National

Germania va bloca prin veto aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen

Publicat: 03 mart. 2013
1

@ Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat intr-un interviu pentru Spiegel ca va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen

Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat intr-un interviu pentru Spiegel ca va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

Hans-Peter Friedrich (CSU) doreste impiedicarea unei aderari rapide a Bulgariei si Romaniei la spatiul Schengen si rdicarea controalelor de granita pentru cetatenii acestora. Daca in urma votului din cadrului reuniunii ministrilor de Justitie si Afaceri Interne (Consiliul JAI – n.r.) ambele tari vor fi admise, „intrarea acestora va fi impiedicata prin veto-ul german”, a declarat Friedrich in interviul pentru Spiegel, anticipat printr-un rezumat aparut duminica in pagina online a Rheinische Post.

„Chiar si considerarea aderarii partiale, adica intrarea cu aeroporturile si porturile maritime, este scoasa de la masa discutiilor”, a completat ministrul german.

„Extinderea spatiului Schengen va fi acceptata de catre cetatenii nostri numai in conditiile in care sunt asigurate premisele de baza”, a spus Friedrich. „in momentul de fata nu este cazul”, a adaugat el
.
in plus, potrivit Rheinische Post, Friedrich a anuntat si masuri impotriva asa-zisei imigratii a saraciei. Cei care vin sa „incaseze beneficiile sociale si abuzeaza de dreptul la libera circulatie” vor trebui „impiedicati sa faca asta cu masuri eficiente”, a spus Friedrich.
O posibilitate ar putea fi „retrictionarea dreptului de revenire pentru aceia pe care care i-am trimis inapoi”, a aratat el.
Rheinische Post mai arata ca Romania si Bulgaria fac parte din anul 2007 din Uniunea Europeana, dar avand in vedere deficientele in sistemul judiciar, in lupta anticoruptie si a crimei organizate, a fost instituit un mecanism de cooperare si verificare unic pana acum in UE, care impune ambelor tari indeplinirea unor cerinte stricte. Comisia Europeana a constatat in ultima perioada lipsa de progres in aceste domenii a Sofiei si Bucurestiului, mai adauga publicatia germana.

Refuzul Germaniei este „un nou succes marca USL”

Fostul premier Emil Boc considera ca refuzul Germaniei de a accepta intrarea Romaniei in Schengen „este un nou succes marca USL”, iar „guvernantii USL poarta intreaga responsabilitate pentru acest demers”.

„Este un nou succes marca USL acest refuz al Germaniei pentru Romania de a intra in Schengen si guvernantii USL poarta intreaga responsabilitate pentru acest demers”, a spus Emil Boc.

El a facut aceasta declaratie, duminica, la sediul PDL, unde a venit inainte de depunerea candidaturii Elenei Udrea pentru sefia PDL.
Eurodeputatul PDL Elena Basescu considera ca anuntul ministrului de Interne al Germaniei, Hans-Peter Friedrich, privind blocarea aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen reprezinta „consecinta declaratiei iresponsabile” a ministrului roman de Externe, Titus Corlatean.
„Reprezinta o consecinta a declaratiei iresponsabile facute de ministrul nostru de Externe”, a spus Elena Basescu, duminica, la intrarea in sediul PDL, intrebata despre anuntul ministrului german ca va opune veto la Consiliul JAI privind intrarea in Schengen a Romaniei si Bulgariei.

Elena Basescu a refuzat sa comenteze afirmatia premierului Victor Ponta conform careia declaratia lui Corlatean privind Schengen reprezinta si pozitia Guvernului roman.

Comentarii
  • Asta dupa ce ani si ani de zile romanii i-au scapat de toate rablele din tara lui Hitler platind pe ele bani buni luati cu imprumut din banci, imprumuturi pentru care platesc dublu, cum este cazul celor ce au luat credite in franci elvetieni. Nemțălăii sunt ajutați de către trădătorii români care mănâncă rahat la înalta poartă.

    • „Inalta poarta”… expresia aruncata pe piata de Antena 3, repetata la nesfarsit de loserii care se cred destepti. Te-a trimis Fenechiu la produs?

  • m-a p i s pe scengen.sa ramana cacatii aia acolo cu tot cu civilizatia lor de ****** amputiti ce sunt.bravo usl asa vrem sa avem demnitate

  • dupa ce bagam in marketuri marfa nemteasca la greu si platim biruri pt vest zi de zi mai bine ne-am orienta si am pune bazele pe agricultura sa hranim din nou piata din est dar pe bani…

Adauga un comentariu