Economic Local

Garda de Mediu Iași a dat amenzi de 300.000 de lei la începutul anului

Publicat: 01 mart. 2022
Garda de Mediu Iași a dat amenzi de 300.000 de lei la începutul anului
Cele mai multe amenzi date de Garda de Mediu Iași, în 2022, sunt pentru gunoaiele de pe câmpurile din județ

Garda de Mediu Iași a dat amenzi în valoare de 300.000 de lei în perioada ianuarie-februarie 2022. Cele mai multe nereguli au fost descoperite la operatorii economici care nu au respectat legislația privind depozitările de deșeuri

Specialiștii din cadrul Gărzii de Mediu-Comisariatul Județean Iași au dat amenzi în valoare de 300.000 de lei în perioada ianuarie-februarie 2022. Verificările au fost efectuate atât în domeniul controlului poluării industriale, cât și în cel al biodiversității, dar și în urma sesizărilor primite de la ieșenii care susțin că sunt mormane de gunoaie pe câmpuri. Cele mai multe nereguli au fost descoperite la operatorii economici care nu au respectat legislația privind depozitările de deșeuri.

Specialiștii de mediu spun că, în continuare, vor verifica atât Primăriile, cât și operatorii economici în privința trasabilității deșeurilor sau gestionarea acestora. Garda de Mediu a amendat firmele din Iași, pentru că au depozitat gunoaiele în zone nepermise, dar și pentru că trasabilitatea deșeurilor nu s-a făcut în mod corespunzător. Potrivit specialiștilor de mediu, a crescut numărul ieșenilor care depun reclamații cu privire la gunoaiele aruncate în locuri nepermise. Astfel, ieșenii depun sesizări la Garda de Mediu o dată la două zile.

Garda de Mediu Iași poate da amenzi cuprinse între 10.000 și 100.000 de lei

Garda Națională de Mediu a încheiat un protocol de colaborare cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru a verifica proiectele europene ale ieșenilor, aflate în diverse stadii de finanțare. Astfel, în perioada ianuarie-februarie 2022 au fost verificate zeci de proiecte europene. Noutatea din acest an o constituie faptul că, dacă anumite proiecte au deja ”clasarea notificării” de la APM, Garda de Mediu nu mai întocmește notă de constatare.

De asemenea, în cazul fermelor zootehnice mai mici de 100 de capete de vite, respectarea cerințelor privind depozitarea/gestionarea adecvată a gunoiului de grajd și a altor dejecții de origine animală va fi validată la finalul investiției prin nota de constatare emisă de Garda de Mediu. Dacă ieșenii cu proiecte europene nu respectă aceste reguli, ei riscă să rămână fără banii necesari investițiilor. AFIR le-a plătit fermierilor din Iași fonduri europene în valoare de 3,3 milioane de lei în anul 2022.

Firmele din Iași au fost amendate de Garda de Mediu cu 1,3 milioane de lei în anul 2021

În perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2021 au fost efectuate 657 de controale, din care 509 controale în domeniul controlului poluării industriale și 148 de controale în domeniul biodiversității, biosecurității și ariilor naturale protejate. În urma verificărilor efectuate de comisarii de mediu, au fost date 173 de amenzi în valoare de 1.331.000 de lei și au fost făcute 4 sesizări penale.

Amenzile au fost date pentru mai multe neconformități, precum nepunerea la dispoziția comisarilor a informațiilor solicitate, lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor sau a apelor uzate. Garda de Mediu Iași va derula controale în mediul rural în această perioadă, iar administrațiile locale ce nu respectă legislația de mediu riscă amenzi drastice.
Adauga un comentariu