Culinar

Gem de prune ca la bunica. Cea mai delicioasă rețetă

Publicat: 14 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Gem de prune ca la bunica. Cea mai delicioasă rețetă
Dacă gemul de prune mucegăiește în borcane, înseamnă că ai greșit la modul de sterilizare

Sigur îţi aminteşti când bunica de la ţară îţi dădea o lingură de lemn uriaşă, ca să amesteci într-un ceaun mare, plin pe trei sferturi cu prune. Şi ce bun era mai apoi gemul! Întins pe pâine de casă, cu unt sau cu margarină, alături de o cană de ceai… Aşa se făcea reţeta de gem de prune ca la bunica, în familie, cu toţi împrejurul ceaunului şi focului.

Vrei să prepari şi tu câteva borcane cu gem de prune? Atunci apucă-te de treabă. Îl poţi face chiar şi la aragaz, dar bineînţeles că într-un vas de dimensiuni mai mici. Dacă la magiunul de prune se foloseşte un singur ingredient, la gem ai nevoie de două-trei.

Rețetă de gem de prune ca la bunica

Gemul de prune este ideal pentru a umple clătite, dar şi pentru plăcinte dulci-acrisoare ori fursecuri de Crăciun. Iată ingredientele și modul de preparare.

Ingrediente:

  • 10 kg prune fără sâmburi
  • 1 kg zahăr
  • 1 lămâie de mărime medie

Mod de preparare:

Alege prune nu foarte moi, dar nici foarte tari. Ai nevoie de fructe fără pete, dar cărnoase. Spală-le, apoi scoate-le sâmburii. Pune un strat de prune în oală, apoi o mână de zahăr, alt strat de prune, iar zahăr şi tot aşa până la final. Lasă-le peste noapte, ca să se macereze puţin coaja.
A doua zi pune-le la fiert, la foc mic. Ai grijă să amesteci des în oală, ca să nu se prindă de fundul ei şi să nu se afume. Pentru aromă, dacă vrei, cu circa 30 de minute înainte de a opri focul, taie mărunt o lămâie, cu tot cu coajă, şi pune-o în gem.
Cum ştii că e gata? Simplu: pune o lingură de lemn în gem. Dacă stă în mijloc, cât de cât în picioare, înseamnă că gemul are suficientă consistenţă şi poate fi luat de pe foc.

Gem de prune făcut în cuptor

Ştiai că poţi prepara clasicul gem de prune în cuptor? Ei bine, da! Uite paşii:

  • după ce ai spălat şi scos sâmburii din prune, pune fructele într-un vas care poate fi băgat în cuptor. Aşadar, ai nevoie de un vas cu margini mai joase;
  • presară zahăr peste prune, apoi picură zeama de la o lămâie stoarsă;
  • acoperă tava cu folie de aluminiu şi las-o la rece. Ideal e să o ţii în frigider peste noapte;
  • a doua zi amestecă bine prunele. Apoi încinge cuptorul la 200 de grade Celsius şi bagă tava în el. După jumătate de oră redu temperatura la 280 de grade. Gemul de prune la cuptor e gata în 90 de minute în total. La fel ca la reţeta pe foc, trebuie să amesteci în el din când în când, folosind o lingură de lemn.

O altă metodă de a-ţi da seama că a fiert suficient, e să iei câteva picături din gem şi să le pui pe o farfurie ţinută la rece 10 minute. Dacă picăturile nu se deplasează când învârti farfuria, ba dimpotrivă îşi păstrează forma, înseamnă că gemul e gata. Dacă nu, mai ţine-l pe foc încă 10 minute, apoi refă testul.

De ce mucegăieşte gemul?

Ai observat la suprafaţa gemului dintr-un borcan ceva pufos, de culoare gri? Acela e mucegai. De ce apare? Pentru că nu ai vidat spaţiul dintre compoziţie şi capac. Pentru a îl vida, după ce ai pus gemul în borcane sterilizate, întoarce-le cu capacele în jos. Astfel, se creează etanşeitate. Alt truc, în cazul gemurilor şi dulceţurilor, este să pui un vârf de cuţit de scorţişoară peste ele, înainte de a înfileta capacele. Se spune că scorţişoara funcţionează bine drept conservant natural pentru gemuri, dulceţuri şi chiar şi compoturi.

De ce se foloseşte lingura de lemn la dulceţuri şi gemuri?

Sigur ai văzut-o pe mama sau pe bunica folosind doar lingura de lemn pentru a amesteca în vasul cu gem ori cu dulceaţă. De ce oare doar o ustensilă din lemn? Răspunsul e simplu. Iată motivele:

  • lemnul nu zgârie suprafeţele fine ale vaselor în care facem mâncare;
  • mânerul nu se încinge, fiind mult mai uşor să amesteci în mâncare. Dacă foloseşti lingura ori spatula din fier, aceasta imediat se înfierbântă;
  • lemnul nu interacţionează cu chimic cu alimentele care au acid în compoziţie;
  • lemnul nu schimba gustul mâncării. Acelaşi lucru însă nu se poate spune şi despre plastic;
  • dezinfectarea se face foarte uşor, prin cufundarea în apă fierbinte pentru câteva secunde.

În video de mai jos, Jamila ne învață cum să facem o porție delicioasă de gem de prune:

Adauga un comentariu