Actualitate

Gazele si tradatorii    

Publicat: 12 iul. 2018

Au fost multi cei care si-au manifestat satisfactia pentru felul in care, la Camera Deputatilor, a fost finalizata faimoasa lege care permite exploatarea zacamintelor de gaze de la Marea Neagra. S-a spus ca, in fine, romanii au obtinut un succes, neacceptand pierderea in beneficiul unor companii din alte state a uriasei bogatii pe care ne-a dat-o Dumnezeu. In scurt timp insa, unul dintre initiatorii ofensivei mediatice impotriva acestei legi, astfel cum iesise ea din Senat, avocatul Dan Chitic si-a exprimat dezamagirea. Si a prezentat calculele, din care rezulta ca totul a fost o cacealma. Si ca, in realitate, ne vom alege cu mult mai putin decat ar fi trebuit. Care este adevarul?

Inca din 1972, Institutul Roman de Cercetari Marine din Constanta a identificat in platforma continentala a Marii Negre existenta unor uriase zacaminte de gaze naturale. In 1973, cu ocazia vizitei oficiale a lui Nicolae Ceausescu in Statele Unite, i s-au prezentat acestuia rezultatele unor cercetari realizate prin satelit, din care reiesea ca zacamintele apartinand Romaniei din Marea Neagra sunt mai valoroase decat cele detinute de Emiratele Arabe. In 1976, a inceput sa functioneze prima platforma de foraj marin realizata de romani pentru Romania si cunoscuta sub numele de Gloria. Dar sa vedeti ce a urmat.

40 de ani mai tarziu, conducatorii Romaniei au ajuns la concluzia ca aceasta tara este incapabila sa faca prospectiile si estimarile necesare in vederea stabilirii perimetrelor de pe fundul Marii Neagre, unde urmau sa aiba loc exploatarile, si pentru a estima valoarea zacamintelor. Este o prima ciudatenie mare. Care sugereaza ca Romania ar fi o civilizatie tehnica de tip regresiv. S-a ajuns astfel in situatia in care opt entitati straine au primit in vederea explorarii si, apoi, a exploatarii, perimetre in subsolul romanesc al Marii Negre. Acestea instaleaza opt platforme de foraj interconectate si se pun pe treaba, pentru a face cat mai multi bani. In condiiile in care romanii nu mai joaca niciun rol.

Cu exceptia rolului legislativ. Nu se poate trece la exploatare, fara existenta unei legi, care sa stabilesca ce in conditii si in beneficiul cui se va face acest lucru. Si astfel se pun in miscare Guvernul si Parlamentul. Dar, inainte de toate, incep sa se produca in mod coordonat presiunile – la fel cum platformele urmeaza sa fie interconectate – multinationalelor, ale guvernelor pe care acestea le reprezinta, ale caselor de avocatura, care joaca rolul de consultanti  si, fireste, ale unei intregi armate de cozi de topor, de tradatori romani, pe care ii putem identifica in Guvern si in Parlament.

Interesul multiplu al altor guverne poate fi usor de inteles. In joc sunt uriase mize politice, geostrategice si financiare. Toate converg intr-o singura directie. Aceea de a se trece de indata la o expoatare masiva a acestei uriase bogatii si de a se obtine de catre altii, pe seama Romaniei, un beneficiu cat mai mare. Prima conditie ca sa se intample asta a fost indeplinita. Toate prospectiunile au fost falsificate. In sensul diminuarii semnificative a cantitatilor de gaze naturale raportate statului roman, fata de cantitatile reale identificate in subsolul Marii Negre. A doua conditie era de natura legislativa. A fost necesara o lege, care sa stabileasca, in dezavantajul statului roman, cele mai bune conditii, in special de natura financiara, de care urmau sa beneficieze multinationalele. Si, de aici incolo, se poate face lista tradatorilor de tara. Iar lista este lunga. Pentru ca miza e uriasa. De zeci de miliarde de euro.

