Stiinta

Gandacul care te scapa de cancer

Publicat: 09 mai 2011

Oamenii de stiinta de la Universitatile Shiga si Ritsumeikan, din Japonia, au prezentat noul robot-chirurg, demn de a revolutiona tehnica medicala prin operatii de mare finete.

Principalul avantaj al „gândacului” este forma de insecta, care îi va permite sa avanseze usor prin corp în orice directie. El are pe „cap” o camera video si în interiorul corpului toata aparatura necesara etirparii unei tumori. Poate sa coasa, sa faca „tesaturi” din fire artificiale (care apoi se resorb) si, va putea face orice tip de operatie. Tintele centrale vor fi însa tumorile canceroase din interiorul intestinului.

Din exterior, o echipa de chirurgi îl va dirija prin intermediul unui computer, care va folosi atât imaginile locale, furnizate de robot, cât si hartile tridimensionale realizate prin rezonanta magnetica de cele mai performante scanere. Chirurgul va opera cu ajutorul unui joy-stick, exact ca si copiii care se joaca pe calculator. Operatiile pe colon, care presupun etirparea unei zone mai întinse a acestuia, sunt în prezent foarte riscante, aproape 75% din pacientii operati pierzându-si viata în urmatorii trei-patru ani. Cu ajutorul „gândacului”, procentul celor care vor scapa cu viata va creste pâna la 98%, ceea ce reprezinta o revolutie în chirurgia pe intestin.loading...

Adauga un comentariu