Arte vizuale

George Enescu, vazut de sculptorul Ion Irimescu, sub lupa expertilor

Publicat: 14 sept. 2015
3

Muzeul National de Arta al Romaniei invita iubitorii de arta, miercuri, 16 septembrie 2015, ora 17.30, la programul OPERA SUB CLAR DE…LUPA in expozitia „Comori de arta din Colectia Ion Chiricuta”.

Cu aceasta ocazie, se va asista la o analiza a portretului care il infatiseaza pe George Enescu, realizat de sculptorul Ion Irimescu. Lucrarea face parte dintr-o serie de portrete dedicate de sculptor marelui compozitor.

Expozitia „Comori de arta din Colectia Ion Chiricuta” cuprinde o selectie de saizeci si cinci de obiecte de arta (picturi, lucrari de grafica, sculpturi, piese de mobilier si textile) din colectia renumitului medic oncolog Ion Chiricuta. Unul dintre cei mai pasionati iubitori de arta ai secolului al XX-lea, Ion Chiricuta a achizitionat de-a lungul vietii obiecte de arta traditionala, de arta decorativa europeana si lucrari de arta romaneasca moderna semnate de autori precum: Theodor Pallady, Gheorghe Petrascu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Ion Tuculescu, Alexandru Ciucurencu, Francisc Sirato etc.

Vezi si Expozitie personala Mariana Palea la Palatul Parlamentului – Sala Constantin Brancusi

Organizata de Muzeul Colectiilor de Arta in colaborare cu Muzeul „Vasile Parvan” din Barlad la initiativa fiului colectionarului, prof. dr. Ion-Christian Chiricuta, expozitia poate fi vizitata pana pe data de 30 septembrie 2015.

Muzeul Colectiilor de Arta (Calea Victoriei nr. 111) este un muzeu-satelit al MNAR, deschis publicului  de sambata pana miercuri, in intervalul orar 11.00 – 19.00.

Ion Chiricuta (1918 – 1988) a urmat cursurile Facultatii de Medicina si Chirurgie din Bucuresti si din anul 1958 a preluat conducerea Institutului Oncologic din Cluj, unul dintre cele mai vechi din tara. Acestuia i se datoreaza amplul proces de modernizare a cladirii si constructia unui nou sediu in anul 1964, care ii va purta numele: Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuta”.

Adauga un comentariu