Secretele istoriei

Generalul francez Louis Nicolas Davout in timpul celor „o suta de zile”

Publicat: 15 ian. 2015
3

Louis Nicolas Davout (n. 1770, d. 1823) print de Eckmühl, duce de Auerstaedt, a fost un general francez al perioadei napoleoniene, pair al Frantei si ministru de Razboi, caruia i s-a acordat demnitatea civila de Maresal al Imperiului. Grafia obisnuita a numelui sau este „Davout”, desi se pot intalni si variatiunile „Davoust”, „d’Avoust” sau „d’Avout”. Este singurul Maresal al Primului Imperiu care nu a fost niciodata infrant, desi a luat parte la cele aproape toate campaniile din cadrul razboaielor napoleoniene.

Vezi si Michel Ney in timpul celor „o suta de zile”

Davout nu agreeaza noul regim francez si este singurul maresal care nu ii jura credinta regelui. La reintoarcerea lui Napoleon, Davout ezita sa se mai implice, dar se lasa pana la urma convins, spunandu-i Imparatului: „Ori va servesc pe dumneavoastra, ori nu mai servesc pe nimeni.” Impreuna cu Davout, numit Ministru de Razboi pe 20 martie 1815, Napoleon reuseste sa puna pe picioare o armata importanta, intr-un timp extrem de scurt. Desi ar fi vrut o comanda operationala, Davout ramane la Paris pentru a continua pregatirile de razboi si deci nu participa la campania de la Waterloo.

Vezi si Guillaume Marie-Anne Brune, unul dintre primii „Maresali” ai Frantei

Dupa a doua abdicare a Imparatului, in vidul de putere creat, Davout refuza sa se predea si il ordona lui Exelmans sa se lupte la Rocquencourt dar fortele franceze sunt apoi invinse apoi la Issy si maresalul incheie un armistitiu. Odata cu reintoarcerea Bourbonilor vine si represiunea impotriva comandantilor militari bonapartisti. Davout isi apara oamenii cerand sa fie pedepsit in locul lor, din moment ce actionau la comanda sa. In cadrul procesului maresalului Ney, Davout a rostit un discurs memorabil in apararea printului de Moscova, ceea ce nu il va salva insa pe acesta din urma de pedeapsa capitala.
Adauga un comentariu