Magazin

Generalitati despre spondiloza cervicala

Publicat: 16 aug. 2010

Una dintre cele mai raspandite boli este spondiloza cervicala. Foarte multa lume cauta informatii despre aceasta afectiune si mai ales cauta o modalitate de a scapa de spondiloza cervicala, o boala atat de suparatoare si de deranjanta.

Ce este spondiloza cervicala?

Spondiloza cervicala este un proces degenerativ care atinge vertebrele cervicale si in cadrul caruia au loc fenomene de degradare a structurilor vertebrale si paravertebrale. Pentru a intelege mai bine cum incep si se dezvolta aceste procese, va rog sa revedeti articolul despre Discopatii.
Din punct de vedere termografic, spondiloza cervicala are 5 stadii de evolutie:

Spondiloza cervicala in stadiul 1, local

Este faza in care procesul de degradare incepe la nivelul discului intervertebral, deci exista fenomene localizate doar la nivelul unui disc. Se poate spune ca in acest stadiu avem doar o discopatie, asa cum a fost ea descrisa in articolul Discopatii.
Ca simptomatologie, in acest stadiu al spondilozei avem o durere care poate fi de mai mica sau mai mare intensitate, dar care e locala, doar la nivelul discului bolnav (discopatia). Si ar fi foarte bine daca cei care simt o asemenea durere s-ar prezenta imediat la medic pentru o scanare termografica, pentru un diagnostic corect si un tratament corespunzator. In aceasta etapa, recuperarea este mai rapida si mai ieftina. Daca nu se intampla acest lucru, boala avanseaza si se ajunge in urmatorul stadiu.

Spondiloza cervicala in stadiul 2 , miotonic

Este faza in care procesele degenerative cuprind doua sau mai multe discuri intervertebrale, precum si structurile adiacente. Procesul depaseste deci zona coloanei cervicale si cuprinde si musculatura paravertebrala, de aceea se numeste miotonic.
In acest stadiu al spondilozei durerea este de mai mare intensitate si cuprinde o zona mai extinsa, de obicei coborand pana la nivelul vertebrei C 7. Si daca cel in cauza a irosit primul avertisment si a pierdut primul tren spre termograf si spre un tratament salvator la noi in centrul medical, ar fi indicat sa asculte macar al doilea avertisment si sa inceapa tratamentul pentru rezolvarea problemei lui de sanatate. Altfel, boala isi continua drumul ei, afectand structura si rezistenta coloanei vertebrale cervicale si se ajunge in stadiul 3.

Spondiloza cervicala in stadiul 3, iritativ

In aceasta etapa a spondilozei sunt afectati si nervii care pleaca de la nivelul coloanei vertebrale cervicale, dupa cum se vede in imaginea termografica prezentata alaturat. Durerea creste in intensitate si se extinde spre regiunea umerilor. Mare greseala a facut cel care nu si-a tratat boala cand era in stadiul 2, deci inainte cu o gara. Acum lucrurile se complica si in acest stadiu apar noi afectiuni si anume:

* Sindromul muschilor scaleni
* Periartrita scapulohumerala
* Distonia neurovegetativa
* Sindromul Reino
* Hipertensiunea arteriala

Din motive didactice si pentru a avea o abordare sistematica, aceste boli aparute pe fondul spondilozei vertebrale cervicale vor fi tratate separat, fiecare la capitolul corespunzator ei. Nu ar fi fost bine ca cel in cauza sa se trateze macar in stadiul 2 si sa evite atatea complicatii? Dar din pacate sunt persoane care nici macar in aceasta faza nu merg la medic, ci tot asteapta si sufera, iar boala isi continua drumul si ajunge in stadiul urmator.

