News Flash:

Gainariile lui Dinescu

4 Februarie 2010
910 Vizualizari | 0 Comentarii
Mircea Dinescu
• Mircea Dinescu, incompatibil cu functia de membru al CNSAS, potrivit Agentiei Nationale de Integritate

Inspectorii de integritate afirma ca Mircea Dinescu se afla, din anul 2006, in stare de incompatibilitate, intrucat detine simultan atat calitatea de membru al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, cat si functia de administrator al unor societati comerciale. "In termen de 15 zile de la data comunicarii actului de constatare a conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate, persoana verificata poate face contestatie", conform prevederilor legale, spune ANI, intr-un comunicat de ieri, remis agentiei Mediafax. Agentia Nationala de Integritate a constatat ca Mircea Dinescu se afla, incepand cu data de 27 martie 2006, in stare de incompatibilitate, intrucat detine simultan atat calitatea de membru al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), cat si functia de administrator al unor societati comerciale. Dinescu a detinut, in perioada 1990 - 1992, functia de presedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania. In 27 martie 2006, Dinescu a fost numit in functia de membru al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, functie asimilata celei de secretar de stat. Potrivit prevederilor Legii 144/12007, membrii Colegiului Consiliului au obligatia declararii averii si a intereselor. Agentia Nationala de Integritate s-a sesizat din oficiu, in urma publicarii mai multor articole de presa care semnalau posibila nerespectare de catre Dinescu, in calitate de membru al Colegiului CNSAS, a dispozitiilor legale referitoare la regimul juridic al incompatibilitatilor.

In baza mandatului postal cu confirmare de primire, Mircea Dinescu a fost informat cu privire la declansarea procedurii de verificare, precum si asupra drepturilor sale de a lua cunostinta de actele si lucrarile dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat si de a prezenta orice elemente justificative pe care le considera necesare. "In urma verificarilor efectuate si a analizarii informatiilor si documentelor transmise de institutiile competente, a rezultat ca Mircea Dinescu a desfasurat activitati si a inregistrat venituri dupa cum urmeaza: incepand cu data de 19.02.2004, Mircea Dinescu detine functia de administrator unic la SC Agroindustriala SRL Giubega; in perioada 15.12.2005 - 14.11.2008, Mircea Dinescu a detinut si exercitat efectiv functia de administrator unic al SC Gradina cu visini SRL; Cele doua firme au desfasurat activitate comerciala in mod neintrerupt si au inregistrat in perioada 2006 - 2008, venituri in suma totala de 6.145.388 RON si profit in suma totala de 2.058.010 RON", arata ANI. In perioada 2006 - 2008, Dinescu a dobandit si un venit net in cuantum total de 679.240 lei din drepturi de proprietate intelectuala, astfel: in anul 2006, un venit net de 110.267 lei; in anul 2007, un venit net de 46.673 lei; in anul 2008, un venit net de 522.300 lei. Conform legislatiei in vigoare, functia de membru in cadrul CNSAS este incompatibila cu functia de administrator la societatile comerciale. Potrivit prevederilor art. 49, alin. 3 din Legea 144/2007 privind Agentia Nationala de Integritate, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie sau, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective. Activitatea de verificare a averii dobandite in perioada exercitarii mandatelor sau a indeplinirii functiilor ori demnitatilor publice, dupa caz, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor este supusa controlului judecatoresc.

Marea izbanda

Mircea Dinescu a declarat ca asteapta sa fie dat afara de CNSAS, dupa ce ANI a anuntat ca se afla in incompatibilitate. Dinescu a declarat, pentru Mediafax, ca nu va contesta decizia ANI si nici nu isi va da demisia din CNSAS si ca asteapta sa fie dat afara. "Sa ma dea afara de la CNSAS, sa fie asta marea izbanda", a declarat Dinescu. El a mai spus ca a primit un document de la ANI in 28 decembrie 2009, "cand toata lumea era oricum in concediu", in care spunea ca e incompatibil cu functia din Colegiu pentru ca este senior editor la Cotidianul.

"Mi se pare atat de jenant ce se intampla. Ce sa contest? E o gainarie. Nu vreau sa fac nimic", a mai spus Dinescu. "Aceasta institutie functioneaza din plin acum dupa ce avem un nou presedinte. (...) Tanarul asta care e presedintele acestei institutii (Catalin Macovei -n.r.), care ar trebui sa se ocupe cu integritate, eu l-am vazut la televizor dand declaratii alaturi de niste jurnalisti... Acest tanar ar trebui sa fie ca un inger alb, care nici nu umbla prin lume. Si el este un fost procuror, care se implica in tot felul de gainarii, care are microfonul sub camasa", a conchis Dinescu, referindu-se la publicarea unor interceptari privind discutii dintre seful ANI si ziaristii Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

marea izbanda
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4265 (s) | 24 queries | Mysql time :0.300335 (s)