National

Gelu Marin Oltean este noul sef de la „Doi si-un sfert”

Publicat: 25 apr. 2012
1

Seful de la „Doi si-un sfert” a fost schimbat din functie de ministrul de interne, Gabriel Berca. Cristian Gheorghe Latcau a fost revocat din functia de director general al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna si mutat „in interes de serviciu” la Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate Salaj. In fruntea DGIPI a fost instalat Gelu Marin Oltean.

Comisarul sef de politie Gelu Marin Oltean a fost imputernicit, marti, prin ordin al ministrului de interne, sa indeplineasca functia de director general al DGIPI din MAI, in locul lui Gheorghe Cristian Latcau, a anuntat MAI.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, fostul sef al DGIPI a fost „mutat in interes de serviciu la Politia Romana – Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate, ca sef al Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Salaj„.

Cristian Gheorghe Latcau fusese numit director general al DGIPI in 22 decembrie 2010 de catre fostul ministru de Interne, Traian Igas.

Comisarul de politie Latcau a indeplinit anterior functia de sef al Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Salaj din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj-Napoca.

Tot la ordinul ministrului Berca, a fost schimbat si adjunctul de la Doi si-un sfert, comisarul sef de politie Adrian JURCA, mutat si el „in interesul serviciului la Serviciul de Informatii si Protectie Interna Arad, urmand a fi numit in functia de sef al acestei structuri, potrivit competentei”.

Cine este Gelu Marin Oltean

Fost adjunct al sefului Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Cluj si fost sef al structurii de informatii a Inspectoratului Judetean de Politie Cluj, comisarul sef Gelu Oltean a fost promovat in structurile MAI de fostul sef al DGIPI (Doi s’ un sfert) Virgil Ardelean, supranumit ,,Vulpea„. De altfel, in MAI, lui Gelu Oltean i se spune ,,fiul de suflet al lui Ardelean” sau, mai scurt, ,,puiul Vulpii”, scrie adevarul.ro.

Si transferul lui Oltean de la Cluj la Bucuresti a fost legat de ,,mentorul” sau. In 1997, cand Ardelean a fost numit sef al Politiei Capitalei l-a adus in echipa sa pe Gelu Oltean pe care l-a numit purtator de cuvant al acestei structuri. Dupa ce Ardelean a fost numit sef al Doi s’ un sfert, Oltean l-a urmat in serviciul de informatii al MAI.

In 2008, in mandatul de ministru de Interne al lui Cristian David, Gelu Oltean avea sa fie avansat ca director de cabinet al sefului DGIPI Petre Albu. Oltean a fost unul dintre ofiterii DGIPI care au pus umarul la debarcarea succesorului lui Albu de la sefia DGIPI, Cornel Serban, retinut pentru coruptie alaturi de omul de afaceri Puiu Popoviciu. Surse judiciare sustineau, in 2009, ca Oltean ar fi ,,plantat” microfoane in biroul lui Serban, ,,reabilitat” ulterior de magistratii Curtii de Apel Bucuresti. Scandalul si dosarul penal au dus la demiterea lui Serban si la inlocuirea sa cu Gelu Drajneanu, un alt apropiat al lui Virgil Ardelean.

Oltean a fost numit apoi atasat de interne al Romaniei la Roma, iar din 2010 pana acum a detinut functia de director adjunct al ORNISS – institutie care elibereaza certificatele de acces la informatii clasificate.

Sursa: rtv.net

Adauga un comentariu