National

George Maior, despre „lista neagra” a Moscovei

Publicat: 31 mai 2015
1

Fostul sef al SRI George Maior a vorbit despre lista cu demnitari din Europa carora li s-a interzis patrunderea in Rusia si pe care se afla si cinci romani. Este o tactica ce tine de un nou tip de razboi rece, iar Romania nu trebuie sa cedeze unor astfel de presiuni, spune George Maior.

„E un aspect legat de acest tip de nou razboi rece (…) E regretabil ca se ajunge si la asemenea gesturi intr-un moment in care securitatea internationala si regionala este pusa sub presiune, instabilitatea din Ucraina este un element care trebuie sa ne preocupe pe toti si in special statele de frontiera ale Uniunii Europene si Uniunea Europeana ca atare. Din pacate, lucrurile care pun tensiune si care blocheaza comunicarea intre cele doua mari forte continua si acest lucru nu va ajuta la o normalizare pe baze rationale a raporturilor dintre zona euro-atlantica in general si Rusia”, a spus George Maior.

Intrebat pe ce baze a fost facuta aceasta „lista neagra”, fostul sef al SRI a raspuns: „E greu sa patrund in mintea decizionalilor rusi”.

In opinia sa, e vorba inclusiv de propaganda.

„Este regretabil si ne indepartam de ceea ce speram cu totii, ca pana la urma se va ajunge la un punct de rationalitate in dialogul strategic dintre cele doua parti”, a adaugat el.

George Maior spune ca Romania ar trebui sa analizeze aceasta situatie si sa vada daca se impun contramasuri. El a amintit de un episod diplomatic din urma cu cativa ani, soldat cu expulzari de diplomati sub acuzatii de spionaj.

Cinci romani au primit interdictie de a intra in Rusia. Informatia a fost anuntata initial de fostul consilier prezidential Iulian Chifu, pe pagina sa de Facebook, si apoi confirmata de Ministerul de Externe de la Bucuresti.

Pe lista prezentata de Moscova apar 89 de persoane din mai multe state ale Uniunii Europene, printre care si romanii Iulian Chifu, diplomatul Adrian Cioroianu, comandantul flotei militare a Romaniei, comandorul TiberiuLiviu Chodan, deputatul Eugen Tomac si directorul adjunct Transgaz Gheorghe Hategan.

Moscova a confirmat ca a trimis statelor membre UE o lista cu persoane carora le-a interzis patrunderea in Rusia.

Oficialii rusi au precizat documentul este un raspuns la sanctiuni similare impuse de Uniunea Europeana. Replica diplomatiei ruse vine dupa ce mai multe tari, printre care si Romania, au cerut explicatii Kremlinului cu privire la numele aflate pe lista neagra.

Adauga un comentariu