Secretele istoriei

Generalul Francisco Franco i-a turnat pe evreii spanioli lui Hitler

Publicat: 19 nov. 2013
3
Generalul Francisco Franco le-a ordonat oficialilor spanioli sa realizeze liste cu numele a 6.000 de evrei pe care le-a asezat intr-o arhiva secreta cu date despre evreii din Spania. Lista finala, scrie The Guardian, a fost inmanata lui Heinrich Himmler insusi, seful SS care este considerat creierul din spatele “solutiei finale”, in timpul discutiilor privind posibilitatea ca Spania sa se alature Axei din care faceau deja parte Germania lui Hitler si Italia lui Mussolini. Pana la urma, din cauza pretentiilor lui Franco pe care Hitler le considera exagerate, Spania a ramas in afara conflictului mondial.
Cotidianul spaniol El Pais a descoperit in arhive ordinul original dat de Franco si l-a publicat in editia electronica de marti. Generalul ii instruia pe guvernatorii provinciilor sa elaboreze liste cu toti evreii, autohtoni sau straini, notandu-le datele personale si convingerile politice, mijloacele de trai, activitatile comerciale, precum si gradul lor de periculozitate.
Autoritatile locale au primit ordin sa caute mai ales evreii sefarzi, descendenti ai celor expulzati din Spania la sfarsitul secolului al XV-lea de catre Ferdinand de Aragon si Isabella de Castilia. Motivul era ca sefarzii vorbesc o limba asemanatoare spaniolei (Ladino) si s-au putut integra mai bine in societatea spaniola. “Adaptarea la mediul nostru si temperamentul lor similar le permit sa-si ascunda mai usor originile”, se arata in ordinul emis in mai 1941 si semnat de generalul Franco. Din aceasta cauza, scrie in ordin, evreii raman neobservati si pot sa-si indeplineasca nestaviliti activitatile subversive.
Dupa ce Italia fascista si Germania nazista au fost infrante in Al Doilea Razboi Mondial, Spania lui Franco si Portugalia vecina a lui Antonio de Oliveira Salazar au ramas singurele tari europene conduse de dictatori de dreapta. Franco a incercat sa ascunda urmele colaborarii sale cu Hitler si sa rescrie istoria politicilor sale fata de evrei. Listele cu evreii spanioli au fost distruse, insa presa iberica a descoperit o copie in arhivele din Zaragoza.
In sfera publica spaniola au frecvent dezbateri contradictorii cu privire la atitudinea lui Franco fata de evrei care a oscilat in functie de orientarea de politica externa a regimului franchist. Catre finalul razboiului, Spania a devenit o ruta importanta pentru evreii care fugeau din calea persecutiei hitleriste. Unele voci spun insa ca regimul de la Madrid a exagerat intentionat in datele despre evreii pe care i-a ajutat ca sa castige bunavointa Americii. Golda Meir insasi, fosta sefa a guvernului israelian, a multumit Spaniei pentru atitudinea umanitara fata de evrei.
Dezbateri asemanatoare au avut loc si in Romania postsocialista. Partizanii generalului Antonescu au incercat sa-l portretizeze drept un salvator al evreilor din calea furiei naziste, insa istoria critica spune altceva. Potrivit estimarilor Comisiei Wiesel, intre 280 si 380.000 de evrei au fost omorati de autoritatile romane in timpul regimului maresalului Antonescu. Alti circa 170.000 de evrei au fost deportati in Transnistria. Aceste date ii determina pe istoricii vestici sa-l califice pe Antonescu drept al doilea cel mai dictator criminal de evrei dupa Hitler.
Adauga un comentariu