Calatorii

Geamia lui Ali Gazi Pasa

Publicat: 30 ian. 2012

Str. Geamiei nr. 1, Babadag.

Construita la inceputul sec. XVII – cu plan dreptunghiular, cu pridvor  monumental cu arcade si minaret inalt de 30 m – geamia este cel mai vechi  monument de arta musulmana din Romania. Se afla in centrul orasului  Babadag. Constructia este din piatra si caramida.

Peretii interiori sunt  impodobiti cu versete din Coran, scrise in limba araba, iar tavanul cu  göbek (rozeta centrala in relief) este invelit in lemn. La intrare se afla  cismeaua Kalaigi, folosita de pelerini si credinciosi pentru ritualul de spalare a picioarelor, inainte de a intra la rugaciune.

Cismeaua a secat de cativa ani, probabil datoria distrugerii sistemului subteran de aductiune a apei de la mare distanta, ingenios lucrat de turci. In curtea geamiei se afla si mausoleul ctitorului, un monument sobru, din piatra de culoare galbena, cu cupola boltita. In geamie se desfasoara slujbele specifice cultului musulman, oficiate de catre un imam din Turcia, la care participa membrii comunitatii musulmane din Babadag.loading...

Adauga un comentariu