Eveniment-Social

Generatia tanara loveste din nou: majoritatea liceenilor ieseni sunt analfabeti

Publicat: 20 mart. 2012
1

@ Criza fara precedent in invatamantul preuniversitar iesean @ Sute de elevi de clasa a VIII-a si liceeni de clasa a XII-a risca sa devina analfabeti cu acte in regula @ Dupa afisarea rezultatelor de la simularea Evaluarii Nationale si a Bacalaureatului, s-a constatat ca, la majoritatea grupurilor scolare si colegiilor tehnice, nici un candidat nu a promovat

Dezastru in invatamantul preuniversitar iesean. Ieri, dupa afisarea rezultatelor oficiale la simularile sustinute de elevii clasei a VIII-a si de liceenii de clasa a XII-a, deznodamantul este unul socant: sute de tineri de la grupurilor scolare si colegiile tehnice nu au promovat.

Nici unu’ nu-i bun

Rezultatele arata ca majoritatea liceenilor ieseni risca sa devina analfabeti cu acte in regula. La grupurile scolare „Constantin Brancusi„, „I. C. Stefanescu„, „Mihail Sturdza” si CFR, promovabilitatea la simularea examenului de Bacalaureat a fost ZERO. Directorii acestor unitati de invatamant arata ca se asteptau la o asemenea situatie si considera ca dezinteresul elevilor fata de carte este mult prea mare, in pofida faptului ca s-au derulat zeci de ore de pregatire suplimentara. „Din pacate, nici unul din cei 75 de elevi ai nostri de clasa a XII-a, care au sustinut simularea, nu a promovat. Sunt foarte multe note de 5, dar nu si pana la 6. Noi am facut pregatire cu ei inca din luna octombrie a anului trecut, dar este un dezinteres total din partea lor. Doar anul trecut, profesorii nostri au facut nu mai putin de 150 de ore de pregatire fara sa primeasca nici un ban, dar ei sunt total dezinteresati”, a declarat Stefan Chichirau, directorul de la „Sturdza”.

Directorul de la „Constantin Brancusi” sustine ca se astepta la un asemenea deznodamant. Din cei 89 de elevi, nici unul nu a promovat. „Ei nu vor sa invete si nici nu participa la orele de pregatire pe care le fac profesorii. Este o situatie trista, dar adevarata. Vreau sa va spun ca nu ma astept ca multi dintre ei sa poata intra in examenul de bacalaureat din vara”, a declarat directorul Monica Trupina.

Zeci de picati si la colegiile de elita

Paradoxal, si la colegiile de elita din municipiu, zeci de tineri au picat. La Colegiul National „Costache Negruzzi”, la Limba romana, clasa a VIII-a, promovabilitatea a fost 100 la suta, la fel si la bacalaureat. In schimb, din cei 106 de elevi prezenti la evaluarea de la Matematica, doi candidati nu au trecut examenul, iar la simularea de la Matematica, clasa a XII-a, peste 25 de liceeni nu au promovat. „Desigur, subiectele de la aceste simulari, in special cele la Matematica, au fost foarte dificile. Este, totusi, o problema pentru copiii de clasa a XII-a ce provin de la profilul Matematica – Informatica si care au luat note intre 4 si 5, lucru ce indeamna la reflectie. Per total, aceasta simulare s-a derulat cu un nivel maxim de exigenta”, a declarat Camelia Gavrila, directorul de la „Negruzzi”.

La Colegiul National „Garabet Ibraileanu”, la clasa a XII-a, procentul de promovabilitate a fost de 60 la suta, iar la simularea de la clasa a VIII-a, de 70 la suta. „Rezultatele reprezinta un moment important din etapa ce vizeaza pregatirea elevilor pentru examenele finale din vara. Important este ca a fost o prezenta masiva si ca elevii au sansa sa vada unde se afla cu pregatirea. Nu trebuie sa percepem drept un dezastru, ci sa privim cu incredere catre examenele finale”, a declarat Constantin Chirila, directorul de la „Ibraileanu”.

„Nu suntem multumiti de rezultate”

Pe de alta parte, unii directori de colegii se declara total nemultumiti de rezultatele obtinute de elevii lor si spera sa existe o imbunatatire pana la testele oficiale din vara. „La Colegiul National «Stefan cel Mare» din Harlau, promovabilitatea la clasa a VIII-a a fost de 94 la suta. Insa, din cei 168 de elevi de clasa a XII-a, abia 40 la suta au trecut. Nu ne multumesc deloc aceste rezultate. In mod normal, elevii de clasa a XII-a nu ar fi trebuit sa aiba probleme la Limba romana si la Matematica. Totusi, este important ca profesorii nostri au dat dovada de seriozitate si nu i-au lasat sa copieze. Este un dus rece pentru elevi”, a declarat Aurel Neicu, directorul colegiului.

La Scoala Generala „Stefan Barsanescu”, una dintre cele mai bune din municipiul Iasi, din cei 95 de copii, peste 90 la suta au trecut simularea Evaluarii Nationale. „Este foarte bine ca aceste evaluari au avut loc acum. Inca nu am facut o statistica exacta, dar pot sa va spun ca, din cei 95 de copii, peste 90 la suta au luat note de trecere. Avem foarte multe note peste 9. Corectarea a fost foarte severa, deoarece trebuie sa ii facem pe elevi sa constientizeze importanta unui astfel de examen”, a spus Ariadna Istrimschi, directoarea scolii.

In total, din cei 6.104 de elevi de clasa a XII-a inscrisi au participat la simulari 5.613. La Evaluarea Nationala au fost prezenti 7.912 de elevi din cei 8.314 inscrisi. Rezultatele sunt de uz intern, asta insemnand ca nu vor fi afisate in unitatile scolare. „Pana astazi, la ora 16.00 (ieri – n.r.), rezultatele trebuie sa fie transmise de catre toate unitatile de invatamant catre Inspectoratul Scolar Judetean. Abia maine (astazi – n.r.), in jurul orei 12.00, vom avea o situatie de analiza si rezultatele finale pe fiecare unitate ce vizeaza rezultatele la simulariie derulate atat la clasa a VIII-a, cat si la clasa a XII-a”, a precizat Mihaela Apetroaie, inspector de specialitate in cadrul Inspectoratului Scolar Judetean.

Adauga un comentariu