Actualitate

Galateanul care a descoperit o metoda de prevestire a seismelor

Publicat: 11 ian. 2000

•Cutremurele pot fi depistate cu cel putin doua luni inainte de producere

Profesorul Vergil Hancu a ajuns la sfarsitul anului trecut una din cele mai celebre persoane din Romania. El pretinde ca este directorul Laboratorului de Cercetari Astrogravitationale din Long Beach, California. El a absolvit Colegiul „Vasile Alecsandri” din Galati, a terminat sectia de matematica-fizica la Universitatea din Cluj si s-a dedicat studierii fenomenelor seismice impreuna cu un colectiv al Universitatii Transilvania din Brasov. In 1988 a plecat in Statele Unite, unde a infiintat Laboratorul de Cercetari Astrogravitationale din Long Beach si a pus bazele unei colaborari cu Universitatea din California. Pe baza acestei colaborari, profesorul galatean anunta Universitatea americana, la fiecare 30 de zile, daca exista pericolul producerii unui cutremur in zona.

Profesorul Vergil Hancu a pus la dispozitia mass-media un aparat cu care se poate detecta un viitor seism. El sustine natura electromagnetica a cutremurelor, fapt demonstrat prin numeroase experimente si determinari facute in Statele Unite si Romania. Cu ajutorul aparatului brevetat de profesorul Vergil Hancu si de echipa de cercetatori de la Universitatea din California, au putut fi prevestite seismele care au avut loc recent in S.U.A.

Cutremurele sunt de natura electromagnetica

Metoda profesorului galatean a avut la baza studierea miscarii browniene. Cu ajutorul unui microscop cu ecran mare, unic in Romania, se pot vizualiza semnele prevestitoare unui fenomen seismic de intensitatea celui petrecut in 1977. Folosind o suspensie lichida a carei reteta o pastreaza in secret, suspensie descoperita de Vergil Hancu, se urmareste miscarea unor particule in conditiile factorilor perturbatori externi (temperatura, trepidatiile, fenomenele electromagnetice). In momentul in care particulele stationeaza inseamna ca va avea loc un cutremur. Cu cat stationarea particulelor este mai mare ( o luna, doua, trei) cu atat cutremurul va fi mai puternic.

„Daca particulele stationeaza mai mult timp, cu certitudine se va produce un seism de proportii. Cu ajutorul aparatului putem determina seismele de mare magnitudine. Acest fenomen de stationare a particulelor reprezinta fenomenul precursor seismului”, a explicat prof. dr. Vergil Hancu. Mai exista un al doilea fenomen precursor ce se observa cu 5-10 minute inainte de producerea cutremurului. Acest fenomen nu a fost inca perfectat si studiat indeajuns. Experimentele au demonstrat natura electromagnetica a seismelor. Observand ca, in timpul seismului, emisiunile TV transmise in direct erau perturbate, profesorul Hancu a ajuns la concluzia ca seismele au la baza acumulari de energie. „Pe ecranele televizoarelor apar niste dungi care arata tocmai perturbarea undelor tv. In timpul convorbirilor la telefoanele mobile, conversatia este perturbata si se intrerupe”, a mai aratat Vergil Hancu.

Omul poate controla fenomenele naturale

Importanta acestui proiect consta in faptul ca, daca seismul ar fi anuntat, metodele si pregatirile pentru eliminarea pagubelor materiale si a pierderilor de vieti omenesti s-ar face in timp util. „Panica este mai mare dupa cutremur, decat daca s-ar anunta cutremurul. Daca, spre exemplu, in Turcia s-ar fi cunoscut cu doua luni inainte faptul ca urmeaza sa se produca un puternic seism, pagubele nu ar fi fost atat de mari”, a mai spus profesorul galatean.

Transferul populatiei din cladirile nesigure in adaposturi sigure este una din metodele de protectie impotriva seismelor. „Un om poate supravietui fara apa doua zile. Daca stie ca va veni un cutremur isi poate face un adapost cu cateva provizii. Au fost cazuri in care au existat supravietuitori, dar dupa doua-trei zile au murit din cauza lipsei de apa”, a mai spus Vergil Hancu. Spre a semnala prezenta sub daramaturi, exista emitatoare speciale pe care oamenii le-ar putea folosi pentru a putea fi salvati. Directorul Institutului de Cercetari din California a insistat asupra necesitatii realizarii unor cursuri privind primele masuri care ar trebui luate inaintea si dupa producerea unui cutremur.

Seismologul galatean a fost de acord sa-si puna gratuit la dispozitie serviciile si intreaga metodologie Institutului National de Cercetare si Dezvoltare, Ministerului Protectiei Mediului si Guvernului. Profesorul Hancu a adaugat ca metodele si aparatura folosite de el sunt moderne spre deosebire de Institutul National de Cercetare si Dezvoltare care foloseste seismografe invechite, inventate de chinezi acum 2000 de ani.

Un seism de mare magnitudine ameninta Romania

Ultimele cercetari efectuate de profesorul galatean Vergil Hancu au evidentiat faptul ca la inceputul anului 2000, Romania va fi „zguduita” de un seism cu magnitudine de peste 6 grade pe scara Richter. „La jumatatea lunii ianuarie, in Romania se va produce un cutremur de mare magnitudine. Pagubele materiale pe care le estimez sunt de aproximativ un miliard de dolari. Pe langa acestea vor fi, cu siguranta, si numeroase victime”, a declarat profesorul Hancu. In urma determinarilor efectuate in Galati si Braila s-a descoperit faptul ca la nivelul maselor subcrustale din scoarta terestra au loc mari acumulari de energie.loading...

Adauga un comentariu