Eveniment-Social

Gala Descoperă Nord-Est are loc la Palatul Culturii

Publicat: 12 dec. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Gala Descoperă Nord-Est are loc la Palatul Culturii

Gala Descoperă Nord-Est, organizata de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Centrul Europe Direct Nord-Est, a ajuns  la cea de-a patra ediție anul acesta si este o manifestare complexă și ambițioasă, dedicată dezvoltării Regiunii de Nord-Est a României ca destinație turistică de excelență, prin consolidarea colaborării diferitelor paliere de factori interesați, din sfera publică și privată. Co-organizatorul evenimentului este  S.C. Cotnari S.A., iar partenerii tradiționali sunt Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași  si Asociația Culturală Euro-Est Alternativ

Gala Descoperă Nord-Est, ediția 2019, va avea loc în data de 12 decembrie 2019, intervalul orar 11.30 – 20.00 la Palatul Culturii din Iași, o locație simbolică pentru Moldova, regiunea istorică a României. 

 

Manifestarea este extrem de ampla si va cuprinde 2 evenimente:

  1. conferinta „Patrimoniul Cultural Regional, oportunitate pentru dezvoltarea economica durabila”, dedicată actorilor regionali implicati in sectorul turistic, ce promovează si fructifica potentialul patrimoniului cultural material și imaterial al acestei regiuni. Conferinta va asigura cadrul schimbului de experiență între specialiști în domeniul turismului și patrimoniului cultural, prin prezentarea unor modele de bună practică din Romania, Italia si Republica Moldova și identificarea în parteneriat a unei perspective viabile pentru dezvoltarea și promovarea destinațiilor din Regiunea Nord-Est în cadrul unui proiect comun, integrat – denumit „Descoperă Nord-Est“. 

Unul din obiectivele acestei conferinte il reprezinta instruirea continua și asigurarea unui cadru de colaborare pentru experți in exploatarea durabila a patrimoniului cultural in vederea dezvoltarii si promovarii turismui. Speakeri cu un înalt nivel de expertiză vor susține prezentări și exemple practice pe tema managementului eficient al patrimoniului cultural de catre organizațiile de management al destinației, promovării turismului, dezvoltării unui brand turistic, proiectelor cu finanțare nerambursabilă, organizarii evenimentelor, turismului gastronomic, de aventură, rutelor culturale. Conferinta face parte din proiectul SHARE – Sustainable approach to cultural Heritage for the urban Areas Requalification in Europe”, finanțat prin Programul INTERREG EUROPE prin care s-a elaborat Planul Regional de Acțiune pentru Promovarea și Protejarea Patrimoniului Cultural în Regiunea Nord-Est. Planul contine peste 60 de noi initiative in domeniul patrimoniului cultural ce vor fi implementate de catre municipiile resedinta de judet implicate in proiect, bazate pe studii de caz, modele de buna practica, un sondaj de opinie aplicat la nivel regional pe mai mult de 1500 de turisti, rezidenti si firme relevante, precum si un studiu de benchmarking privind politicile si instrumentele existente in domeniu.

  1. Gala turismului Descoperă Nord-Est – inovarea în proiectele de patrimoniu cultural”. Gala reprezintă în plus un manifest pentru „Unitatea în diversitate”, motto-ul Uniunii Europene, îndemnând la cunoașterea și prețuirea patrimoniului național și a acelor trăsături care ne fac unici în context european. Aceasta sectiune va consta într-o conferința pe teme de turism in care se va prezenta oferta turistica a asociatiilor din regiunea Nord-Est, un atelier de lucru și o premiere a celor mai activi promotori ai turismului din Regiunea Nord-Est. Gala Turismului are ca obiectiv constituirea unui spațiu de dezbatere, în care vom colabora în vederea creionării unei strategii integrate de promovare a regiunii, prin identificarea principalelor avantaje competitive și circuite turistice, având ca scop final conturarea unui brand regional puternic și competitiv. Prin această acțiune vor fi recunoscute eforturile promotorilor turismului regional și vom celebra valorile patrimoniului cultural într-un moment festiv, de bilanț, oportun pentru planificarea direcțiilor de dezvoltare a turismului regional. 