Prima miscare este facuta, evident cu binecuvantarea primului-ministru, de doua personaje care au initiat proiectul legislativ. Unul este Toma Petcu, care a fost ministru al Energiei, iar al doilea, un anume domn Mihai Busuioc, secretar general al Guvernului si reprezentant al statului roman in Consiliul de Administratie a OMV Petrom. Acestia au redactat un proiect de act normativ, la dictarea multinationalelor, conectate prin intermediul consultantilor, care, odata pus in opera, ar fi lasat statul roman cu buzele umflate, dar si cu litoralul Marii Negre dat peste cap pentru cateva decenii.

In pasul urmator, acest proiect de lege a fost prezentat Senatului Romaniei, si nu numai ca a trecut ca prin branza, dar au fost eliminate si trei prevederi conform carora – era singura precautie luata de Guvern – pentru castiguri suplimentare fata de cele preconizate, urmau sa fie introduse suprataxari. Lista tradatorilor trebuie asadar completata cu numele acelor senatori care nu se pot prevala de faptul ca nu ar fi fost in cunostinta de cauza si ca li s-ar fi bagat pe gat un act normativ, pe care nu au avut nici timpul si nici posibilitatea sa-l studieze. In mod cert, de o asemenea scuza nu pot beneficia membrii Comisiei economice din Senat, care sunt obligati prin regulamentul de desfasurare sa analizeze si sa dezbata punct cu punct prevederile legii.

Si a urmat batalia finala din Camera Deputatilor. Acolo, dupa ce mai multe voci au tras un semnal de alarma, cel mult 15 de reprezentanti ai societatii civile si oameni politici, si dupa ce Liviu Dragnea a reactionat, au avut loc negocieri dramatice, desfasurate sub o presiune uriasa si extrem de periculoasa in toxicitatea ei, s-a ajuns la un compromis. Multinationalele nu vor lua chiar tot. Dar nici Romania nu va primi partea cuvenita. Practic vom castiga, indiferent de cantitatea care urmeaza sa fie extrasa, cam jumatate din cat ar fi fost corect sa castigam conform standardelor la nivel mondial.

Aflam abia acum ca unul dintre motivele pentru care a zburat Mihai Tudose din fruntea Executivului Romaniei este tocmai modul in care acesta s-a implicat, facand jocul multinationalelor in pregatirea nelegiurii legislative.

Vreau sa ma fac cat mai bine inteles. Societatile care urmeaza sa exploateze aceasta uriasa bogatie din subsolul romanesc al Marii Negre au informat eronat Guvernul acestei tari asupra marimii zacamintelor. Ca dovada, toate conductele care urmeaza sa transporte gazele sunt proiectate cu un diametru dublu fata de cel care a fi corespuns debitelor anuntate. Aceasta smecherie are doua dimensuni. Pe de-o parte, e clar ca ora de ora va iesi o cantitate dubla de gaz fata de cea anuntata initial, iar pe de alta parte, durata  exploatarii va creste si va fi si ea probabil dubla fata de cea anuntata. Desigur, in final, romanii vor sti cu exactitate cati metri cubi s-au extras. Dar asta nu-i va ajuta decat sa vada cate miliarde sau zeci de miliarde de euro ar fi putut castiga, dar nu i-au castigat.

Culmea este ca, dupa ce legea a fost votata in Parlament si in timp ce  numerosi analisti, vectori de imagine si oameni politici si-au manifestat satisfactia pentru felul in care Camera Deputatilor ar fi aparat interesele Romaniei, reprezentantii multinationalelor, impreuna cu un intreg cor de bocitoare de la USR – partid care ar trebui sa-si schimbe numele in Uniunea Salvati Multinationalele – dar si analisti de tip #rezist au facut scandal, aratand ca, vezi Doamne, societatile care urmeaza sa efectueze exploatarea ar fi fost pacalite. Asa ca lista tradatorilor poate fi completata.

Si astfel se incheie primul capitol al unei istorii, care a reprezentat cea mai mare provocare financiara din istoria Guvernului si Parlamentului Romaniei. Ce urmeaza, vom vedea. Dar in orice caz nu-l vom vedea pe presedintele Romaniei, unde legea merge la promulgare, aparand interesul national.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit