National

Gazele de sist – solutie pentru salvarea Pamantului

Publicat: 14 apr. 2014

Conform unui raport publicat recent de ONU cu privire la schimbarile climatice, expertii atrag atentia asupra necesitatii schimbarii surselor de energie clasica in cele verzi, regenerabile si nepoluante. Potrivit documentului gazele de sist ar putea constitui o solutie pentru limitarea efectelor incalzirii globale.

Raportul intocmit de Panoul Interguvernamental privind Schimbarile Climatice al ONU a fost realizat pentru a oferi un raspuns stiintific la adresa schimbarilor climatice si impactul acestora asupra vietii de pe Pamant. Expertii avertizeaza ca este necesara o schimbare la nivel global cu privire la sistemele de energie, industrie si de transport pentru a reduce emisiile de gaz cu efect de sera. Aceieasi specialisti arata ca efectuarea acestor schimbari la nivel global poate limita cresterea temperaturii cu 2 grade Celsius pana in anul 2100. In cazul in care nu se vor lua masurile sugerate in document, expertii ONU avertizeaza ca temperaturile globale ar putea creste cu peste 4,8 grade Celsius, ceea ce ar avea efecte periculoase asupra civilizatiei umane.

Citeste si Victor Ponta: O eventuala oprire a livrarilor de gaze rusesti catre Ucraina nu va afecta

In cadrul aceluiasi raport, gazele coventionale sau de sist sunt vazute ca o solutie la energia ce are ca sursa petrolul si carbunele. Gazele neconventionale, cum sunt cele de sist, sunt considerate a fi o sursa de energie care genereaza putin carbon.

In acest moment, lumea se afla in pragul unei schimbari importante in ceea ce priveste exploatarea resurselor de gaze de sist. Noul studiu realizat de ONU vine in sprijinul exploatarii noilor resurse de energie care se dovedesc a aduce beneficii ecologice. De altfel, SUA au fost prima tara care a fructificat oportunitatea furnizata de noile resurse de energie. Conform unui studiu realizat de IHS, in anul 2012, in SUA, gazele de sist au creat 2,1 milioane de locuri de munca si au adus la bugetul de stat venituri de 75 miliarde de dolari, contribuind cu 285 de miliarde la PIB. De altfel, conform aceluias studiu, pina in anul 2020, industria gazelor de sist va genera alte 1,2 milioane de locuri de munca, iar taxele si impozitele platite catre guvernul american vor ajunge la 125 miliarde de dolari.

Citeste si PROTEST. Chevron intrece limita. Ziaristi adusi in excursie, sateni batuti de jandarmi – FOTO

Romania poate beneficia de experienta SUA in privinta gazelor de sist in contextul in care aceasta resursa energetica atrage noi locuri de munca si genereaza venituri suplimentare la bugetul de stat. Exploatarea gazelor de sist pot aduce o ieftinire a energiei asa cum s-a dovedit in cazul american cand pretul gazelor a cunoscut o scadere, pretul fiind mai mic cu o treime fata de Europa.

Potrivit datelor publicate de  Agentia Americana pentru Informare in Energie, se estimeaza ca Romania detine rezerve de gaze de sist de 1.444 miliarde de metri cubi, ceea ce o pozitioneaza pe locul al treilea in Europa. Exploatarea acestor resurse pot conferi Romaniei independenta energetica necesara, in contextul in care in acest moment productia interna acopera aproximativ 70-80% din necesar.

Citeste si Victor Ponta: „Gazele de sist reprezinta un subiect care trebuie discutat serios”

Cu toate ca pana in acest moment Romania se afla inca in faza de explorare a gazelor de sist, pasii realizati de guvernul condus de Victor Ponta in acest domeniu apropie Romania de momentul in care ar putea beneficia de aceasta resursa. Pe langa avantajele economice aduse de gazele de sist, studiul intocmit recent de expertii ONU subliniaza si rolul important pe care le au acestea in reducerea gazelor cu efect de sera. Adica o preocupare cat se poate de legitima si de actuala fiindca viitorul nostru si al copiilor nostri nu poate fi lasat la voia intamplarii, prin proliferarea riscurilor de mediu.loading...

Comentarii
  • Au platit publicitate Chevron si explicati prostimii cat de bune sunt ele? Oricum romanii nu o sa vada gaze ieftine … americanii le iau si el vand la altii … Si de poluarea apei nu zice nimeni nimic?

  • ape poluate,terenuri agricole otravite,paduri uscate. ce spune chevron este publicitate platita. uitativa in America. zone depopulate,ape otravite,populatia imbolnavita ireversibil. APOCALIPSA DUPA CHEVRON.

  • Cred ca v-ati tampit si voi… limitam efectul de sera, ce intre noi fie vb e o mare minciuna, otravin resursele de apa (de care Romania dispune din belsug iar altii plini de pizma si necaz nu au)pasunile si ce nu a mai ramas distrus in tara asta pentru o taxa de redeventa de 3%. E ca si cum eu asa avea o vaca si din 100 litri de lapte primesc si eu la 2-3 3 litri de lapte dar eu o pasc, eu o ingrijesc cand e bolnava eu ii cosesc fan si alte nutreturi…

  • alti specialisti, sunt de alta parere. Limitam poluarea daca eliminam risipa, consumul exagerat, profiturile nesimtite. Suntem noi oamenii in stare de asta? In caz de forta majora, poate vom fi, dar s-ar putea sa fie prea tarziu. Gazele de sist ar putea fi o solutie DACA SE DESCPPERA O ALTA METODA DE EXPLOATARE, FARA FRACTURARE HIDRAULICA, altfel o sa avem gaze doar ca sa ne dam foc pentru ca nu vom mai avea unde trai

  • „Gazele de sist – solutie pentru salvarea Pamantului”
    De HIDROGEN ati auzit ? Nu-i bun pt. ca aproape orice individ cu studii medii il poate obtine ,deci nu poate STATUL sa-l taxeze ! In Anglia o companie asteapta de f. mult timp un cadru legal care sa le permita COMERCIALIZAREA CENTRALELOR TERMICE SI ARAGAZELOR PE HIDROGEN ! Tehnologii sunt ,insa liderii lumii au ales BANII , cat mai multi la buget si implicit HAOSUL !

Adauga un comentariu