Spondiloza cervicala in stadiul 4, numit radicular

In acest stadiu, spondiloza cervicala se concretizeaza prin fenomenul de compresiune a radacinilor nervoase care pleaca de la acest nivel, ceea ce inseamna ca simptomalogia se raspandeste pe toata zona care e enervata de radacina nervoasa respectiva. Daca e vorba de afectarea radacinilor nervoase de la nivelul C1 – C3, se dezvolta Sindromul de insuficienta circulatorie vertebrobazilara (ICVB ), care va fi dezvoltat la capitolul corespunzator. Desigur ca pentru fiecare nivel de compresie exista semne termografice specifice, pe care le depisteaza si le interpreteaza medicul care practica Termografia si pe care nu le mentionam acum aici pentru a nu ingreuna expunerea (acestea fiind mai mult aspecte tehnice).

Daca spondiloza cervicala ajunsa in stadiul 4 este tratata superficial, necorespunzator si prea tarziu, ea de obicei avanseaza si trece in:

Spondiloza cervicala in stadiul 5, numit si atrofic

In acest stadiu al spondilozei apar disfunctii trofice ale segmentului vertebral afectat. Toata simptomatologia pomenita mai inainte se accentueaza, se agraveaza si de cele mai multe ori se ajunge la complicatii. Intre cele 3 segmente ale coloanei vertebrale – cervical, toracal si lombar, pot exista diferente in ceea ce priveste dezvoltarea spondilozei. Intr-un segment vertebral, spondiloza poate fi intr-un anumit stadiu de dezvoltare, in timp ce in altul poate sa fie intr-un stadiu mai avansat, sau invers, sa nu fi ajuns inca in acel stadiu. Acest lucru depinde de gradul in care este solicitat organismul de-a lungul anilor.

Cum se diagnosticheaza spondiloza cervicala?

O metoda excelenta de diagnosticare, precisa, neiradianta si foarte avansata ca numar si tip de informatii pe care le aduce, este Termografia.

Cum se trateaza spondiloza cervicala?

Se aplica sedinte complexe de recuperare medicala din care fac parte: reflexoterapia, masajul medical, care pe langa faptul ca prin ele insele au un efect curativ, mai au un efect pozitiv: pregatesc terenul pentru aplicarea coroanei tratamentului de recuperare medicala: infiltratiile cu produse naturiste cu efect regenerativ, care se fac cu o precizie foarte mare si cu un randament foate bun, sub stricta supraveghere termografica. Termograful nu numai ca permite aplicarea unei metode foarte avansate de tratament, de-a dreptul revolutionara, dar da si posibilitatea de a verifica eficacitatea tratamentului aplicat.

Numarul de sedinte de tratament se stabileste la scanarea termografica, in functie de gravitatea bolii. La inceput sedintele se fac zilnic, in numarul indicat de medic, apoi se trece la sedintele de intretinere, facute in numar de una pe saptamana pentru a da posibilitatea coloanei sa se regenereze cat mai bine. Acum sunteti de acord ca este foarte important momentul in care va prezentati la medic si in care se incepe tratamentul? Nu e tot una daca il incepem in stadiul 1 sau in stadiul 5.loading...

Comentarii
  • Si eu cred ca am acceiasi problema…spondiloza cervicala…am f mari dureri knd misc gatul, ameteli ,senzatia ca imi pierd echilibrul parca as cadea din picioare…dureri de cap..si atacuri de panica care nu mi le pot explica…am citit pe un forum ca si din cauza spondilozei poti avea aceste stari de anxietate…stie cineva daca intradevar e spondiloza sau altceva….am fost la neurologie pentru ca am crezut ca am ceva la cap dar nu au vrut sa imi faca tomografie pentru ca au spus k sunt prea tanara sa ma ceva la cap…mi au verificat doar reflexele.. Acum la recomandarea unui profesor de medicina fac fizioterapie la o clinica din Bucuresti – se numeste Kinetomedica si vad ca dupa 7 sedinte durerile au inceput sa dispara.Acolo au aparate destepte, parca au si laser dar mi-au spus ca laser nu se face pentru spondiloza dar eu am citit pe alte forumuri ca se face. ce credeti voi ca se face sau nu laser pentru spondiloza cervicala?

Adauga un comentariu