Boli si tratamente

Gastrita acuta. Tipuri de gastrita

Publicat: 27 sept. 2011
7

Gastrita acuta este un termen care acopera un spectru de entitati care induc modificari inflamatorii in mucoasa gastrica. Etiologiile diferite impart prezentari clinice gastrice similare. Totusi acestea difera prin caracteristicile histopatologice unice. Inflamatia poate include intreg stomacul-pangastrita sau o regiune a stomacului-gastrita antrala. 

Gastrita acuta poate fi impartita in doua categorii: eroziva (eroziuni superficiale, eroziuni profunde, eroziuni hemoragice) si noneroziva (determinata in general de Helicobacter pylori) . 
Nu exista nici o corelatie intre inflamatia microscopica (gastrita histologica) si prezenta simptomelor gastritice (durere abdominala, greata, varsaturi). De fapt majoritatea pacientilor cu evidente histologice ale gastritei acute sunt asimptomatici. Diagnosticul este obtinut de obicei prin endoscopie efectuata pentru alte motive.

Gastrita acuta poate prezenta o varietate de simptome, cea mai comuna fiind discomfortul epigastric. Alte simptome includ greata, varsaturile, anorexia, balonarea. Ocazional durerea abdominala acuta poate fi un simptom de prezentare. Apare in cazul gastritei flegmonoase (gangrena stomacului) in care durerea abdominala severa acompaniata de greata si varsaturi cu continut gastric purulent poate reprezenta tabloul clinic. Pot fi prezente febra, frisoanele si hiccups-ul. 

Tipuri de gastrite
1. Gastrita chimica
Aceasta se refera la gastrita reactiva. Factorii de risc include: medicamentele nonsteroidiene antiinflamatorii, alcoolul, cocaina, stressul, radiatia, refluxul biliar si ischemia.Mucoasa gastrica prezinta hemoragii, eroziuni si ulcere. Gastrita apare la administrarea de doze terapeutice sau subterapeutice ale acestor medicamente. 

Datorita gravitatii agentii stagneaza in marea curbura a stomacului, explicind dezvoltarea gastritei acute distal sau linga marea curbura in cazul administrarii orale de antiinflamatoare. Mecanismul major al leziunii este reducerea sintezei de prostaglandina care este responsabila pentru mentinerea protectiei mucoasei de actiunea acidului gastric. 

2. Gastrita flegmonoasa. 
Este o forma de gastrita rara determinata de agenti bacterieni, incluzind streptococci, stafilococci, specii de Proteus, specii de Clostridium si Escherichia coli. Apare de obicei la persoanele debilitate. Este asociata cu consumul recent a unei cantitati mari de alcool, o infectie respiratorie concomitenta si SIDA. Flegmon inseamna o raspandire extinsa a inflamatiei cu sau fara afectarea tesutului conjunctiv. In stomac implica infectia straturilor profunde ale stomacului-submucoasa si musculara. Ca rezultat apare infectia bacteriana purulenta care conduce la gangrena. Gastrita flegmonoasa care are o mortalitate de 65%, chiar si cu tratament.

3. Gastrita virala
Infectiile virale pot determina gastrita. Citomegalus virus este o cauza virala comuna gastritei. Se descopera de obicei la indivizi care sunt imunosupresati, cei cu cancer, imunosupresie, transplante si SIDA. Implicarea gastrica poate fi localizata sau difuza. 

4. Gastrita fungica
Fungii care pot determina infectia stomacului sunt Candida albicans si histoplasmoza. Ficomicoza gastrica este o infectie gastrica fungica rara si fatala. Factorul comun predispozant este imunosupresia. Prezeantarea clinica este hemoragia din ulcerele gastrice sau eroziunea cu pliuri gastrice gigante. 

5. Gastrita parazitara
Infectiile parazitare sunt o cauza rara de gastrita. Anisakidoza este determinata de o nematoda care patrunde in mucoasa gastrica la nivelul curburii mari. Se dobindeste prin consumul de fructe marine sau peste contaminat. Determina durere abdominala severa care scade in citeva zile. Se asociaza cu edemul mpliurilor gastrice, eroziuni si ulcere. 

6. Gastrita ulcero-hemoragica
Este observata la pacientii care sunt grav bolnavi. Se considera a fi secundara ischemiei prin hipotensiune sau soc sau prin eliberarea de substante vasoconstrictoare. Mucoasa gastrica arata numeroase petesii, in fundusul si corpul gastric, sau un model hemoragic difuz. 

7. Gastrita eozinofilica
Este observata frecvent in combinatie cu gastroenterita eozinofilica dar poate fi asociata cu numeroase afectiuni, inclusiv alergia la alimente (laptele de vaca, soia), boala vasculara colagenica, infectii parazitice, cancer gastric, limfom, boala Crohn, vasculita, alergiile la medicamente si infectia cu Helicobacter pylori. Se observa infiltratul eozinofilic in peretele gastric.

Adauga un comentariu