Eveniment-Social

Gest facut impotriva iesenilor. Independentul Postolache si trupa liberala si-au batut joc de patrimoniul Iasului

Publicat: 17 iul. 2016

@ Gest penibil, facut de alesii locali ai Iasului @ Independentul Andrei Postolache, impreuna cu trupa PNL, au refuzat sa aprobe recuperarea unui obiect de patrimoniu cultural si istoric al Iasului @ Explicatia acestora este una mai mult decat jenanta @ Atat Postolache, cat si consilierii PNL, nu au tinut cont nici de rugamintea unui ambasador si au refuzat sa returneze Iasului un bun de pret @ Nu trebuie uitat ca statul roman are o stransa legatura de secole cu poporul francez

La finalul saptamanii trecute a avut loc o sedinta a Consiliului Local Iasi, in care s-a discutat un proiect extrem de important legat de patrimoniul orasului. Am asteptat sa vedem reactiile de dupa aceasta sedinta, insa am constatat cu stupoare ca unii alesi, independentul Andrei Postolache si consilierii PNL, au votat impotriva unei hotarari care ar fi fost extrem de benefica pentru istoria culturala a orasului. S-a vazut foarte clar ca intelectualii se regasesc doar pe statele de plata, nefiind interesati de nimeni si nimic altceva. Nici de faptul ca un ambasador, cel al Frantei, a venit special la Iasi pentru a-i ruga ca Centrul Cultural Francez sa ramana in celebrul imobil al familiei Racovita.

De altfel, Nicolae Racovita a fost un om cu gandiri liberale, iar cu atat mai mult cei de la PNL ar fi trebuit sa inteleaga acest lucru. In ceea ce-l priveste pe Postolache, acesta a dovedit inca o data ca nu are ce sa caute in primarie. Iasul risca sa piarda un bun cultural vechi de secole, pentru ca Postolache nu a fost capabil sa ridice mana in momentul in care municipalitatea a cerut aviz pentru a recupera un imobil ce dateaza din a doua jumatate a secolului XIX si care face parte din patrimoniul istoric al urbei.

Dupa ce a anuntat ca principala lui preocupare este sa dea acces liber la animale si biciclisti in Parcul Copou, Postolache vrea sa organizeze un festival de muzica electronica la Iasi. Orasul inca nu are capacitatea de a organiza un festival de tipul Electric Castle de la Bontida- Cluj, dar poate sa redea iesenilor un bun cultural. Pentru Postolache, un individ care a declarat ca nu crede in Dumnezeu si e metalist convins, un festival este mult mai important decat pastrarea identitatii culturale a Iasului.

„Iasul merita un festival de aceasta anvergura. Nu vorbesc de un FIE, unde se întâmpla 100 de lucruri mici, fiecare cu un ecou minim. Nu vorbesc de Julio Iglesias. Nu vorbesc de Dj Bobo sau de Boney M. Vorbesc de un festival la care sa vina minim 50.000 de oameni, care sa tina minim trei zile, cu trupe moderne, de actualitate, pentru care sa vina lumea din Cluj la noi. De la Bucuresti. De la Timisoara. Din strainatate. Ceva care sa puna Iasul pe harta, ca sa ne ramâna tinerii în Iasi, ca sa ne vina studenti aici si ca data viitoare când vom discuta de capitala europeana de orice fel sa nu ne plângem iar ca suntem buni în felul nostru, dar neîntelesi”, a sustinut Postolache.

Practic, acesta a refuzat sa inapoieze Iasului un bun de patrimoniu, vechi de peste 150 ani, pentru un ipotetic festival care ar atrage la Iasi mii de persoane. Poate ca, un astfel de proiect ar putea fi implementat la Iasi peste cativa ani, insa din cauza ignorantei sale, Postolache a dat cu piciorul unui bun istoric al municipiului. Iesenii ar trebui sa se bucure de Casa Racovita, cladire incarcata de istorie si cultura si care face parte din patrimoniul Iasului.

Independentul e penibil

Pana la organizarea unui festival de tipul Electric Castel mai este cale lunga. Insa, Iasul risca sa piarda o cladire simbol din cauza votului negativ dat de Postolache. Acesta vrea ca banii pe care municipalitatea dorea sa-i aloce pentru achizitia casei sa se duca spre organizarea unui festival ipotetic. Postolache nu este capabil sa inteleaga ca un festival de genul Electric Castle nu se organizeaza batand din palme. Iasul, un oras prin excelenta cultural, are nevoie de recuperarea patrimoniului. Asta arata ca noul Daniel Oajdea din Consiliul Local nu da doi bani pe istoria Iasului.

„Vineri, în Consiliu, ati avut un proiect prin care ati vrut sa alocati 7 milioane de lei din excedentul bugetar de pe 2015 pentru a cumpara Casa Racovita. Proiectul nu a trecut. Da, am avut pareri contrare despre el, dar ce a fost a fost, acum e o noua zi si realitatea de astazi este ca aveti 7 milioane de lei de alocat. Ati spus în sedinta ca nu vreti sa fiti un primar populist, sa faceti doar strazi, ca vreti sa va gânditi si la viitor. Luati o parte din acesti 7 milioane si faceti un festival de muzica în Iasi, care sa aiba loc an de an, si care sa ne duca numele în toata tara si mai departe. Veniti cu acest proiect, alocati banii pentru el si veti avea sprijinul meu în a-l organiza, si al multor altora, enorm de multi, ieseni care abia asteapta asa ceva la noi în oras, ca sa nu mai trebuiasca sa ne ducem de fiecare data la altii”, a mai sustinut Postolache. 

Liberalii nu au inteles istoria

Asta nu a fost tot. Nici alesii PNL nu au tinut cont de relatiile pe care autoritatea locala incearca sa le inchege cu ambasadele externe de la Bucuresti. Pe data de 13 iulie, cu o zi inainte de manifestarile prilejuite de ziua nationala a Frantei, ambasadorul Francois Saint-Paul a purtat o discutie cu primarul Mihai Chirica, rugandu-l pe acesta sa pastreze in patrimoniul Iasului Casa Racovita, pentru ca Centrul Cultural Francez sa-si poata derula in continuare activitatea. Pe 15 iulie, in cadrul sedintei de plen, liberalii au votat in corpore impotriva achizitiei, iar proiectul a cazut pentru ca nu a intrunit cele doua treimi.

Cu alte cuvinte, liberalii au ajuns sa voteze impotriva proiectelor majore ale Iasului doar de dragul opozitiei. Nu trebuie uitat nici proiectul privind achizitia a 75 de autobuze noi, la care PNL s-a impotrivit, dupa ce au fost pusi de conducerea judeteana sa atace orice idee are municipalitatea. Alesii locali ai opozitiei nu au tinut cont nici de relatiile pe care statul roman le are cu Franta. Inca din secolul XIX, intre cele doua state s-au inchegat relatii diplomatice extrem de stranse.

În anul 1838, profesorul Jean-Alexandre Vaillant publica primul dictionar francez-român, iar franceza începe sa fie predata în majoritatea scolilor din Bucuresti si Iasi. În anul 1846, studentii români fondau, în cartierul latin, Societatea studentilor români din Paris, al carei presedinte a fost ales Ion Ghica, iar secretar C.A. Rosetti, iar membri erau Dimitrie Bolintineanu, Mihail Kogalniceanu, Nicolae Balcescu, figuri de prim plan ale miscarii revolutionare din 1848 din Principatele române.

Franta a sprijinit puternic unirea Moldovei cu Tara Româneasca, în anul 1859, moment care determina o si mai mare apropiere a celor doua tari. Istoricii francezi Jules Michelet si Edgar Quinet sustin independenta statului român, obtinuta în 1877, prima Constitutie a tarii fiind de profunda inspiratie franceza. Nu trebuie uitat nici sprijinul acordat de Franta Romaniei in primul Razboi Mondial, cand guvenrul provizoriu a fost stabilit la Iasi.

Generalul fracez Henri Mathias Berthelot, sef al misiunii militare franceze în România, pe toata durata misiunii în România, a asigurat si rolul de consilier militar al regelui Ferdinand, comandantul de capetenie al Armatei României. Generalul francez a fost decorat cu cele mai înalte distinctii ale statului român, a fost declarat cetatean de onoare al României si a fost ales membru de onoare al Academiei Române. Dar toate acestea nu au contat pentru Postolache si liberali, care de dragul scandalului si opozitiei, au adus un deserviciu urias iesenilor.

Este revoltator ca nimeni nu face nimic, iar politica a ajuns la rang de prostie si imbecilitate. Cetatenii Iasului ar trebui sa spuna ei daca ar considera ca imobilul Racovita, gazda centrului Cultural Francez, este mai important sau nu decat un festival de muzica. Probabil ca si un festival de acest gen ar fi important, dar aceste doua lucruri nu ar trebui puse in balanta si ar trebui sa se faca o distinctie clara. Toti intelectualii din Iasi ar trebui sa-si spuna parerea. Poate ca iesenii isi doresc un festival si atunci ce mai conteaza o cladire de importanta istorica si culturala.

Dar cetatenii nu trebuie supusi la presiuni din partea celor cu interese ascunse. Am spus insa, de nenumarate ori, ca organizatia liberala de la Iasi se aseamana cu un cuib de crima organizata si ca totul trebuie sa apara negativ la adresa municipalitatii. Politicienii ar trebui sa inteleaga ca interesele Iasului si ale iesenilor trebuie sa fie mai presus decat cele ale lor. Acest lucru trebuie sa fie valabil nu doar pentru politicieni, ci si pentru intelectuali, pentru cetatenii orasului si nu numai. Intelectualitatea si cultura ieseana au ajuns ca pe timpul lui Ceausescu, cand nimeni nu vorbea nimic, nimeni nu facea nimic. Si acum toti au intrat intr-o stare de apatie generala si plina de interese meschine, iar acest lucru trebuie sa se schimbe.

Comentarii
 • O.K., am inteles si inclin sa va dau dreptate desivarticolul e cam dezlanat. Un lucru, insa, nu am inteles: care ar fi interesele ascunse ale lui Postolache&Cie? Spuneti cat se poate de apasat si in mod repetat ca incriminatii nu vor sa fie cheltuiti cei 7 milioane pe casa ca sa dea banii pe un festival de muzici moderne, nu vad ce ascund amatorii de festival. De fapt, lasand deoparte amanuntele e vorba de un razboi in CL intre amatorii de case si amatorii de muzici, ambele tabere avand ca preocupare cheltuirea banilor publici! Nu inmultirea lor…

 • Un nou episod din serialul „Postolache trebuie demolat”.
  Se apropie alegerile stimate(a) HASBE, Postolache e un candidat cu real potential. Despre asta este vorba in propozitiune, deontologii BZI la asa ceva muncesc. Desigur pentru informarea noastra corecta.
  In rest „avem di tati”! S-auzim numai de bine!

 • Postolache ateul si cu retardatul de Boz nu fac decat sa sustina planurile liberalilor.
  1. Se stie ca liberalii, condusi de liderul Fenechiu, sunt campioni la tunuri imobiliare. Astef, acestia au impiedicat achizitia de catre primarie a acestui imobil simbol istoric pentru a mai avea o sansa sa-l ,,captureze” vreun marre sef liberal;
  2. Aceasta trupa liberala si cu ateul de Postolache vor bloca toate proiectele primariei DOAR pentru a arata peste 4 ani iesenilor ce putine lucruri au facut cei de la PSD. NU le pasa ca cei care pierd sunt iesenii, scopul lor nefiind interesul iesenilor, scopul lor fiind PUTEREA, CIOLANUL si, local, afacerile imobiliare.
  Concluzia : niste gunoaie !!!

  • Dar vai, ei, PSD istii cum sunt ei asa de interesați de ieșeni, cum votează ei la unison, împreună în simțiri…
   Dacă ai o alta opinie, gata, au si început să te mănânce de cur.

  • Mai Cip, una e sa ai alta parere si alta e sa ataci o astfel de propunere, ca prostul, doar fiindca a fost ideea PSD-ului. TOTI sunt consilieri ieseni ceea ce inseamna ca trebuie sa ia hotarari in folosul iesenilor, in folosul comunitatii, nu doar de dragul de a ponta impotriva PSD. A face opozitie inseamna sa identifici nereguli in propunerile de hotarari nu sa votezi contra DOAR pentru ca esti PLN-ist, sau un bou ca Postolache.
   Achizitia acelui imobil istoric este o idee buna, fiind astfel, pe langa altele, protejat impotriva ,,agentiei imobiliare” Fenechiste. Au disparut Fenechiu cu Adomnitei din peisaj si, gata, alti ,,investitori imobiliari” cauta sa-si umple declaratia de avere cu terenuri si imobile.

 • NISTE ******* DA ******* SCARBOASE .CE VRETI IN POLITICA INTRA TOTI CEI FARA CARACTER ,LIPSITI DE DEMNITATE ,FARA SCRUPULE SI HOTI .SA LE FIE RUSINE LA TOTE ACESTE ******* CARE AU VANDUT TARA ,CARE AU INFOMETAT ACEST POPOR ,CARE L-AU CONDAMNAT LA SARACIE SI ANALFABETISM .MIZERABILI ,GRETOSI SI MURDARI CANT TRECI PE LANGA EI TREBUIE SA TE TII DE NAS .DAR NU PREA TRECI CA MIZERABILII SE PLIMBA CU MASINI DE LUX FIE PERSONALE SAU CU CELE CARE NOI CEI POROSTI LE PLATIM PENTRU JIGODIILE ACESTEA .ASA NE TREBUIE CA LE DAM POSIBILITATEA SA TRAIASCA BINE SI SA NE BATJOCOREASCA .

 • Stimate „gazetar”, am avut curiozitatea sa ma uit la inregistrarea de 2 ore si ceva a acelei sedinte de CL din simplu motiv ca vroiam sa vad cum se hahaie toti si dintr-o curiozitate de a ma informa daca au vreun Dumnezeu in argumente atunci cand se opun sau e vreun fraier care n-are ceva in pantaloni si se abtine.Postolache asta intradevar e un cui in talpa, dar omul a spus ca se opune votarii achizitionarii acelui imobil din simplu motiv ca acei bani ar putea fi folositi la achizitionarea de echipamente medicale pe proiectul sustinut de consilierul Scripcaru Calin, si atat, nu tu festival nu tu altele,ori ti s-a povestit ori iti place sa gasesti vreun senzational ruginit pentru bani de vacanta.

 • p2

  Concluzionând in acelasi asentiment cu articolul, sistemul sanitar e mai de kkt decat pe vremea lui Ceausescu, beneficiarii acelor echipamente medicale erau romanii din regiunea Moldovei, acel imobil inca mai putea sta in proprietatea privata si sa fie inchiriat de CCF cu bani ce nu implica Primaria si nici CL Iași. au votat ca oile la rugaminti.

 • Francezii vor pe de-a mocca un imobil privat. Sa plateasca, nu sa se milogeasaca la pomana…. si’l vou plaites, mesieur! Iar astia de la fituica asta nu fac decat sa copie cele trimise de Chiricoiu pe sub usa!

 • Iar mancati rahat cu lingurita!Nu trebuie sa fii prea destept sa iti dai seama ca sunt unele interese imobiliare.Nu tin nici cu Postolache nici cu liberalii dar de data asta au votat bine!

 • da, ce jego.si sunteti !
  da, ce jego.si sunteti !
  da, ce jego.si sunteti !
  waiiii, prostalailor ! bai bulan.giilor…..ati inceput sa aruncati cu ra.hat?
  da, ce jego.si sunteti !
  da, ce jego.si sunteti !
  da, ce jego.si sunteti !

 • Se vede de la o posta ca spuneti numai aberatii !!
  Voi chiar vreti sa prostiti oamenii ?!?!
  Nu tin nici cu Postolache nici cu liberalii dar de data asta au votat bine!
  Sunteti mai jos decat orice nebun de la Socolo cu aberatii voastre chiar credeti ca porice spuneti va crede lumea ?

 • Vazand galeria foto am constata inca odata cat de adevarata e zicala cu „parul destept paraseste capul prost”. Vai de el postola-chel.

Adauga un comentariu