Secretele istoriei

George-Valentin Bibescu, fondatorul aeroportului Baneasa din Bucuresti

Publicat: 14 apr. 2014
3
George-Valentin Bibescu s-a nascut la Bucuresti, pe 3 aprilie 1880. Al treilea copil al sotilor Bibescu este botezat la Biserica Domnita Balasa, nasi fiindu-i printesa Vera Lobanov-Rostowski. Primeste numele primului nascut, mort in 1879; George Valentin Bibescu, nepot al domnitorului Gheorghe Bibescu, pretendent de drept la tronul tarii. S-au pastrat putine informatii privind copilaria lui. Crampeie de amintiri din Bucuresti si de la Posada, acolo unde se afla palatul ridicat de bunicul sau, domnitorul Gheorghe Bibescu, pe malul Baiului, nu departe de prapastiile de la Orati, zona cea mai dificila, deosebit de pitoreasca a cursului raului Prahova.

Vezi si Robert Baden-Powell fondatorul Miscarii Cercetasilor
Aici, se pare ca a descoperit „ispita adancimilor”, nefrica de inaltime si dragostea de plutire. Ii daruieste sotiei sale, Martha, castelul de la Mogosoaia (care a apartinut lui Constantin Brancoveanu) a carui restaurare incepe in 1910 si se sfarseste in 1927. Meritul Marthei este de a fi realizat, la 11 km de Bucuresti, un palat domnesc de secol XVIII.

Vezi si Ioan Borcea, fondatorul oceanografiei romanesti  

La 9 mai 1887, tatal sau devine membru de onoare al Academiei de Arme din Paris. Evenimentul este legat de aparitia cartii sale „Au Mexique (1862). Combats et retraite des six mille”. Lucrarea, aparuta intr-o editie de exceptie a Editurii Plon si Nourrit, este dedicata fostilor sai camarazi din Corpul expeditionar francez. Este supranumit „Cavalerul George”, iar suplimentul Le Figaro din 30 aprilie 1887, il considera „strainul cel mai francez, cel mai cunoscut si cel mai iubit de noi”. Publica un volum de texte politico-sociale si religioase – „Neofit, Metropolite de Hongro-Valachie”. Lucrarea poarta o dedicatie pentru George Valentin Bibescu. Gheorghe George Bibescu incearca sa insufle fiului sau sentimentul de mandrie fata de tot ceea ce reprezinta traditie in familia lor.
Este fondatorul Automobil Clubului Roman in 1904. A infiintat Clubul Aviatic Roman in 1909 si Liga Nationala Aeriana in 1912. Intre anii 1911-1912, George Valentin Bibescu a detinut functia de comandant al Scolii de pilotaj de la Cotroceni. De asemenea, in perioada 1920-1923, a detinut functia de presedinte al Comitetului Olimpic Roman. Mare Maestru al Marii Loji Nationale din Romania (1911-1916), si Mare Maestru Onorific al acesteia in anul 1925. In 1930 este presedinte al Federatiei Internationale Aeronautice.
George-Valentin Bibescu este fondatorul aeroportului Baneasa din Bucuresti, care a luat nastere pe fosta mosie a matusii sale, Maria Bibescu, contesa de Montesquiou-Fézensac (azi cartierul Baneasa).
A murit la Bucuresti la 2 iulie 1941 si este inhumat la Mogosoaia.
Adauga un comentariu