Eveniment-Social

Gata cu vacanța! Ce elevi și liceeni revin la cursuri, miercuri, 5 mai 2021, față în față! Când vor începe cursurile elevii de clasa a VIII-a și cei din anii terminali de la ciclul liceal

Publicat: 04 mai 2021
Elevi la cursuri, având în față un profesor la catedră
După o lună de vacanță forțată, pe fondul pandemiei de COVID-19, mii și mii de preșcolari, școlari, elevi și liceeni revin la cursuri și în județul Iași. Astfel, de mâine (miercuri, 5 mai 2021), la ore față în față sunt așteptați: preșcolarii, clasele primare (I-IV), clasele de gimnaziu(a V-a, a VI-a, a VII-a ) și liceu (a IX-a, a X-a și a XI-a. De asemenea, luni, 10 mai 2021, revin clasele terminale care au intrat în vacanță, vineri, 30 aprilie 2021: clasa a VIII-a și clasele a XII-a și a XIII-a

Agitație maximă în sistemul de învățământ preuniversitar din Iași! De mâine, miercuri, 5 mai 2021, revin la cursuri (față în față) clasele/grupele care au avut vacanță în luna aprilie: preșcolari, clase primare, clasele de gimnaziu (5,6,7) și liceu (9,10,11). Pe de altă parte, de luni, 10 mai 2021, revin, tot față în față, clasele terminale care au intrat în vacanță vineri, 30 aprilie 2021: clasa a VIII-a și clasele a XII-a și a XIII-a

Zile pline și agitație mare în sistemul de învățământ preuniversitar din Iași! De mâine, miercuri, 5 mai 2021, revin (față în față) clasele/grupele care au avut vacanță în luna aprilie: preșcolari, clase primare, clasele de gimnaziu (5,6,7) și liceu (9,10,11). Pe de altă parte, de luni, 10 mai 2021, revin clasele terminale care au intrat în vacanță vineri, 30 aprilie 2021: clasa a VIII-a și clasele a XII-a, a XIII-a. Aceștia vor participa la ore față în față, indiferent de scenariul de infecție cu COVID-19 din localtatea unde domiciliază sau unde studiază. Anul școlar în curs se va finaliza vineri, 25 iunie 2021. Vacanța de vară este programată între 26 iunie 2021 și până la mijlocul lunii septembrie 2021. Pe de altă parte, Evaluarea Națională (EN) – clasa a VIII-a va începe pe 22 iunie, iar Bacalaureatul – clasa a XII-a, pe 28 iunie.

Scenariile de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar din județul Iași pentru săptămâna 5-7 mai 2021

În conformitate cu Ordinul nr. 3235/93 din 4 februarie 2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, scenariul de funcționare a unităților de învățământ se stabilește în funcție de analiza situației epidemiologice efectuate de către Direcțiile de Sănătate Publică (DSP). În vederea asigurării unui program predictibil pentru elevi, părinți și cadrele didactice, la recomandarea Ministerului Educației și Cercetării (MEC), s-a făcut analiza contextului pandemic pentru reluarea cursurilor, începând din data de 5.05.2021. Aceasta s-a realizat prin raportare la incidența epidemiologică înregistrată joi, 29 aprilie 2021.

Astfel, la nivelul județului Iași, dintr-un total de 98 de unități teritorial- administrative, 64 sunt în scenariul verde, 31 în scenariul galben, 3 în scenariul roșu

Astfel, la nivelul județului Iași, dintr-un total de 98 de unități teritorial- administrative, 64 sunt în scenariul verde, 31 în scenariul galben, 3 în scenariul roșu. Incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 locuitori în Costești, Oțeleni, Tansa, între 1 și 3/1.000 de locuitori în municipiul Iași, municipiul Pașcani, Podu Iloaiei, Târgu-Frumos, A.I.Cuza, Aroneanu, Bârnova, Brăești, Butea, Ciohorăni, Ciortești, Ciurea, Cotnari, Grozești, Holboca, Ion Neculce, Mircești, Miroslava, Miroslovești, Mogoșești-Iași, Popricani, Rediu, Ruginoasa, Schitu Duca, Stolniceni-Prăjescu, Strunga, Tomești, Țigănași, Valea Lupului, Valea Seacă, Vânători și sub 1/1.000 de locuitori în celelalte localități.

Consiliile de Administrație (CA) ale unităților de învățământ din unitățile administrativ-teritoriale au transmis joi, 29.04.2021, Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Iași propunerile de scenarii de funcționare, începând cu data de 05.05.2021. Pe baza avizului ISJ și al DSP, propunerea CA a fost înaintată spre aprobare Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Iași.

Ce a dispus CJSU Iași ca scenarii

Pe 29.04.2021 a fost publicat Ordinul nr. 3.755 pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 3.235/93 din 4 februarie 2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 care stabilește doar două scenarii de funcționare a școlilor: scenariul 1 (verde) și scenariul 2 care include atât scenariul galben, cât și scenariul roșu din vechile precizări legislative. Conform art. 1 din acest Ordin, când incidența cumulată este sub 1/1.000 de locuitori, școlile se organizează conform scenariului 1: participarea zilnică, cu prezența fizică în unitățile de învățământ, a tuturor preșcolarilor și elevilor, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Atunci când incidența cumulată depășește 1/1.000 de locuitori, școlile se organizează conform scenariului 2: participarea zilnică, cu prezența fizică în unitățile de învățământ, a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, precum și a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu efectiv complet, prin respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. De asemenea, este prevăzută participarea zilnică și în sistem on-line a elevilor din celelalte clase/ani de studiu. La articolul 3 din Ordinul menționat se permite participarea la cursuri a tuturor preșcolarilor/elevilor din învățământul special, cu prezență fizică, în condițiile în care în localitatea nu este declarată stare de carantină, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție.

Adauga un comentariu