Eveniment-Social

Gata cu praful, gata cu poluarea! Primaria promite imbunatatirea mediului si a starii de sanatate a populatiei

Publicat: 02 dec. 2015

@ Dupa ample discutii purtate pe tema poluarii, primaria Iasului va supune dezbaterii publice noul plan de calitate a aerului @ Aceasta masura vine dupa ce statiile de masurare au inregistrat nenumarate depasiri ale concentratiilor de pulberi admise

Dupa ce au decis replantarea teilor pe pietonalul Stefan cel Mare si Sfant, iesenii vor fi supusi, in curand, unei noi dezbateri publice, privind una din problemele cele mai importante ale municipiului Iasi. Acesta este unul dintre subiectele cele mai intens dezbatute in ultima perioada si, in sfarsit, autoritatile locale au decis sa faca ordine. In urma unor masuratori care s-au facut in luna noiembrie in cartierul Nicolina, mai exact, zona bulevardului Nicolae Iorga, au fost constatate 8 depasiri ale concentratiei maxime admise de pulberi în aceasta zona.

Unul dintre motivele principale ar fi ca, desi s-a mutat Vama, traficul greu se desfasoara tot pe ruta Gara-Podu de Piatra-Nicolae Iorga-Nicolina, al doilea fiind reprezentat de faptul ca in aceasta zona au fost amplasate diverse santiere in care s-a lucrat in mod constant. Concentratia maxima de pulberi fine permisa este de 50 micrograme la un metru cub de aer. Cifrele înregistrate de catre statiile APM din Podu de Piatra si Tomesti ajung însa si la 100 de micrograme, insemnand dublul cantitatii recomandate, iar fenomenul se repeta des. Normele europene impun un numar maxim de 35 de depasiri ale acestor cote anual. In cadrul unei conferinte de presa care s-a desfasurat pe data de 18 noiembrie, primarul Mihai Chirica i-a acuzat pe cei care se ocupa de efectuarea acestor masuratori de lipsa de profesionalism si a dat un raspuns in ceea ce priveste aceasta situatie.

„Pe perioada in care Agentia pentru Protectia Mediului (APM) a efectuat aceste masuratori, in zonele respective erau santiere. Acestia au pus statiile de masurare chiar in mijlocul santierelor si se asteptau sa nu fie praf. Daca aveau minte sa inteleaga, declarau la Comisia Europeana faptul ca statia de masurare din Copou, de exemplu, trebuia sa isi suspende masuratorile pe perioada lucrarilor desfasurate. La fel si la Tomesti”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iasi. Totusi, pentru a remedia aceasta situatie, edilul a gasit o solutie viabila. In conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1206/2015 emis de Ministerul Mediului Apelor si Padurilor, în baza caruia Iasul este încadrat în regimul de gestionare I pentru pulberi în suspensie PM 10, se propune realizarea unui studiu de calitate a aerului, precum si elaborarea planului de calitate a aerului. Astfel, intocmirea documentatiilor va fi realizata de persoane fizice si juridice autorizate prin certificate de înscriere în Registrul national al elaboratorilor de studii pentru protectia mediului. Planul de calitate a aerului va fi supus dezbaterilor publice ulterior finalizarii acestuia, în termenul prevazut de lege, astfel încât aplicarea acestuia sa asigure o îmbunatatire semnificativa a calitatii mediului si a starii de sanatate a populatiei.loading...

Comentarii
 • da, cind sint santiere, fraierii nu respira, asa ca nu trebuie masurata calitatea aerului. citeodata dupa ce se taie panglicile, daca stim ca iese bine, se poate .
  din 2010, de cind se construieste in draci poluarea si zgomotu au depasit orice limite. pe timpu santierelor se iau masuri speciale pentru reducerea disconfortului populatiei, dom primar, aia de la mediu chiar n-au minte, ca altfel ar fi plouat cu amenzi .

 • Pai cum sa nu fie Iasul poluat cand spatiul verde pe cap de locuitor este de 6,43 mp fata de 26 mp cat prevad normele UE sau 50 mp cat cere OMS-ul (Organizatia Mondiala a Sanatatii.
  Cand vezi cate 5 angajati de la Salubris(cu veste galbene) maturand o strada prin Iasi cu maturoaiele ca in Evul Mediu si dupa aceea nu-i mai vezi decat dupa un an sau doi la maturat vreti sa avem oras nepoluat.
  Hai sa fim seriosi la modul cum este organizat Salubris si de modul cum isi face treaba nu este de mirare cat de poluat este Iasul.

  • Se fac masuratori de cei de la APM pe Nicolaie Iorga si au constatat depasiri la pulberi in suspensie PM 10 dar nimeni nu vorbeste de PM 5 sau PM 2,5 care sunt mult mai periculoase ca se comporta ca un gaz deoarece sunt foarte fine.
   Dar solicitam APM sa faca masuratori de pulberi in suspensie in zona Moara de Foc – Centru de Librarii unde sunt 3 statii de betoane in 200 de metri liniari.
   Se aude la APM, ca riscati sa platiti oamenilor din zona daune morale daca ei se supara si va dau in judecata.

Adauga un comentariu