Razboi în Ucraina

Germania anunță că nu vrea să dea bani pentru reconstrucția Ucrainei, așa cum cere Comisia Europeană

Publicat: 20 mai 2022
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Germania anunță că nu vrea să dea bani pentru reconstrucția Ucrainei așa cum cere Comisia Europeană
Germania refuză un fond suplimentar pentru planul de relansare

Ministrul german de finanțe, Christian Lindner, a declarat astăzi, 20 mai, că Germania se opune constituirii unei noi datorii europene comune pentru a putea finanța reconstrucției Ucrainei, după modelul planului de relansare post-COVID-19.

Reacția survine după ce Comisia Europeană a sugerat miercuri această opţiune.

„Va veni un moment, mai devreme sau mai târziu, când va trebui să privim finanţările (pentru Ucraina n.red) la o scară europeană, aşa cum am făcut pentru COVID”, declarase, în faţa presei, Frans Timmermans, vicepreşedinte al Comisiei Europene.

Germania refuză un fond suplimentar pentru planul de relansare

Dar ”Germania refuză un fond suplimentar pe modelul mecanismului NextGenerationEU”, care stă la baza planului european de relansare post-COVID-19, şi guvernul de la Berlin ”nu susţine” o astfel de propunere, a răspuns ministrul Christian Lindner la o conferinţă de presă desfăşurată după o reuniune a G7 la care statele membre în acest grup au convenit un ajutor financiar de 19,8 miliarde de dolari destinat Ucrainei.

Germania privilegiază mecanisme mai clasice ”de sprijin financiar pentru statele terţe” şi a căror eficacitate este dovedită de UE, a mai spus ministrul german despre propunerea privind constituirea unei noi datorii comune în cadrul UE, de data aceasta pentru finanţarea reconstrucţiei Ucrainei.

Această propunere avansată de Comisia Europeană constă în crearea unui instrument financiar pe care l-a denumit ”RebuildUkraine”, anexat bugetului UE, prin care Ucraina să beneficieze de împrumuturi şi granturi, condiţionate de reforme privind statul de drept şi combaterea corupţiei, şi de investiţii conforme cu obiectivele europene privind digitalizarea şi combaterea încălzirii globale.

Comisia Europeană estimează în prezent pagubele suferite de Ucraina la „sute de miliarde de euro”

Potrivit executivului comunitar, „granturile care ar fi acordate ar putea fi finanţate fie prin contribuţii suplimentare ale statelor membre (şi ale statelor terţe care doresc) pentru Facilitatea (RebuildUkraine) şi pentru programele existente ale Uniunii (…), fie printr-o revizuire ţintită a bugetului european 2021-2027”.

„Aceste resurse ar putea fi de asemenea folosite la finanţarea împrumuturilor acordate Ucrainei” dar „dată fiind amploarea împrumuturilor care fără îndoială vor fi necesare, o strângere de fonduri în numele UE sau cu garanţii naţionale ale statelor membre face parte din opţiunile avute în vedere”, a mai indicat Comisia Europeană în propunerea sa.

Deşi amploarea nevoilor Ucrainei pentru reconstrucţia sa nu este cunoscută, războiul cu Rusia fiind încă în desfăşurare, Comisia Europeană estimează în prezent pagubele suferite de Ucraina la „sute de miliarde de euro, din care peste o sută de miliarde numai pentru infrastructurile fizice”.

La rândul ei, secretara trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat marţi la un forum la Bruxelles că angajamentele financiare anunţate până în prezent de comunitatea internaţională pentru Ucraina sunt insuficiente şi le-a cerut aliaţilor să contribuie mai mult.

Comentarii
  • RUSIA SA PLATEASCA DESPAGUBIRI DE RAZBOI CARE O SA AJUNGA LA CATEVA TRILIOANE DE DOLARI. DOAR N-O SA PLATEASCA EUROPA SAU AMERICA CE AU DISTRUS RUSII. CE MOTIV AU AVUT RUSII SA INVADEZE UCRAINA, CINE DRACU I-A PUS SA FACA ACEST RAZBOI. SA PLATEASCA DAUNELE DE RAZBOI RUSIA COMUNISTA SI RAZBOINICA!

  • MAI usor cu …pianul pe scari;suntem o tara saraca si neajutorata;pt.tot ce am facut ,EUROPA TREBUIE SA NE REDEA,OBLIGAND UKRAINA,TINUTUL HERTEI ,BUCOVINA DE NORD ,date lor de catre rusi si deasemeni odata pt.totdeauna INSULA SERPILOR pe care acum nu vor sa o cedeze;cand 2 se cearta ,al treilea castiga-RUSIA;DACA ac.insula era a ROMANIEI ,atunci NATO ERA OBLIGATA SA ACTIVEZE ART.5 -INTERVENTIA RAPIDA in apararea unei tari membre a NATO-ROMANIA;
    ASA CA ,CARE ESTE CASTIGUL ROMANIEI IN ACEST TUMULT IN CARE ALTII NE-AU INGHESUIT?

  • Gura pacatosului adevar graieste dar teritoriile romanesti cedate Ucrainei doar prin razboi mai pot date inapoi Romaniei , acelasi razboi pentru acelasi motiv cum a facut acum Rusia. Dupa 80 de ani sa mai cucerim teritoriile romanesti anexate Ucrainei de Stalin si Hitler si acel tratat ar fi o mai mare pierdere decat castig cu un razboi . Mai importanta este pacea decat acele teritorii. Multi ucrainieni nu stiu sau nu vor sa stie ca teritoriile romanesti in care traiesc romanii din Ucraina sunt teritorii romanesti si istoria ucrainienilor la scoala a fost mult cenzurata in privinta romanilor nostri din teritoriile romanesti din Ucraina. Mai importanta este pacea decat acele teritorii dar speram ca macar dupa razboi romanii nostri din Ucraina sa nu mai fie tratati in continuare rau, fara drepturile minoritatilor. Si romanii din Ucraina au luptat pe front in acest razboi, au murit

Adauga un comentariu