Această ediție urmărește consolidarea unui parteneriat regional prin înlesnirea colaborării între stakeholderi din industria HORECA din întreaga regiune, reprezentanți ai administrației publice locale, centre și instituții de cultură, reprezentanți ai mediului academic, organizații și asociații care activează în domeniul turismului și patrimoniului cultural, precum și mass-media locală, regională și națională. „Gala turismului Descoperă Nord-Est – inovarea în proiectele de patrimoniu cultural” va fi finanțata prin proiectul Centrul EUROPE DIRECT 2018-2020/17, beneficiind de sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în Romania.

Program: 

Centrată pe formarea și perfecționarea continuă a specialiștilor și a parteneriatelor din turism, Gala Descoperă Nord-Est a perfecționat un format complex ce constă într-o conferință la nivel înalt, cu lectori experți în turism, urmată de sesiuni de lucru și networking (conform agendei)

Din dorința de a oferi recunoașterea cuvenită actorilor regionali care, prin activitatea desfășurată, își aduc aportul la dezvoltarea turistică a nord-estului României, evenimentul prilejuiește gala de premiere a organizatiilor sau companiilor care promoveaza turismul si care au derulat proiecte de succes in anul 2019. 

Un rol important in manifestare il va avea expoziția de gastronomie moldoveneasca, ca element de patrimoniu cultural extrem de important pentru turism. Expozitia se va desfasura in doua momente:

 – un moment in stil traditional, organizat de producatorii locali si gospodarii Asociatiei de Promovare a Vaii Somuzului, de SC RAITAR SRL Suceava, Asociatia Valea Ozanei, Pensiunea Agroturistica La Mosie Nemtisor Neamt si SC „Nea Ion Macelaru” Targu Neamt

– o expozitie a bucatarilor profesionisti care au inclus meniu traditional moldovenesc in restaurantele in care lucreaza. Expozitia va fi coordonata de dna dr. Iulia Dragut, Presedinta Asociatiei Culturale Euro-Est Alternativ, impreuna cu bucatarii profesionisti (Gigi Fedeles, Hutanu Liviu, Ionut Antohi, Liviu Turcanu, Lupu Andrei, Neculai Ciulu, Remus Iascu, Romeo Lucian Smith, Rusu Codrut, Savin Ciprian,  Adrian Cojocaru, Adrian Lucian Sipoteanu, Agape Constantin, Alexandru Sbancu, Constantin Cretu, Cristi Zamfir, David Ioan, Dragos Andrei Bani, Elena Padurariu, Mihaela Ulman, Catalin Saveliu)) de la restaurantele din Iasi (La Castel, Centrul Vechi, Cavalerul Medieval, Gustar, Zaria, Red Cube) si 

În încheierea acestei ediții, va avea loc un spectacol cu momente artistice reprezentative, ilustrând tradiții, obiceiuri și valori autentice naționale. Spectacolul va fi oferit de Ansamblul Floricica de la Munte al Centrului de Cultura si Arte Carmen Saeculare, Neamt si de Ansamblul Strajerii din Dolhesti al Primariei din Dolhestii Mici, Suceava.

Din editiile anterioare: 

Întregul demers Descoperă Nord-Est, în frunte cu acest eveniment emblematic, pornește de la ideea că turismul prezintă un potențial valoros de dezvoltare a economiilor locale, regionale și naționale. Istoria, tradițiile, gastronomia,  bogăția naturală și culturală a acestei regiuni merită promovate și concentrate într-o destinație turistică de marcă, competitivă pe plan european și mondial. 

Cele trei ediții anterioare ale evenimentului s-au bucurat de participarea a peste 2500 de persoane, specialiști și public larg deopotrivă. Încă de la prima ediție, această manifestare a beneficiat de sprijinul autorităților și de implicarea activă a stakeholderilor din domeniul turismului, din toate cele șase județe ale Regiunii Nord-Est: universitati, reprezentanți ai APL, de la nivel județean și local – primării, consilii județene; camere de comerț și industrie; grupuri de acțiune locală, asociații de promovare a turismului, centre de informare turistică; centre culturale și centre pentru conservarea și promovarea tradițiilor, ansambluri folclorice, artiști folk,  teatre, muzee; Asociația Națională a Agențiilor de Incoming, ANTREC; organizații nonguvernamentale de sprijin în promovarea diferitelor destinații din regiune și organizații de tineret; reprezentanți ai mediului academic, cercetării și inovării; reprezentanți din industria HORECA; agenții de incoming, dar și producători locali, artizani, specialiști în gastronomie tradițională și ambasadori locali. De asemenea, cu ocazia fiecărei ediții, s-au încheiat parteneriate media cu mass-media locală, regională și națională. 

Adauga un comentariu