Local

Garda Financiara lucreaza pentru recuperarea a zeci de miliarde de lei

Publicat: 15 feb. 1999
1

•Abaterile economice se mentin la cote inalte

Din datele statitice intocmite de Garda Financiara Iasi rezulta ca si in anul 1998, indisciplina financiara s-a mentinut la cote ridicate, dar ca, in cele mai multe cazuri a fost depistata si sanctionata contraventional. Cele 2.282 de verificari intreprinse de comisarii Garzii Financiare Iasi au condus la recuperarea a zeci de miliarde de lei sustrase de la buget, in mod voit sau pentru simplul fapt ca legea este interpretabila. Vasile Chebac, comisar sef al Garzii Financiare Iasi, a declarat: „Ca abateri principale depistate de organele de control la o parte dintre agentii economici, care functioneaza pe raza judetului Iasi, amintim inregistrarea in contabilitate a unor documente justificative, avind drept consecinta diminuarea obligatiilor fiscale, neinregistrarea tuturor facturilor privind marfa aprovizionata, justificarea provenientei marfurilor aprovizionate cu documente fictive tinerea de evidente duble”.

Dosare inaintate politiei

Comisarul sef al Garzii Financiare a venit si cu argumente in sustinerea acestor afirmatii, dind exemplul firmelor FERY SRL, ELK SRL. „Societatea comerciala FERY SRL a inregistrat partial veniturile realizate, de la punctul de lucru din satul Vladiceni, comuna Tomesti, in perioada 6 martie 1997-10 februarie 1998, aducind un prejudiciu bugetului de stat in suma de 10,3 milioane lei. Firmei i-au fost calculate majorari de intirziere in suma de 7,8 milioane lei. Dosarul a fost inaintat Politiei municipiului Iasi – Biroul combatere a criminalitatii economico-financiare cu adresa nr. 1686/18.09.1998.

O alta firma verificata, ELK SRL Iasi, comercializa marfuri la SUPERCONFEX SRL Barsanesti (Bacau), pentru care nu poseda documente de provenienta. A fost sanctionata cu o amenda de 2 milioane lei si i-a fost confiscata suma de 239,8 milioane lei. Aceasta din urma reprezenta contravaloarea marfurilor comercializate fara documente de provenienta”, a afirmat Vasile Chebac.

Comercializarea de produse fara documente legale

Comisarii au depistat anul trecut o firma, SC INDUSTRIILE MALAXA SRL Iasi, care a vindut piine in valoare de 47,5 milioane lei, „pentru care nu s-au intocmit documente legale de livrare”. Societatea ieseana a fost amendata cu doua milioane lei si a fost obligata sa vireze bugetului de stat suma de 47,5 milioane lei, obtinuta din vinzarea piinii.

Abateri la inregistrarea in contabilitate

La acest capitol, Vasile Chebac a evidentiat un nume sonor de firma, respectiv SC SHELL SRL: „In urma controlului efectuat la data de 19 noiembrie 1998 la punctul de lucru apartinind societatii comerciale SHELL SRL s-a constatat ca, statia de carburanti din Iasi s-a aprovizionat cu produse petroliere in vederea comercializarii fara a fi insotite de documente justificative de intrare, atit pe timpul transportului cit si la primirea in depozit. Unitatea folosea drept documente xtichete de livrarex. Firma a fost sanctionata cu o amenda de doua milioane lei, conform Legii nr.82/1991”.

Nereguli in organizarea si functionarea contabilitatii

La societatea DORNA APEMIN SA Vatra Dornei, comisarii au depistat ca unitatea a eliberat din depozit marfuri la punctele de lucru din alte judete, in baza unor note de transfer si ca a eliberat marfuri catre agenti economici in baza unor bonuri de mina. Firma a fost amendata cu 20 milioane lei. Neinregistrarea tuturor facturilor Comisarul sef al Garzii Financiare Iasi a afirmat ca s-au depistat 100 de agenti economici, care nu au inregistrat toate facturile din care sa reiasa aprovizionarile cu marfuri: „La societatea comerciala FIL COMAR SRL am depistat ca nu au fost inregistrate 18 facturi de aprovizionare cu marfa, ceea ce a avut drept consecinta, diminuarea impozitului pe profit cu suma de 6 milioane lei si a taxei pe valoarea adaugata cu suma de 3 milioane lei. Pentru nevirarea in termenul legal a impozitului pe profit si a TVA-ului s-au calculat majorari in suma de 5,1 milioane lei, toate sumele fiind recuperate in timpul controlului. Actele de control au fost transmise organelor de cercetare penala”.

Abaterile cu caracter financiar si agentii economici care le-au comis sint mult mai multi decit cei exemplificati de Vasile Chebac. Acesta ne-a declarat ca, in timpul controlului si dupa, s-au incasat amenzi de 2.092,79 milioane lei, fata de 682,56 milioane lei in anul 1997. Pentru sumele neincasate au fost trimise titluri executorii definitive si irevocabile organelor de executare silita, in vederea recuperarii sumelor de la agentii economici datornici. Comisarul sef a mai adaugat ca au mai fost si actiuni care depaseau competentele Garzii Financiare si in asemenea cazuri au apelat la Oficiul pentru Protectia Consumatorilor, la IJP, la Directia Generala a Finantelor Publice si Controlului Financiar de Stat Iasi, Curtea de Conturi si Primaria municipiului Iasi.

Adauga un comentariu