Magazin

Gelul care regenereaza creierul pare o inventie prea buna ca sa fie adevarata

Publicat: 23 mai 2018

Creierul are o capacitate foarte mica de autovindecare, mai ales dupa ce a suferit rani grave, insa o descoperire ne ofera o noua speranta in cazul accidentelor vasculare cerebrale.

Intr-adevar, in comparatie cu ficatul sau pielea, creierul iese mereu codas la capitolul vindecare. Mai mult decat atat, dupa un accident vascular cerebral, acesta este permanent deteriorat.

In acest caz, pacientul ramane cu o cavitate fara neuroni, axoni si vase de sange, ceea ce inseamna ca, in timp ce pacientul poate invata sa se obisnuiasca cu handicapul, nu este capabil sa-si recupereze neuronii pierduti.

Acum, cercetatorii de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA) au anuntat o descoperire promitatoare: un gel care ajuta la „cresterea” neuronilor si vaselor de sange distruse in urma accidentului vascular cerebral.

Gelul a functionat cu succes pe soareci, iar echipa spera ca in viitorul apropiat sa-l poata folosi pentru a ajuta si oamenii. Rezultatele cercetarii au fost publicate in revista „Nature Materials”.

Gelul contine substante care ajuta la stimularea cresterii vaselor de sange si la inhibarea inflamatiei.

Vezi si: Semnele care te trimit urgent la doctor! Tot mai multi tineri mor de AVC!

Profesorul S. Thomas Carmichael a declarat ca a testat gelul pe soareci pentru a determina daca acesta ar putea ajuta la vindecarea creierului. „Studiul a aratat ca noul tesut – care anterior a fost doar o cicatrice inactiva lasata in urma accidentului vascular cerebral – poate fi regenerat.

Gelul a fost injectat in cavitatile afectate, unde s-a ingrosat sub forma unei structurii care poate ghida cresterea noilor neuroni si a vaselor de sange. Soarecii s-au recuperat surprinzator de bine si, in doar 16 saptamani, cavitatile au dezvoltat noi tesuturi cerebrale, inclusiv noi neuroni .

Cu toate acestea, echipa admite ca nu stie inca care este mecanismul din spatele noului „motor dezvoltat”. „Axionii ar putea functiona sau noul tesut ar putea imbunatati doar performantele tesutului neafectat din jurul creierului”, a declarat Tatiana Segura, profesor la UCLA. Insa echipa este increzatoare si spune ca rezultatele promitatoare indica un posibil remediu pentru accidentele vasculare cerebrale.



loading...

Adauga un comentariu