Culinar

Găluște de griș, ca la bunica: Rețeta pe care și-o dorește orice gospodină

Publicat: 10 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Cum se fac găluștele de griș pentru supa de pui sau de vită? Rețeta de găluște de griș, ca la bunica, pentru supă și-o dorește orice gospodină deoarece această mâncare ne adduce aminte de copilărie.

Fiecare a mâncat măcar odată când era mic o supă de pui sau de vită cu găluște de griș, făcută de bunica.

Prinși în goana cotodianului, cu greu mai reușim să ajungem să gătim, iar atunci când reușim să facem asta, toate supele din copilăriei ne trezesc amintiri plăcute și ne dorim să le putem face și no icasă. Fără îndoială, una dintre cele mai bune supe care au gustul copilăriei este cea cu găluște cu griș.

Găluște de griș, ca la bunica: Secretul unor găluște pufoase

Pentru găluștele de griș, bunica folosea o rețetă simplă, dar care avea rezultate fantastice. Astfel, găluștele de griș, ca la bunica, conțin doar ouă și gris, în cantități egale, la care se mai aduagă un praf de sare și… multă dragoste.

Foarte important pentru ca găluștele să iasă pufoase este ca grișul folosit să fie de calitate, cu o granulație uniform. Dacă este foarte fin ca pudra, atunci riscați să vă iasă găluștele tari. La fel, dacă grișul are granulații diferite, riscăm ca unele să ne iasă fierte iar altele tari.

Multe gospodine se plâng de faptul că ori li se desfac găluștele în supă, ori le ies prea tari la gust. Asta se întâmplă și din cauză că multe gospodine aleg rețete de pe internet unde oricne își poate da cu părerea. Astfel, sunt rețete unde se spune că albușurile trebuie bătute spumă și să se adauge praf de copt. În altele se recomandă să se pună delikat sau vegeta. Mai rău de atât, sunt rețete care spun că găluștele trebuie fierte separat în apă și apoi să fie mutate în supp.

Alte greșeli care se pot face este nelăsarea „să se odihnească“a compoziție pentru găluște, după amestecarea oului cu grișul și sarea. Trebuie știut că grișul are nevoie de cel puțin 10 minute ca să înceapă să se umfle înainte de a se forma găluștele.

Ingrediente și mod de preparare

Pentru 6 găluște de griș pufoase, mai mari, așa cum făcea bunica, aveți nevoie de cel mult 2 minute ca timp de prepare și alte 10 minute pentru gătire.

Pentru 6 găluște de griș aveți nevoie de un ou de 70 g (trebuie avut grijă ca acesta să fie cântărit întreg, cu coajă), 70 g griș (cu mențiunea de mai sus, să aibă aceeași granulație) și un praf de sare.

Modul de preparare este unul foarte simplu. Se bate oul întreg cu furculița și apoi se adaugă treptat grișul, câte o linguriță și se omogenizează compoziția după fiecare tranșă adaugată. De obicei, la jumătatea procesului de adăugare a grișului se pune și sarea. Secretul este ca sarea să nu fie pusă de la început deoarece riscăm ca oul să se lichefieze.

După ce s-a incorporat grișul, compoziția se lasă 10 minute „la odihnit”. Așa, compoziția devine mai legată, mai densă deoarece grișul absoarbe umiditatea din ou și se umflă.

Pentru fierberea găluștelor de griș este foarte important ca supa să fie fierbinte când le punem. Cu lingura înmuiată în prealabil în supă se scot forme de găluște și se adaugă în supa care fierbe încet.

Găluștele de griș se fierb aproximativ 10 minute, după care se închide focul și se mai lasă 10 minute sub capac, în abur. Când s-au umflat și s-au ridicat la suprafața supei atunci sunt gata.

Adauga un comentariu