WoW!

Gelatina – Beneficii pentru sănătate

Publicat: 13 aug. 2021

Majoritatea oamenilor sunt familiarizaţi cu gelatină aromatizată, colorată. Dar poate fi surprinzător să afli că gelatina adevărată este în mare parte alcătuită din proteine şi are beneficii neaşteptate pentru sănătate.

Ce este gelatina?

Gelatina se obţine prin fierberea oaselor, a cartilajelor şi a pielii de animale, pentru extragerea colagenului. Colagenul este o proteină fibroasă care conectează muşchii, oasele şi pielea. Atunci când este procesat, colagenul devine o substanţă incoloră numită gelatină. După ce se răceşte, are o textură asemănătoare unui jeleu. Spre deosebire de colagen, gelatina se dizolvă în apă fierbinte, iar textura o face utilă în sosuri şi deserturi.

Beneficiile pentru sănătate ale gelatinei sunt similare cu beneficiile colagenului, deoarece gelatina conţine aceiaşi aminoacizi (compuşi care se combină pentru a produce proteine), esenţiali pentru buna funcţionare a diferitelor organe, precum şi pentru furnizarea de energie. Majoritatea aminoacizilor trebuie obţinuţi prin dieta.

Aminoacizii din gelatina sunt cei din oasele şi organele animalelor. Deoarece majoritatea oamenilor nu mănâncă acele părţi ale animalului, adăugarea de gelatină la o dietă variată şi nutritiva poate fi benefică.
Aminoacizii din gelatina pot varia, în funcţie de metoda de preparare şi de ţesuturile animale utilizate. De obicei, sunt: glicina, prolina şi valina, lizina, alanina şi arginina.

Cum se obţine?

Se fierb carcasele şi oasele de vită sau de la păsările de curte. Stratul care se adună deasupra, după răcire, este gelatină. Se adauga la supe, tocană, sosuri, smântâna sau se utilizează ca unguent direct pe piele.
Gelatina poate fi utilizată în produse alimentare, medicamente şi cosmetice, ca agent de gelifiere. O întâlnim şi sub formă de supliment.

Beneficii pentru sănătate

1. Îmbunătăţirea sănătăţii pielii. Colagenul conferă pielii un aspect sănătos şi tânăr. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, pierd în mod natural colagenul, ceea ce face ca pielea să devină mai puţin fermă. Rezultatul este pielea cu riduri. Deoarece gelatina este o sursă importantă de colagen, poate fi o modalitate naturală de a îmbunătăţi aspectul pielii.
2. Furnizarea de proteine. Un avantaj al gelatinei este faptul că furnizează aproape 2 grame de proteine la o jumătate de ceaşca. Proteină este considerată macronutrient, ceea ce înseamnă că organismul are nevoie de o cantitate mare. Unele surse animale de proteine conţin şi cantităţi semnificative de grăsimi nesănătoase. Gelatina este o sursă de proteine care nu conţine grăsime.
3. Stimularea funcţiei digestive. Gelatina poate ajuta digestia în mai multe feluri. De exemplu, glicina din gelatina poate susţine o mucoasă sănătoasă a stomacului. De asemenea, stimulează producerea de sucuri gastrice, ceea ce facilitează digestia adecvată. Fără enzime digestive adecvate, pot apărea probleme gastrointestinale, cum ar fi refluxul de acid. De asemenea, gelatina se leagă de apă şi poate ajuta alimentele să treacă eficient prin sistemul digestiv.

4. Îmbunătăţirea durerii articulare. Unele studii clinice arata ca gelatina poate reduce durerea asociată cu inflamaţia şi poate îmbunătăţi funcţia articulara la persoanele cu osteoartrita.
5. Ajutarea zahărului din sânge. Un studiu arata ca glicina, care este unul dintre aminoacizii abundenţi în gelatină, poate îmbunătăţi controlul glicemiei la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.
6. Menţinerea oaselor sănătoase. Lizina, care se găseşte în gelatină, ajuta la întărirea oaselor. Ajuta corpul să absoarbă calciul, care este necesar pentru a menţine oase puternice şi pentru a preveni pierderea osoasă. Deoarece organismul nu poate produce lizina, este esenţial să se obţină cantităţi adecvate prin dieta.

7. Îmbunătăţirea calităţii somnului. Gelatina poate îmbunătăţi calitatea somnului, la unele persoane, datorită abundenţei de glicina. Câteva linguri de gelatină pot furniza aproximativ 3 g de glicina.
8. Ajută la scăderea în greutate. Gelatina poate contribui la promovarea pierderii în greutate din cauza conţinutului de proteine şi a conţinutului redus de calorii. Proteinele dau senzaţia de saţietate, ceea ce scade probabilitatea supraalimentării. Gelatina poate juca, de asemenea, un rol în controlul hormonilor asociaţi cu foamea.

Atenţie!

  • Gelatina este adesea găsită în dulciuri cu conţinut ridicat de zahăr. Este mai bine să alegeţi surse de gelatină sănătoase, cu conţinut scăzut de zahăr.
  • Starea de sănătate a animalului utilizat pentru obţinerea gelatinei afectează colagenul stocat în corpul acesteia. Nu putem şti întotdeauna cum au fost crescute animalele din care s-a obţinut gelatină. Cele crescute în condiţii naturale, vor avea un colagen de calitate superioară.
Adauga un comentariu