Actualitate

Gafa incredibila. Un mare spital din Iasi a fost tarat intr-un scandal urias

Publicat: 13 ian. 2016
1

@ Situatie socanta intr-o unitate medicala din municipiul Iasi @ Spitalul gestionat de Consiliul Judetean risca sa ramana fara aparatura moderna de ultima generatie, pentru ca autoritatea judeteana nu a finalizat procedura de achizitie in timp util @ Dupa ce a pierdut fondurile guvernamentale alocate pe acest proiect, Consiliul Judetean a fost obligat sa aloce cateva milioane de lei din fonduri proprii, pentru a acoperi gaura aparuta 

Consiliul Judetean Iasi a reusit performanta sa o dea in bara cu un proiect de cateva milioane de lei. Zeci de bolnavi ce ajung la Spitalul de Pneoumoftiziologie din Iasi nu pot beneficia de tratamente moderne in noul ambulatoriu, pentru ca autoritatea judeteana nu a reusit sa faca la timp achizitia de aparatura noua. Vicepresedintele Victorel Lupu, aflat in prezent la conducerea CJ, a impus acum cateva saptamani ca autoritatea sa faca un credit de angajament, pentru ca spitalul sa poata beneficia de aparatura respectiva. Situatia este insa mult mai grava. CJ risca sa piarda sumele alocate din bugetul Comisiei Europene pentru achizitia de aparatura medicala, pentru ca nu a reusit sa cumpere obiectele respective in timp util.

Aparatura pentru ambulatoriul in cauza este ceva mai speciala, iar firmele care ar fi trebuit sa participe la licitatia organizata de CJ au dat bir cu fugitii. Iar asta s-a intamplat de cateva ori pe parcursul anului precedent, timp in care Victorel Lupu, impreuna cu celelalte parti implicate, nu a mai reusit sa redreseze situatia. Asta nu a impiedicat actuala conducere a Consiliului Judetean sa refaca situatia. Firmele au refuzat sa vina la licitatie si pentru ca documentatia a fost facuta prost, iar procedura a fost ingreunata si mai mult.

„Se aproba constituirea unui credit de angajament pentru anul 2016, necesar finalizarii activitatilor proiectului Ambulatoriul de specialitate al Spitalului Clinic de Pneoumoftziologie Iasi, in valoare totala de 2.474,17 mii lei, inclusiv TVA. Acest credit de angajament solicitat va deveni operabil in anul 2016, doar in conditiile in care nu vor putea fi realizate integral platile in anul 2015 pentru activitatile prevazute in contractul de finantare nr. 3802/12.08.2013 in cadrul proiectului. Se recurge la acest lucru din cauza riscului indus de imposibilitatea derularii in termenele limita a urmatoarelor activitati ramase de executat in cadrul proiectului, respectiv: derularea procedurii de achizitie a echipamentelor medicale de radiodiagnosticare si imagistica ecografica, semnarea si executarea contractelor de furnizare echipamente medicale si dotari, activitatea de audit si activitatea de publicitate si promovare”, se arata in motivarea expusa de Lupu in fata alesilor judetului pentru acordarea creditului de angajament. Cu alte cuvinte, CJ a decis sa includa in bugetul propriu 2,4 milioane de lei pentru a repara gafa. Proiectul ambulatoriului de la Pneumologie se adauga celor de la Cuza Voda si Neurologie, finalizate in decursul acestui an.

Comentarii
  • ÎN OPT ANI DE ZILE CEL MAI PROST MANAGER DE SPITAL DIN IAȘI, FILIPANU DUMITRU, NU A REUȘIT SĂ FINALIZEZE PROIECTUL CU BANI EUROPENI PIERZÂND FINANȚAREA PENTRU APARATURA AMBULATORIULUI. DEGEABA ȘTERGEȚI COMENTARIILE, TOATĂ LUMEA ȘTIE CĂ-I PROST ȘI TREBUIE SCHIMBAT,

Adauga un comentariu