Secretele istoriei

Gesta Francorum, cronica referitoare la Prima cruciada

Publicat: 14 ian. 2015
3

Asa-numita Gesta Francorum („Faptele francilor”) sau pe larg De Gesta Francorum et aliorum Hierosolimitanorum („Faptele francilor si ale altor pelerini la Ierusalim”) este o cronica scrisa in latina referitoare la Prima cruciada, redactata in jurul anilor 1100-1101 de catre un autor anonim aflat in legatura cu Bohemond I de Antiohia.

Cronica istoriseste evenimentele primei cruciade de la inceputurile din noiembrie 1095 pana la batalia de la Ascalon din august 1099. Numele autorilor nu este cunoscut, insa rezulra cu claritate ca ar fi fost membrul partidei cruciate, fie cea normanda fie cea italiana, a celor recrutati de catre Bohemund de Taranto in 1096 din ducatul de Apulia. Naratiunea asupra calatoriei catre Ierusalim, initial sub comanda lui Bohemond, apoi sub cea a lui Raymond de Toulouse, a fost compusa si scrisa chiar in timpul calatoriei. Autorul s-a bucurat de sprijinul unui scrib, care insa intervenea uneori in text. Cronica ofera punctul de vedere al unui cavaler care nu era din randul liderilor cruciati sau al clericilor.

Vezi si Fulc de Guines, primul senior de Beirut

Cea mai importanta contributie o constituie faptul ca este vorba de o prezentare zilnica a evenimentelor: operatiuni de tactica, aprovizionari, schimbari comportamentale a diferiti cruciati, prejudecatile anti-bizantine etc.

Vezi si Boemund de Taranto, conducator al Primei Cruciade

Din perspectiva contemporanilor, autorul anonim al Gesta Francorum era un „rustic”. Guibert of Nogent si-a scria a sa Dei gesta per Francos (1108) bazandu-se pe ea, dar considerand ca „in mod frecvent isi lasa cititorul socat prin goliciunea sa insipida”. Robert Calugarul din Reims a primit mai tarziu sarcina de a rescrie intreaga lucrare Gesta Francorum, pentru a-i aduce imbunatatiri, iar Baudri de Dol, la randul sau, a rescris o versiunea a acestei „mici lucrari rustice”. In orice caz, versiunea originala s-a pastrat, asa incat astazi ramane una dintre cele mai valabile surse contemporane pentru Prima cruciada.

Adauga un comentariu