul de Management Integrat al deseurilor” este un proiect derulat prin intermediul Consiliului Judetean Iasi. Practic, dupa ce au fost contractate fonduri europene in valoare de circa 70 milioane euro in 2013, CJ Iasi a mai imprumutat 5,2 milioane euro de la BERD tot pentru acelasi proiect, asta desi lucrarile nu au fost finalizate, iar fondurile nu au fost inca cheltuite. Intrebati despre stadiul proiectului din cadrul Depozitului Ecologic Tutora, conducerea Salubris nu a oferit un raspuns pana la inchiderea editiei. Reamintim faptul ca, nici proiectul derulat pentru neutralizarea vechii gropi de gunoi a Iasului, si anume de la Tomesti, nu a fost finalizat, desi temenul impus de Uniunea Europeana a fost depasit de mult.

Comentarii
  • Azi iar au inchis luminatu public la 7.00 cand este noapte inca. Da nu in centru. N.Iorga ,Bazar, Zona industriala ,T. Vladimirescu etc. Da nu in centru. Acolo e centru. Acolo e capitala culturala. Acolo e iluminat public aprins pana in 2021. In rest sunt ieseni de mana2. Azi soarele a rasarit la Iasi la 7.28. LA ORA 7.00 cand s-a inchis lumina pe strada E NOAPTE!!!!

  • De cateva luni bune au disparut din unele zone ale orasului cosurile de gunoi selective: pentru plastic si hartie. Acum sunt doar pentru gunoi menajer. Nu inteleg, dupa 2-3 ani in care ne obisnuisem cu selectia, de ce nu se continua.

Adauga un comentariu