National

Gazele interne pentru populatie se scumpesc cu 19,4%

Publicat: 12 dec. 2012
1

Pretul gazelor din productia interna destinate consumului in regim reglementat pentru populatie si producatorii de energie termica livrata consumatorilor casnici va creste pana la finele lui 2014 cu 19,4%, in timp ce companiile vor plati un tarif de 2,6 ori mai mare.
Atat consumatorii casnici, cat si firmele platesc in prezent acelasi pret reglementat pentru gazele produse in Romania, respectiv 45,71 lei pe MWh. Pretul final platit de consumatori – populatie si firme – rezulta dintr-un cos format din gazele din productia interna si importuri, mult mai scumpe.
Gazele din productia interna reprezinta o componenta a cosului de gaze. La populatie, ponderea gazelor interne in cos este mai mare decat in cazul companiilor.
De exemplu, pentru luna noimebrie, cosul pentru companii a fost format in proportie de 39,2% de gaze din import, in timp ce gazele din productia romaneasca au acoperit 60,8% din cos.
Pentru aceeasi luna, cosul pentru populatie a fost format in proportie de 94% de gaze din productia interna, iar restul de 6% a provenit din import.
Potrivit angajamentelor asumate de Guvern fata de FMI, preturile gazelor vor fi liberalizate integral, in etape si diferentiat pentru consumatorii industriali si cei casnici. Pretul gazelor pentru populatie va creste cu 10% atat anul viitor cat si in 2014, pentru ca in 2015 – 2018 sa urce cu 12% anual, prin ajustari periodice.
Pentru consumatorii industriali, conform calendarului asumat de Guvern, pretul final va urca cu procente cuprinse intre 3% si 5% pentru fiecare etapa de majorare a pretului din productia interna.
Pentru populatie si pentru producatorii de caldura livrata acestora, tariful actual al gazelor produse in Romania va fi mentinut pana in 1 iulie 2013, cand va fi majorat la 48,5 lei pe MWh, se arata intr-un proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei.
Urmatoarea crestere pentru aceasta categorie de consumatori va avea loc in 1 octombrie 2013, la 49,8 lei pe MWh.
In 1 ianuarie 2014, pretul gazelor din productia interna livrate populatiei si producatorilor de energie termica va fi 50,6 lei pe MWh, pentru ca apoi sa creasca la 51,8 lei de la 1 aprilie, la 53,3 lei de la 1 iulie si la 54,6 lei pe MWh de la 1 octombrie 2014.

Adauga un comentariu