Secretele istoriei

George S. Patton:”Curajul este frica careia ii rezisti un minut mai mult. „

Publicat: 15 ian. 2014
George Smith Patton GCB, KBE (n. 11 noiembrie 1885 – d. 21 decembrie 1945) a fost un general al armatei S.U.A. cel mai cunoscut pentru prestatia sa in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, luand parte la campaniile militare din Africa de Nord, Sicilia, Franta si Germania intre anii 1943 si 1945. A participat si la Primul Razboi Mondial, comandand tancurile nou introduse in armata SUA. Un maresal german,vorbind cu un reporter american il numea pe Patton „generalul vostru cel mai bun”.
El este autorul faimosului citat din timpul eliberarii Parisului, in care se refera voalat la ambitia francezilor de a participa, macar printr-o divizie blindata, la Eliberare :
„I would rather have a German division in front of me than a French division behind me.”
(„Prefer sa am in fata o divizie germana decat o divizie franceza in spate”).
Vezi si Citate celebre ale scriitorului polonez Stanisław Jerzy Lec  
In ziua de 9 decembrie 1945, in apropiere de Mannheim, cu putin timp inainte de programata reintoarcere in SUA, masina generalului a fost puternic lovita de un camion militar american. Generalul a fost grav accidentat, avand si o fractura de coloana vertebrala cervicala-deci o paraplegie. Internat la spitalul militar din Heidelberg, pe 21 decembrie 1945, decedeaza in urma unei embolii pulmonare. Fiind considerat eliberatorul Luxemburgului, a fost inmormantat in oraselul Haam (din Luxemburg). In onoarea eliberatorului, oraselul Ettelbrück din nordul Luxemburgului se mai numeste „Patton-Stadt”.


loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit