International

Gazprom înregistrează cel mai scăzut nivel de export

Publicat: 17 ian. 2022
barbat care manevreaza o roata de gaz
Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei

Grupul Gazprom, controlat de statul rus a informat luni, 17 ianuarie 2022, că în primele 15 zile ale noului an a exportat o cantitate de 5.4 miliarde de metri cubi înspre piețele sale principale, care includ cea mai mare pare a Europei, Turcia și China. Cantitatea este echivalentă cu 360 de milioane de metri și este cu aproape 18% mai mică comparativ cu media din luna anterioară.

În paralel, producţia de gaze a Gazprom în prima jumătate a lunii ianuarie a ajuns la 23.1 miliarde de metri cubi, sau 1.54 miliarde de metri cubi pe zi, cel mai ridicat nivel de după 2014, conform calculelor Bloomberg.

Livrările de gaze ale Rusiei spre Europa sunt urmărite cu atenţie, în condiţiile în care deficitul de aprovizionare cu acest combustibil şi creşterea preţurilor afectează economiile de pe continent. Săptămâna trecută comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager declara că aşteaptă cu nerăbdare răspunsuri de la Gazprom cu privire la livrările limitate. Anterior şi directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei, Fatih Birol, a dat vina pe Rusia pentru criza energetică din Europa.

Exporturile zilnice de gaze ale Gazprom, la cel mai scăzut nivel de după 2015

„Nici Rusia şi nici principalul nostru exportator Gazprom nu au nimic de a face cu acest lucru”, a declarat sâmbătă vicepremierul rus Alexander Novak.

Potrivit acestuia, Rusia a livrat o cantitate semnificativ mai mare de gaze naturale către clienţi precum Germania şi Turcia, ţări care şi-au epuizat volumele contractate.

Grupul rus Gazprom a subliniat luni că „livrează gaze naturale în linie cu solicitările de la clienţi şi în conformitate cu obligaţiile contractuale”.

Deficitul de aprovizionare  şi creşterea preţurilor afectează economiile țărilor europene

Gazprom nu a oferit cifre detaliate cu privire la exporturile către fiecare ţară, ceea ce face dificilă evaluarea livrărilor spre UE – cel mai mare cumpărător de gaze naturale ruseşti – dar a precizat că livrările spre Bulgaria, Turcia şi China au crescut comparativ cu perioada similară a anului trecut.

De peste trei săptămâni conducta Yamal-Europe a trimis gaze în sistem reverse, dinspre Germania spre Polonia, iar livrările de gaze ruseşti vai o conductă cheia spre Slovacia via Ucraina sunt la aproximativ o treime faţă de nivelul normal.

La finele lunii decembrie preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a spus că Gazprom respectă acordurile de aprovizionare cu gaze pe termen lung, adăugând că absenta livrărilor prin conducta Yamal-Europe este o consecinţă a lipsei cererilor din partea clienţilor europeni.

Gazprom – principalul producător mondial de gaze naturale

Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal – Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

Companiile româneşti nu au contracte de import încheiate direct cu Gazprom, ci cu două firme intermediare: Imex Oil, o subsidiară a grupului rus Conef, şi WIEE, un joint-venture între Gazprom şi nemţii de la Wintershall.
Comentarii
  • Grupul Gazprom, controlat de statul rus a informat luni, 17 ianuarie 2022, că în primele 15 zile ale noului an a exportat o cantitate de 5.4 miliarde de metri cubi înspre piețele sale principale, care includ cea mai mare pare a Europei, Turcia și China. Cantitatea este echivalentă cu 360 de milioane de metri și este cu aproape 18% mai mică comparativ cu media din luna anterioară.
    ADICA CUM?

Adauga un comentariu