Sigur îţi aminteşti când bunica de la ţară îţi dădea o lingură de lemn uriaşă, ca să amesteci într-un ceaun mare, plin pe trei sferturi cu prune. Şi ce bun era mai apoi gemul! Întins pe pâine de casă, cu unt sau cu margarină, alături de o cană de ceai… Aşa se făcea reţeta de gem de prune ca la bunica, în familie, cu toţi împrejurul ceaunului şi focului.
Vrei să prepari şi tu câteva borcane cu gem de prune? Atunci apucă-te de treabă. Îl poţi face chiar şi la aragaz, dar bineînţeles că într-un vas de dimensiuni mai mici. Dacă la magiunul de prune se foloseşte un singur ingredient, la gem ai nevoie de două-trei.
Gemul de prune este ideal pentru a umple clătite, dar şi pentru plăcinte dulci-acrisoare ori fursecuri de Crăciun. Iată ingredientele și modul de preparare.
Alege prune nu foarte moi, dar nici foarte tari. Ai nevoie de fructe fără pete, dar cărnoase. Spală-le, apoi scoate-le sâmburii. Pune un strat de prune în oală, apoi o mână de zahăr, alt strat de prune, iar zahăr şi tot aşa până la final. Lasă-le peste noapte, ca să se macereze puţin coaja.
A doua zi pune-le la fiert, la foc mic. Ai grijă să amesteci des în oală, ca să nu se prindă de fundul ei şi să nu se afume. Pentru aromă, dacă vrei, cu circa 30 de minute înainte de a opri focul, taie mărunt o lămâie, cu tot cu coajă, şi pune-o în gem.
Cum ştii că e gata? Simplu: pune o lingură de lemn în gem. Dacă stă în mijloc, cât de cât în picioare, înseamnă că gemul are suficientă consistenţă şi poate fi luat de pe foc.
Ştiai că poţi prepara clasicul gem de prune în cuptor? Ei bine, da! Uite paşii:
O altă metodă de a-ţi da seama că a fiert suficient, e să iei câteva picături din gem şi să le pui pe o farfurie ţinută la rece 10 minute. Dacă picăturile nu se deplasează când învârti farfuria, ba dimpotrivă îşi păstrează forma, înseamnă că gemul e gata. Dacă nu, mai ţine-l pe foc încă 10 minute, apoi refă testul.
Ai observat la suprafaţa gemului dintr-un borcan ceva pufos, de culoare gri? Acela e mucegai. De ce apare? Pentru că nu ai vidat spaţiul dintre compoziţie şi capac. Pentru a îl vida, după ce ai pus gemul în borcane sterilizate, întoarce-le cu capacele în jos. Astfel, se creează etanşeitate. Alt truc, în cazul gemurilor şi dulceţurilor, este să pui un vârf de cuţit de scorţişoară peste ele, înainte de a înfileta capacele. Se spune că scorţişoara funcţionează bine drept conservant natural pentru gemuri, dulceţuri şi chiar şi compoturi.
Sigur ai văzut-o pe mama sau pe bunica folosind doar lingura de lemn pentru a amesteca în vasul cu gem ori cu dulceaţă. De ce oare doar o ustensilă din lemn? Răspunsul e simplu. Iată motivele:
În video de mai jos, Jamila ne învață cum să facem o porție delicioasă de gem de prune: