Stiri Turism

Ger napraznic de -24,2 grade Celsius, in „Mica Siberie” din Romania

Publicat: 04 ian. 2017
9
Mercurul termometrelor a coborat sambata dimineata pana la minus 24 de grade Celsius la Intorsura Buzaului, aceasta fiind cea mai scazuta valoare a sezonului, in vreme ce la Miercurea Ciuc s-au inregistrat minus 22 de grade Celsius, scrie Agerpres.
Potrivit meteorologilor de la statia meteo din Intorsura Buzaului, minima a fost inregistrata in jurul orei 7,30.
Aceasta este cea de a cincea zi extrem de geroasa din decembrie, dupa ce pe 5 si 6 s-au inregistrat, tot la Intorsura Buzaului, minus 17, respectiv minus 16,9 grade Celsius, pe 14 decembrie – minus 20,4 grade Celsius, iar pe 17 decembrie minus 23 de grade Celsius.
Locuitorii din Intorsura Buzaului, supranumita „Mica Siberie„, sunt obisnuiti cu iernile geroase. Anul trecut, pe 1 ianuarie 2015, la Intorsura Buzaului s-au inregistrat minus 31,7 grade Celsius, pe 8 ianuarie – minus 34,7 grade Celsius, iar anul acesta pe 20 ianuarie au fost minus 29,5 grade Celsius. Oficial, cea mai scazuta temperatura inregistrata in ultima jumatate de secol in judetul Covasna a fost de minus 35,8 grade Celsius in 8 februarie 2005, la Intorsura Buzaului, record care nu a mai fost atins din anul 1939.
Si la Miercurea Ciuc, in judetul Harghita, termometrele au aratat minus 22 de grade Celsius, fiind pentru a doua oara in actualul sezon cand se consemneaza aceasta temperatura.
Meteorologul de serviciu de la Centrul Meteo Regional Sibiu, Adrian Pasol, a declarat pentru AGERPRES ca aceasta valoare s-a inregistrat la rasaritul soarelui, dupa care temperatura a inceput sa creasca usor. Si in alte localitati harghitene a fost foarte frig. La Joseni s-au consemnat minus 18 grade Celsius, la Toplita si Odorheiu Secuiesc au fost minus 17 grade, iar la Bucin, in zona montana, au fost minus 11 grade, intrucat se semnaleaza procesul de inversiune termica.
Minima absoluta a lunii decembrie in Harghita a fost de minus 33 de grade Celsius si s-a inregistrat la Miercurea Ciuc in anul 1998.
In ceea ce priveste prognoza pentru noaptea dintre ani, Adrian Pasol a spus ca vremea se mentine geroasa in Harghita si Covasna, cu minime care pot cobori din nou sub minus 20 de grade Celsius.
De asemenea, se amplifica inversiunea termica, in zonele joase cresc conditiile de ceata, iar la munte va fi cald atat ziua cat si noaptea.
Adauga un comentariu